Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Kevesebb álláskereső, több betöltetlen munkahely a Rábaközben

Kevesebb álláskeresőt és szerény álláshely-növekedést sejtet a Kapuvári járásban a legfrissebb munkaügyi adatsor.
Kevesebb álláskereső mellett kismértékben nőtt a betöltetlen munkahelyek száma a Kapuvári járásban. Néhány új foglalkoztatási forma is megjelent a térségben.

Hasonlóan az országos trendekhez. A megyei kormányhivatal munkaügyi központjának lapunkhoz eljuttatott statisztikája szerint – hasonlóan az országos trendekhez – csökken a Kapuvári járás álláskeresői létszáma. A Kisalföld többek közt tavalyi és tavalyelőtti nyári, illetve téli adatokat hasonlított össze, hiszen a statisztikát befolyásolja, hogy a határ közelsége miatt a nyári hónapokban többen átjárnak Ausztriába idénymunkát végezni.

A legfrissebb, decemberi adatok szerint 421 regisztrált álláskeresőt (3,4 százalékos álláskeresési ráta) tartanak nyilván a munkaügyi központ illetékes, kapuvári kirendeltségén. Egy évvel ezelőtt 658 (5,4) álláskeresővel számoltak. A nyári adatok szerint tavaly 470 (3,8), míg 2012-ben 521 (4,2) volt az álláskeresők száma. A Kapuvári járásban a számok alapján évek óta a legkevesebb álláskeresőt rögzítik.

Diadal Zrt.: Lenne munka, de nincs szakember. Azonnal 20–25 munkatársat felvennének.
Diadal Zrt.: Lenne munka, de nincs szakember. Azonnal 20–25 munkatársat felvennének.


Pályakezdők napjainkban. Az álláskeresők fontos szegmensét alkotják a pályakezdők, akikből napjainkban 34-et regisztráltak a kirendeltségen. Egy évvel korábban ez a szám még 79 volt, míg a nyári – tehát az ausztriai idénymunkával javított – létszám 7. A pályakezdőknek Kapuváron egy érdekes lehetőség jelent meg a napokban. Egyéves, 170 ezer forint fizetéssel járó munkakört kínál több helyi civil szervezet – pályázati forrásokból. Információink szerint 30 év alatti, diplomás munkavállalókat keresnek, adminisztratív, szervezési és pályázatkövetési munkákra. Lapunk úgy tudja, nyolc-tíz betöltetlen álláshely van, melyekre hónapok óta nem találnak pályakezdő fiatalokat.

Szabad munkahelyek. A járási statisztikák további érdekessége a rendelkezésre álló, szabad munkahelyek száma. Ezekből decemberben 231-et tartottak nyilván, szemben a 2012-es decemberi 130-cal. Nyáron valamivel kevesebb az üres álláshely, 2013 júniusában 124, előtte egy évvel 155 volt.

A kapuvári betöltetlen álláshelyek egy – jellemző – része a Diadal Zrt.-nél jelentkezik. Itt a legutóbbi fejlesztések nyomán akár több mint 100 szakembert is alkalmazni tudtak volna. Tóth Bernadett cégvezető elmondta, azonnali belépéssel ma is felvenne 20–25 varrónőt. Ám ahogy kifejezte, ez utóbbi szakember már ritkább, mint a fehér holló. – Dolgozóink létszáma 240 körül stabilizálódott az utóbbi hónapokban. Ehhez mérten vállaljuk a munkát is, nyugati partnereinknek. Ám hangsúlyoznom kell, hatalmasak még a tartalékok – tudatta Tóth Bernadett.

Pár éve és ma

A jelenlegi adatok igazán az évekkel ezelőtti statisztikákhoz mérten szembetűnőek. Lapunk egyik régebbi száma is foglalkozott a járás munkaügyi helyzetével. Akkoriban írtuk, míg 2009 augusztusában 873 regisztrált álláskereső volt a térségben, addig 2010 hasonló időszakában már csak 713, 2011 augusztusában 597 álláskeresőt regisztráltak. Utóbbi év három hónapját tekintve kismértékű növekedés volt (júniusban 561, júliusban 579, augusztusban 597), ami betudható az ausztriai idénymunkák megszűnésének is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szervezetet alakítottak az ifjú gazdák Szanyban

A fiatal gazdálkodók támogatását tűzte ki célul a nemrégen megalakult Magosz-ifjútagozat. A megyében… Tovább olvasom