Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Király Iván nevét vette fel az iskola

Az iskola falán elhelyezett emléktáblát Nagy Andor országgyűlési képviselő, Farád szülöttje leplezte le.
Az iskola tanulói, tanárai, a meghívott vendégek – köztük Király Iván leánya, menye és unokája – jelenlétében Kovács Tamásné igazgató mondott ünnepi köszöntőt, felidézve Király Iván életét, szellemi örökségét. A volt tanítványok nevében Simon Béláné és Moldoványi Irén emlékeztek egykori osztályfőnökükre. Mogyorósi Sándor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Soproni Csoportja nevében egy Király Ivánt munka közben ábrázoló fényképet adott át az iskola igazgatójának. Közben a tanulók műsorral kedveskedtek a tornateremben egybegyűlt közönségnek. Takács László, a Győri Nemzeti Színház művésze Harsányi Lajos versét adta elő.

Később a szabadban folytatódott a rendezvény. Az iskola falán elhelyezett emléktáblát – melynél Tompos Béla polgármester mondott beszédet – Nagy Andor országgyűlési képviselő, Farád szülöttje leplezte le. Bende Ildikó, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja pedig azt a verset mondta el, amely annak idején Király Iván temetésén hangzott el. Az ünnepség zárórészében a kiváló ornitológus személyes tárgyaiból összeállított kiállítást nyitották meg, ahol a tisztelő, a személyes ismerős Kálmán Gyula tanár méltatta Király Iván munkásságát.

A jeles esemény kapcsán egy kiadvány is megjelent az ismert természettudósról, Horváth Győző tanár, dr. Kristóf Mihály veszprémi vegyészmérnök és Kálmán Gyula tanár írásaival.

Király Iván 1894. október 3-án született Bogyoszlón. Édesapja, Király János bogyoszlói körjegyző mihályi földművescsaládból, édesanyja, Füzy Anasztázia tanítónő beledi kisnemesi családból származott. Király Iván 1925-től Csornán tanított, s az 1956-ban bekövetkezett nyugdíjazásáig eredményekben gazdag, szerteágazó madártani, természetvédelmi, honismereti szakirodalmi tevékenységet folytatott, miközben iskolai feladatait is ellátta. Tudós tanári életműve révén a legnagyobb csornai pedagógusok sorába emelkedett. Évtizedeken át tudományos igénnyel kutatta a Rábaköz és a Hanság madárvilágát. Megfigyelései tekintélyes szakmai folyóiratokban jelentek meg. Budapesten hunyt el 1987-ben. A Csornai Múzeumban tudományos hagyatékából, személyes tárgyaiból emlékszobát rendeztek be. A rábaközi város 1994-ben posztumusz emlékéremmel tüntette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárnokrétiben is új a vezető

Tárnokrétiben a változásra szavaztak október elsején a helybeliek és Jankovits Ferencnét… Tovább olvasom