Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Kórházvita Csornán - Turi György: Oszlassa fel magát a testület

A testület úgy határoztott, hogy a sebészetről és a nőgyógyászatról összesen kilenc ágyat áttesznek a belgyógyászatra és a neurológiára.

Turi György: „Oszlassa fel magát a csornai képviselő-testület és induljon tiszta lappal a város"

Átcsoportosítják a kórházi ágyakat

A csornai polgármester szerint egyetlen értelmes lépés maradt a város képviselő-testülete előtt: ha feloszlatná önmagát. Turi György ezt hétfőn, a kórházi ágyátcsoportosítást tárgyaló rendkívüli ülésen jelentette be. Javaslatát nem támogatta, de a szerkezetváltást megszavazta a testület.

Orvosszakmai és politikai vita alakult ki hétfő délután a csornai képviselő-testület rendkívüli ülésén. A Margit Kórház ágyátcsoportosításáról tárgyaltak, amit végül a többség megszavazott. A szócsatában Turi György polgármester azt javasolta: oszlassa fel magát a testület és a város induljon tiszta lappal.

Felhívására nem reagáltak a képviselők, de kezdjük sorjában. A rendkívüli ülés előtt ezúttal nem volt demonstráció a városháza előtt. A helybeliek azonban most is mintegy százhúszan jelentek meg. Az első napirenddel gyorsan végeztek a képviselők. Úgy döntöttek, hogy az intézmény nem vesz részt a megyei kórház által kezdeményezett pályázati projektben. Ezen 250 millió forintos fejlesztést nyerhetne a város, melyhez 25 milliós önerő kellene. Az ára azonban az aktív ellátás megszüntetése és a téti pszichiátriai osztály fogadása.

A második napirendi pont foglalkozott az ágyak átcsoportosításával. Dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos korábban azt javasolta, hogy a sebészetről és a szülészet-nőgyógyászatról csoportosítsanak át összesen kilenc ágyat. Hetet a belgyógyászatra, kettőt a neurológiára. Első körben elfogadták az indítványt, majd a polgármester rendkívüli ülést hívott össze, ami határozatképtelen lett.

Vita már az elején

Már a bevezető sem volt vitáktól mentes, a feszültséget érezni lehetett a sorok között. A Fidesz–KDNP frakció tagjai kifogásolták a múlt heti rendkívüli ülés összehívásának körülményeit, idejét. Turi György polgármester aztán elöljáróban megismételte: úgy véli, ha a sebészetről és a szülészet-nőgyógyászatról elviszik az ágyakat, az a két osztály megszűnéséhez vezet. Kérte, várják meg az egészségügyi törvény elfogadását és döntsenek majd annak ismeretében. Arról is nézeteltérés támadt aztán, hogy milyen a kihasználtságuk az osztályoknak és mióta kisebb a csornai kórház finanszírozása az országos átlaghoz képest.

Háncs Károly (Fidesz–KDNP) a kapuvári polgármestert állította példaként Turi György elé. Mint mondta, Hámori György olyan mentalitású volt kórházügyben, ha kidobták az ajtón, visszamászott az ablakon. „Mit tettél te azért – kérdezte a polgármestert –, hogy a finanszírozás megváltozzon?" Később aztán a polgármester felhozta: ha őt felelősségre vonják, miért nem térnek ki arra is, hogy Gyopáros Alpár mit tett a kórházért.

