Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Korábban mehetnek nyugdíjba

Kapuváron a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv kapcsán a mezőgazdaság várható alakulását vázolták föl, kiemelve a környezet- és természetvédelmi feltételeket, a birtokviszonyok változását. Új elem az agráriumban dolgozók korábbi nyugdíjazása.
Princzes Györgyi
A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) részleteiről Princzes Györgyi vidékfejlesztési menedzser beszélt a jelenlévőknek Kapuváron. Az érdeklődő gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók arra voltak kíváncsiak, hogyan alakul sorsuk hazánk európai uniós csatlakozása után. Princzes Györgyi bevezetőjében arról beszélt, a fejlesztési terv által 130 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a gazdálkodók, amit pályázatokon keresztül lehet igényelni. Ehhez azonban szigorú környezet- és természetvédelmi feltételeknek kell megfelelniük, illetve biztosítaniuk kell az ellenőrizhetőséget, átláthatóságot is.

Az NVT kiemelt pontjai az agrár-környezetgazdálkodás, a kedvezőtlen adottságú vagy környezetvédelmi korlátozások alá eső területek támogatása, a mezőgazdasági területek erdősítése, a korai nyugdíjazás, a szerkezetátalakítás alatt álló gazdaságok, valamint a termelői csoportok létrehozásának és működésének támogatása. Ezen felül az unió környezetvédelmi, állat-egészségügyi, állatjóléti, illetve élelmiszer-higiéniai követelményeknek való megfelelés elősegítése és a technikai segítségnyújtás.

A felsoroltakból természetesen a nyugdíjazással kapcsolatos információk váltottak ki nagy érdeklődést. Mint azt Princzes Györgyi elmondta: az intézkedés célja az elaprózott birtokszerkezet ésszerűsítése, a gazdaságok átlagos méretének növelése, a termeléssel felhagyó, idősebb gazdálkodók megélhetéséhez szükséges jövedelem biztosítása. A lehetőséggel élhetnek a mezőgazdasági tevékenységet végző, adószámmal rendelkező egyéni vállalkozók, egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezők, illetve őstermelők, akik főállásban végzik a mezőgazdasági tevékenységet. A nyugdíjazási feltételek többek között: legalább 55 éves életkor, legalább 20 évnyi szolgálati idő, nyugdíjbiztosítás és 10 éven keresztül folytatott mezőgazdasági tevékenység igazolása. A támogatási mérték harmincezer forint lesz havonta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázmillió a szerelemért

A gyanú szerint több mint kétszázmillió forint tűnt el a Kereskedelmi és Hitelbank csornai fiókjában… Tovább olvasom