Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kevesebb megrendelés, de állandó létszám a Metna Kft-nél

Veszkény - A Metna Kft. megrendeléseinek 20–30 százalékát vesztette el a válság miatt. Ennek ellenére nem volt létszámleépítés. A tulajdonosok pedig már látják a kedvező piaci jeleket.
A válság első jeleit tavaly novemberben érzékelték a veszkényi Metna Kft. tulajdonosai. Az elsősorban járműipari alkatrészeket gyártó cégnek azóta 20–30 százalékkal esett vissza a megrendelése. A dolgozói létszámot ennek ellenére nem érintették a nehézségek. Nem küldtek el senkit a vállalkozástól. Sőt, év végén 13. havi fizetést is kaptak az alkalmazottak.

Nagy Béla ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, hogy látnak biztató jeleket a válság enyhülésére. Kedvező változásokról számolt be a Kisalföldnek. Arról is beszélt, hogyan lehetne elkerülni a hasonló krízishelyzeteket, de legalábbis jobban felkészülni rájuk.


90 százalék 6 multicégtől

– Hat nagy partnerünk közül a válság miatt kettő teljesen padlóra került. Bennünket ez azért érint érzékenyen, mivel megrendeléseink 90 százalékát ettől a hat multicégtől kapjuk – mondta elöljáróban a cégtulajdonos. – A bajba jutott cégek elsősorban építőipari gépeket, közúti járműveket gyártanak. Azt viszont tapasztaljuk, hogy Németországban a vasúti fejlesztéseket elkezdték. Mivel a Metna egyik fő profilja a vasútialkatrész-gyártás, átszervezéssel úrrá tudunk lenni a nehézségeken. Szerencsénk az is, hogy olyan speciális termékeink vannak, melyeket külföldi megrendelőink nem tudnak gazdaságosan előállítani, azaz nem tudnak nélkülözni bennünket. Gondot okozott viszont szintén a válság hatásaként, hogy tavaly egy 140 millió forintos berendezést vásároltunk az egyik partnerünkkel kötött megállapodásra alapozva. Mivel ez a partner elvesztette piacait, nálunk is áll a nagy értékű eszköz.

A Metna Kft. nagy értékű berendezéseket vásárolt az elmúlt években. Most van olyan gépük, ami megrendelés hiányában áll.
A Metna Kft. nagy értékű berendezéseket vásárolt az elmúlt években. Most van olyan gépük, ami megrendelés hiányában áll.

A kedvezőtlen folyamatok ellenére azonban már látunk némi pozitív változást is. Üzletfeleink előrejelzése szerint februárra, legkésőbb márciusra normalizálódik a helyzet, és mi is visszakapjuk elveszett megrendeléseinket.


Nagy Béla ügyvezető igazgató

A Metna Kft. bevételei jó részét fejlesztésekre fordította. Több százmillió forintot költöttek gépbeszerzésre az elmúlt években és tavaly egy új üzemcsarnokot is építettek. Tervek most is vannak, de megvalósításuk a gazdasági helyzettől függ. Nagy Béla úgy véli, ha némi javulást tapasztalnak, munkaerő-felvételre is szükségük lesz.

– Újabb, 1500 négyzetméteres raktárcsarnok felhúzását tervezzük, a beruházás első lépéseit megtettük. Gépeink cseréjére is mindig nagy figyelmet fordítottunk, ez idei fejlesztéseink között is szerepel. Ám ha a válság elhúzódik, a megrendelőink helyzete nem javul, ezeket a beruházásokat el kell halasztanunk – jegyezte meg.


Nagy Béla és fia, Nagy László, már tapasztalnak kedvező jeleket, ha ezek realizálódnak, a Metna Kft. újabb szakembereknek tud munkát adni. Fotó: Cs. K. A.
Nagy Béla és fia, Nagy László, már tapasztalnak kedvező jeleket, ha ezek realizálódnak, a Metna Kft. újabb szakembereknek tud munkát adni. Fotó: Cs. K. A.

„Először a külföldi leányvállalatoknál építenek le"

A veszkényi vállalkozó szerint a válság kezelése hazánkban nem megfelelő. Szerinte nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a magyar tulajdonú társaságok támogatására.

– Az most bebizonyosodott, hogy ha baj van, a multik először a külföldi leányvállalatoknál építenek le, azoknál csökkentik a termelést drasztikusan. A magyar gazdaság pedig túlzottan épít ezekre a nagy cégekre. Tőlük várják a foglalkoztatást, az adóbevételeket. A magyar kis- és középvállalkozások nem kapnak ekkora figyelmet. Az is látszik, hogy a kormány nem találta meg a megfelelő stratégiát a válság megoldására. Nem tud kellő segítséget nyújtani a bajba került társaságoknak. Nem a sült galambot kellene várni ugyanis, ami jelen esetben az uniós támogatások, illetve különböző hitelek, melyekből aztán lehet osztogatni. Ez a mostani válságnak nagy tanulsága. Elébe kell menni a dolgoknak. A termelőmunka becsületét kell visszaadni, mert ebből lehet csak profitálni, ebből lesz bevétele az országnak. Olyan intézkedések kellenek, melyek nagyobb védelmet adnak a hazai gazdasági szereplőknek. Számítunk a vállalkozásokra nehezedő terhek enyhítésére, illetve az elmúlt években elrontott szakmunkásképzést kell még megreformálni – fogalmazott.

Nagy Béla hozzátette: náluk a válság miatt nem volt létszámleépítés. Ha elképzeléseik valóra válnak és a kedvező jelek is realizálódnak, a Metna Kft. újabb szakembereknek tud munkát adni. „A munkatársak megbecsülése nagyon fontos. Ha, ahogy a Metna Kft.-nél is, jó szakembergárda áll rendelkezésre, akik rugalmasak, a piaci változásokhoz képesek alkalmazkodni, akkor a nehéz helyzetek is könnyebben kezelhetők" – véli Nagy Béla.

Olvasóink írták

  • 1. Mag 2009. január 30. 14:52
    „Csak így tovább! Sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szélkerekes szélhámos máshol is a Vilmost szerette

Csorna - Csornán is járt a szélkerekes szélhámos, ám itt faipari ügynöknek adta ki magát. Szerette a… Tovább olvasom