Szakmai vélemények pró és kontra

Ezután aztán a szakemberek, azaz az orvosok is megszólaltak. Dr. Juhász Gábor tüdőgyógyász főorvos úgy fogalmazott, hogy az igazgató főorvos programja jó. Dr. Vályi Péter, a belgyógyászat osztályvezetője arról beszélt, hogy nem az osztályszerkezetet kell figyelembe venni, hanem a beteg teljes egészségi állapotát. Az orvosok ne sebészeti vagy nőgyógyászati, vagy belgyógyászati betegekről beszéljenek, hanem közös betegekről. Dr. Polgár Csaba nőgyógyász főorvos szerint, ha az ágyak száma a kritikus pont alá esik, eredményezheti azt, hogy a betegeket nem tudják megfelelően ellátni. „A nőgyógyászaton körülbelül egy hónapos várólistával dolgozunk. Az ágyszám-átcsoportosítással ez az időtartam nőhet. Valószínűleg a betegek sem sokáig tolerálják a helyzetet és máshol keresik a gyógyulást" – jegyezte meg. Dr. Boga Attila úgy vélte, a képviselőkön óriási a felelősség, mert úgy kell dönteniük, hogy nem értenek a szakmához. „A megyei szakfőorvosok sem mertek állást foglalni a kérdésben. A Semmelweis-terv kidolgozása előtt csak szakadékba lehet lépni" – hívta fel a figyelmet. Dr. Ábrahám Péter orvos igazgató megjegyezte: a nagypolitika arra utal, hogy a sebészet egynapos lesz és a nőgyógyászati ágyakat elveszik. „Ha ezt megteszik, a csornai kórház életképtelen lesz. Az átcsoportosítással azonban kevesebbet tudnak elvenni. Ugyanakkor a jelenlegi műtétszámot a nőgyógyászatnak és a sebészetnek a kórház menedzsmentje garantálja" – tette hozzá.

Ki a nagyobb fideszes?

A szakmai vélemények után kezdődött a politikai vita. Major András (Fidesz–KDNP) megvédte az országgyűlési képviselőt. Úgy gondolta, mindent megtett az ügy érdekében. Azt is elmondta, hogy a polgármester rendszeresen a Fidesz ellen uszítja a helyieket, miközben korábban ő és egyesülete is fideszesnek vallotta magát. Erre reagált Turi György: egyetlen értelmes lépés maradt – fejtette ki –, ha a testület feloszlatja önmagát. „Az új testület döntsön a kórház sorsáról. A Korona Egyesület támogatja ezt a határozatot" – jelentette be. Nagy taps fogadta a felhívást a közönség soraiban. A képviselők nem reagáltak, csak Major András vélte úgy, hogy nem ez a megoldás. Kenesei Gáborné még hozzátette: legalább akkora fideszesek ők is, mint a Fidesz–KDNP frakció tagjai.

Háncs Károly, visszatérve a kórházra, azt mondta: ők is azon vannak, hogy a kórház működőképes maradjon.

További hozzászólások után került sor a szavazásra: a javaslatot, mely szerint az ágyátcsoportosítást végrehajtják, heten támogatták, öten nem.

Turi György zárásként azt mondta: bízik benne, nem következik be az, hogy az intézkedéssel év végére vagy jövő év elejére a sebészeti és a szülészet-nőgyógyászati ellátás megszűnik. „Ha mégis, az ennek a testületnek a felelőssége lesz" – zárta be a napirendi pont tárgyalását.

Korábban

A csornai képviselő-testület hétfő délután ismét rendkívüli ülésen tárgyalt a Margit Kórház ágyátcsoportosításáról. Mintegy százhúsz helybeli is kíváncsi volt az ülésre, amelyen végül a testület fenntartotta korábbi álláspontját. Azaz úgy határoztak, hogy a sebészetről és a nőgyógyászatról összesen kilenc ágyat áttesznek a belgyógyászatra és a neurológiára.

Az érinett osztályok főorvosai is elmondták véleményüket, illetve politikai vita is kialakult a képviselők között. Ennek hevében Turi György polgármester azt javasolta: oszlassa fel magát a testület.


