Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Kampány után „iskolapad”

Az önkormányzati munkához szükséges tudnivalókkal ismerkednek két napig a mihályi Kastélyszállóban a megye frissen megválasztott polgármesterei. Közben a megyei közigazgatási hivatal vezetői a jövő évi polgármester- és képviselőképzés programját tervezik.
A megyében negyvennégy új polgármester látott munkához október 20. után. A napokban a megyei közigazgatási hivatal kétnapos képzésén vesznek részt a mihályi Kastélyszállóban.

Sok a tudnivaló
A képzés részleteiről dr. Németh Évát, a közigazgatási hivatal vezetőjét kérdeztük.
– A képzés átfogja mindazt, amit az önkormányzat működése szempontjából a polgármestereknek tudniuk kell – mondta dr. Németh Éva. – Beszélünk arról, hogy mit jelent az önkormányzati önállóság, nyilvánosság és a közérdekűség. Téma lesz a polgármesteri hivatal irányítása, vezetése, a polgármester és a jegyző szerepe. Tájékoztatást adunk arról, hogyan működik a képviselő-testület, mit kell tartalmaznia a szervezeti és működési szabályzatnak. Szólunk a költségvetésről, a pénzügyi, gazdálkodási feladatokról, az oktatási és egyéb intézmények fenntartásáról, megszüntetéséről, létrejöttéről. Információt kapnak a kisebbségekről, s szó lesz az eddigi három önkormányzati ciklus tapasztalatairól és a tipikus hibáiról is.
A hivatalvezető elmondta, hogy jövő márciustól az összes polgármester számára ágazati képzést szeretnének szervezni. Ennek keretében környezetvédelmi, vízügyi, szociális, oktatási honvédelmi, a mozgósítással, településrendezéssel és adózással összefüggő feladatokról adnak tájékoztatást. S mivel a képviselő-testületnek kötelessége gondoskodni tagjai képzéséről, tavasszal elkezdik a képviselők képzését is.

Az „újoncok" örülnek

Herczeg Tihamér, Barbacs: – Az embernek szüksége van ismeretekre, hogy a munkáját jól el tudja végezni. De azért is jó ez az összejövetel, mert megismerkedhetünk egymással és ki tudjuk építeni a kapcsolatokat.
Tompos Béla, Farád: – Négy évig ugyan képviselő voltam, de azok az ismeretek, amelyeket azon a területen szerezhettem, a polgármesteri munkához nem elegendőek. Vártam ezt az alkalmat és minden további lehetőséget szeretnék megragadni, hogy a maximumot nyújthassam, ha már a választók bizalmából ide kerülhettem.

Zöld Péter, Szilsárkány: – Örülök a lehetőségnek, bár egy ciklusban már voltam polgármester, de azóta nyolc év eltelt és biztos sok minden megváltozott. Ezért jó, hogy részt vehetek a továbbképzésen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiatalasszony édesanyja a felelőst keresi

– A lányom azért halt meg, mert nem kapott segítséget. Ez az én állításom és ebből nem tudok… Tovább olvasom