Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Kevés a pénz új könyvekre

Enyhítendő a fenntartó önkormányzat szűkös anyagi lehetőségei okozta gondjaikon, pályázatokon próbál pénzhez jutni a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár.
Ifjú olvasók: Egyre több gyermek pártol vissza a könyvekhez.
Idén márciusban lesz hét éve, hogy a – korábbi többszöri helyváltoztatás után – jelenlegi és a remények szerint végső helyére költözött a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár. Nevét is az új épületben kapta az intézmény, ahol az esztendők során jelentős változások mentek végbe. A ház méretei, elrendezése lehetőséget adott arra, hogy új típusú szolgáltatásokat vezessenek be

– Ma már kevésbé könyvtárnak, inkább teleház jellegű információs központnak nevezném az intézményt – mondta Sebestyén Katalin igazgató. – Amíg a régi helyünkön csak kölcsönözni jöttek hozzánk, addig mostanság afféle hiánypótló funkciót is betöltünk a városban.

Ma már a könyv, az újság mellett hangzó anyagot is lehet kölcsönözni. Sőt, fénymásolást is vállalunk, faxolni lehet nálunk, s főleg a diákok szövegszerkesztési, nyomtatási igénnyel is jönnek hozzánk. Sokak számára vonzó az internet, a könyvtári kiállítások, egyéb rendezvények. Az iskolák – a csornaiak mellett a környékbeliek is – a napközis foglalkozásokat, könyvtári tanórákat is igénylik.

A hangtár mint találkahely

Míg 1996-ban az 1674 könyvtári tag 16.429 alkalommal kereste fel az intézményt, addig tavaly 2197-en és 45.930 alkalommal tették ugyanezt. Állományuk 56.429 darabos. Ám ezen a téren új gondok jelentkeznek. Az önkormányzat finanszírozza ugyan az alapvető kiadásokat – közüzemi díjak, bérek –, de évek óta képtelen növelni a beszerzési keretet, noha nem kis mértékben emelkedett a könyvek ára. Az intézmény vezetője szomorúan említette, hogy a statisztikai adatok csökkenő kölcsönzésszámot mutatnak, és nehezíti a helyzetet, hogy nagyobb a forgási sebesség, jobban rongálódnak a könyvek. Például a múlt évben 1260 dokumentumot tudtak beszerezni, míg 1162 darabot kellett selejtezniük.

Pályázatokon nyert hétmillió forint

– Megértve az önkormányzat pénzügyi gondjait, megpróbálunk segíteni magunkon – fűzte hozzá az igazgató. – Az eltelt hat évben csaknem hétmillió forintot nyertünk a pályázatokon. Ebből a pénzből jutott számítógépes fejlesztésre, ám alapvető kiadásokra – így beszerzésre – igen ritkán jelenik meg pályázat. Talán a legnagyobb pozitívumnak tekinthető a mindennapi életünkben az úgynevezett humán erőforrás. Vezetőként szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyan kvalifikált kollégák vesznek körül, akik megszállottai hivatásuknak, folyamatosan tanulnak, hogy a kívánalmaknak eleget tudjanak tenni.

Örömmel tapasztaljuk, hogy rendezvényeinket szeretik, igénylik a látogatóink. Úgy tűnik, egyre több gyermek visszatér a könyvekhez, s a helyi fiatalok egy rétegének kedvelt találkozóhelye lett a hangtár, amely rekordforgalmat bonyolított le 2002-ben. A beiratkozott 492 ember 11.230 alkalommal kereste ezt fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepő jogerős ítélet

A Kapuvár környéki polgármesterek annak idején kiálltak rendőrkapitányuk mellett, s ezt levélben is… Tovább olvasom