A képviselők döntöttek
A képviselők döntöttekOlvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. vérnarancs 2011. július 16. 15:22
  „A politikusoknak végre be kéne látniuk, hogy az egészségügy a világon mindenhol ráfizetéses intézmény. Viszont a társadalomnak szüksége van rá. Manapság az extra profitszerzés a divat, a többi dolog már csak másodlagos.”
 • 58. merzsebet 2011. július 14. 20:31
  „que mi köze a bennfentességnek a a mondanivalómhoz.Nem vagyok egyik sem csak nyitott szemmel és füllel járok a világba.A kérdéseidre válaszoltam .Még annyi Kapuváron van egy napos sebészet bel .krónikus és a szénsavas vízre épülő reumatológia .És igen voltam Kapuváron ,az édesanyám ezen az osztályon feküdt,rehabilitációra.Rossz volt az infó amit kaptál.ejnye bejnye...és ha sokallod a maszek rendelésen az árakat minek jársz oda?Van délelőtti ingyenes szakrendelés is .Megint rossz az infó magán rendelés nincs ügyeletbe.A heti egyszeri terembér havi ára nettó 60 e.forint.Még valami ,semmi nem titok csak meg kell kérdezni és nem össze-vissza vádaskodni.Azon kívül azokra a kérdésekre válaszoltam amit te tettél fel mert nem tudtad.Én meg csak segíteni akartam.Egyéb kérdés??Csak bátran.Végezetül ha nem tudok vagy értek valamit ,vagy nem írogatok vagy kérdezek.Ha kérdezek elfogadom amit a másik mond vagy utána járok.”
 • 57. Jerry 2011. július 13. 21:22
  „kukszi, áruld már el, hogyan fog pénzt sporolmnia kórház, ha az ágyakat tologajták egyik kórteremből a másikba? Az igazgató főorvos világosan elmondta, hogy a kórházi ágyszám nem fog változni.Eddig is ezzel az ágyszámmal dolgoztak, ha valahol több volt a beteg, mint az ágy,átfektették másik osztályon lévő üres ágyra. Saját hatáskörben ezt megoldották. Az osztályok ágyszám csökkentése,átcsoportosítása a képviselő testület részéről azt jelenti, hogy az önkormáynzat mint fenntartó a sebészetet ésa szülészetet csökkenti, kevesebb pénzt ad rá.Később majd a két osztályt meg is szüntetik,mondván ilyen kis ágyszámmal nem érdemes fent tartani.a város érdeke az lenne, hogy egyszerübb műtéteket, szüléseket itt helyben lehessen megoldani, ne kelljen ezzel is Győrbe meni, csak a komplikált esetekkel.Győrnek meg az lenne az élrdeke, hogy ez is Győrben legyen,,meg a vele járó pénz is.Belgyógyászati betegen nem jön be pénz,igaz költség sincs, hisza gyógyszert is már maga veszi meg a beteg, nem a kórház adja.Az elfekvőn van pénz, mert a betegért fizetnek.Atéti elfekvőt fela akrják számolni,mert az épület kellvalakinek, a betegeket meg átfektetnék Csornára, a szülészet,sebészet helyére.A kórház igy nem szünne meg, csak éppen az aktív ellátás.Reálisan nézve a dolgozt, bizony a fideszes képviselők szembe mentek a polgármester véleményével,akia városa érdekeit képviselte, mig a fideszesek a pártjuk akaratát.Jogosan mondt ezért, hogy az olyan testüelt,amely nem a válsztóit,a város polgárait képviseli, hanem egy párt akaratát, inkább oszlassa fel magát.Érdekes, hogy erre a narancsos képviselők nem válaszoltak,nem emelték fel a kezüket.Talán erre nem kaptak fentről utasítást?”
 • 56. Kisangyalom 2011. július 13. 20:56
  „Bírom, hogy a Turi-pártiak csak a polgármester szavait ismételgetik. Létezik olyan turista, akinek van saját gondolata? ?Elő vele!!”
 • 55. kukszi 2011. július 13. 10:40
  „A két említett főorvost, én megértem, hogy a saját osztályukat védik,ez így természetes.
  De a kórház érdeke az más, a döntés szükségét a négy helyi főorvos alá támasztotta.”
 • 54. taryt 2011. július 13. 10:22
  „Balogh képviselő úr kérte az ülésen, hallgassák meg az érintett osztályok főorvosait. Boga dr. és Polgár dr. elmondták, hogy az ágyak elvétele a két osztály megszűnéséhez vezethet. Boga főorvos azt mondta, a szakadékba lépnek, ha meghozzák ezt a döntést. És, mintha a két főorvos meg sem szólalt volna, Balogh képviselő ismét felemelte a kezét és megszavazta fidesszel a javaslatot. Hogy is van ez? Akkor miért kérték, hogy a két orvos elmondja véleményét.”
 • 53. kukszi 2011. július 13. 10:01
  „Csak , hát az adósság állomány havi 8-10 milkóval nőtt.
  Szerinted, ez hova vezet ???
  Nem csak a kórház, hanem az önkormányzat is csődbe megy, és ez kinek lesz jó....???
  Pontosan a kórház jóvá tehetetlen tönkre tétele akkor kezdődött, mikor a háziorvosok, fogorvosok stb. kórház épületébe történő betelepítése megtörtént.
  Vajon ki volt akkor a kórház igazgató ???????”
 • 52. dolce 2011. július 13. 09:23
  „Megyei szakértők nem tudtak állást foglalni kórház ügyben, kell v nem ágyszám csökkentés,az oep nem kért ágyszám csökkentést.DE! Van 7 képviselő akik tudták,hogy mit kell tenni.!Ők biztos értenek hozzá!A főorvosok között volt olyan aki már sokat tett a csornai kórházért (dr.Boga),de őket meg se hallották a t.képviselő urak. Ha már azzal dobálózunk kinek mi a foglalkozása és milyen ember,szemezgessetek a 7 ember között.........................”
 • 51. merzsebet 2011. július 13. 08:30
  „szemi 70 . bocs és tényleg befejezem.Kibékíthetetlen ellentét /és vélemény különbség/.Mégpedig a polgármester személye.És ezt 7-nem bocsájtja meg sem az 5-nek sem a rájuk szavazó városnak .Ennyi”
 • 50. merzsebet 2011. július 13. 08:02
  „kukszi rokon igen is 7 laikus ember!és a magas iskolai végzettség sem menti fel őket a hozzá nem értéstől.
  A sznyviz elvezetést is megoldotta az akkori "magas végzettségű képviselő testület "azóta is szagoljuk.Mi volt a válasz hogy miért ez a konstrukció..... nem értettünk hozzá.
  A magas szakma /orvosi/meg üdvözölte a sebészeti matrix megalakulását.Azét ami évek óta működik Csornán.Sőt azt sem tudta pedig az ő orvosai járnak ki ügyelni hogy van rendszeres neonatológus ügyelet./Gyermekgyógyászok/.
  A kórház igazgató meg becsületére legyen mondva többször nyilatkozta nem ért a manuális szakmákhoz,lévén neurológus.Tisztelem érte.Akkor hogy is van?”
 • 49. kukszi 2011. július 13. 07:04
  „Miért beszélsz 7 laikus emberről, nagy többségnek magas iskolai végzettsége van,miért nem beszélsz a 2 alpolgármesterről nekik milyen végzettségük van ??? /valaki írta, hogy vasutas, kocsmáros/
  DE a kórházi döntés mögött, ott volt szakmai stáb /főorvosi vélemények/mi lehet ennél még jobb mankó !!!”
 • 48. ogre 2011. július 13. 06:35
  „Miért talált ennyire szíven? Nem vagyok büszke Polgármesterünkre sőt..
  Arról meg ne érdeklődj, hogy hol szereplek vagy ismerkedni akarsz?”
 • 47. merzsebet 2011. július 13. 06:19
  „Aranyközépút.A méltánytalanság 20003 -ban megálapított finanszírozás óta van.Az nagyon rossz éve volt a kórháznak.Az akkori vezetésnek/kórház és önkormányzatnak/ nem tűnt fel.Később a bajokat elfedte az IBR/irányított beteg ellátás/pénze.Mikor észrevették attól kezdve próbálnak ellene tenni,de a válasz állambácsitól hogy nincs pénz.Legutoljára Szócska álamtitkárnál tett. látogatáskor..
  Ezt úgy a polgármester mint a kórház igazgató lenyilatkozta nem is egy alkalommal.Ennyi ,ilyen egyszerű.
  Ogrének..ne foglalkozz vele, nem érti meg különben is erre nem volt utasítás.”
 • 46. szemi70 2011. július 13. 00:21
  „Helló Mindenki!
  Aztat észre vettétek,hogy két jobboldali pár "t" huzakodik egymással ???????????
  A "szoci" érában egymással karöltve pfujjoltak a kórházat érintő dógok miatt! Gy. F. takarogy cimszóvaln tüntetís a városháza előtt,útelzárodtatás 0.5 pályán a zelkerüllőért!!!
  Eceterá,eceterá...................................................................................................
  Mos meg ?? De ugyis tuggyátok,hisz láttyátok.

  Ja! és nem szeretnék több kalóriát elégetni !!
  Miből ?????”
 • 45. omm 2011. július 12. 23:08
  „7 abszolút laikus ember veszélyezteti több tízezer ember egészségügyi ellátását.
  Vajon ők mire fognak gondolni x év múlva amikor robog velük vagy férjükkel/feleségükkel a mentő Győrbe vagy Pápára, mert nem lehet ellátni Csornán? ... Mert hát ne legyenek illúzióink előbb utóbb mindenki sorra kerül.

  Tiszteletem a polgármester Úrnak, ép eszű ember csak ezen a véleményen lehet.
  Más értelmes gondolatom nincs, amit ne cenzúráznának ki.
  ´Egy kórház melletti´”
 • 44. nagytibi 2011. július 12. 21:56
  „Ogre te csak szeretnél a fényképen lenni, ne legyél már ennyire féltékeny!! Különben meg legyél büszke a törzsgyökeres polgármesteredre, aki annyi eredményt el 5 év alatt a város érdekébe, hogy lassan bekerül a város top 3 törzsgyökerese közé.....
  Ogre te szerepeltél már fényképen?, vagy téged sohasem mertek lefényképezni..?”
 • 43. AranyKözépút 2011. július 12. 21:41
  „Először is:
  Sajnálom, hogy sokan nem hallottátok meg amit pedig Turi György sokszor hangsúlyozott: a csornai kórház finanszírozása alacsonyabb, mint az átlag. Itt azon kellene dolgozni, hogy ez a méltánytalan hátrányos megkülönböztetés megszűnjön, akkor könnyebb lenne a működés. Most valóban fel lehetne tenni a kérdést:
  mi- miért van, ki mit tett KONKRÉTAN ellene? Ki rendelkezett erről a finanszírozásról, miért van ez a hátrány?
  Miért nem dolgozik ezen a FIDESZ-es Gyopáros Alpár, agy dolgozik ezen? Mit tett? Mit tett Turi György?
  Jó lenne ezeket a kérdések megválaszolni valakinek.”
 • 42. merzsebet 2011. július 12. 21:09
  „qeu hol látsz Kapuváron kórházat ?De ne aggódj mi is megyünk utánuk .
  Ami érthetetlen neked.
  Mit is csinál egy jó hírű neurológus a kórházba ?...nincs osztálya
  A manuális osztály nem egy -két ember érdekeit képviseli.Az orvosokat egyébként már aki itt maradt tárt karokkal várják Sopronba és Móvára.
  Az átcsoportosítás =pénz elvonás.= a személyzet marad /minimumon vannak.Kevesebb beteg/TVK/Még több hiány
  Gondolkodj,ne az ágyakat számold azok ott maradnak ..csak a finanszírozás megy ...máshova
  Na hova is?...100 pontos kérdés
  Mi az hogy éjszakai időpontok a magánrendelésre?..azt írtátok nincs is beteg Csornán ha van 60év feletti akkor hogy is van?Álmatlanságba szenvednek netalán tán szenilitás?.Közben meg szülik a gyerekeket olvasom a Kisalföld hírekbe..lefizették az újságot vagy csoda történt.Más lehetőség nincs.”
 • 41. qeu 2011. július 12. 20:44
  „moderálva saját kérésre”
 • 40. ogre 2011. július 12. 19:59
  „A kép címe: akikre büszkék lehetünk!”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas tojások csapódtak Csornára - Videó

Pánikra semmi ok: mindez csak a csornai Verébfesztivál reklámfilmjében történt. Tovább olvasom