Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Jövőre fogy el a falvak pénze

Tartalékaikat használják fel idén a községek. A spórolt pénzt azonban nem fejlesztésekre költik, ahogy azt korábban tervezték, hanem a mindennapi kiadásokra, a működtetésre. Az igazán izgalmas év 2014 lesz.

A Kisalföld szombati számában Póczik András, Páli polgármestere fogalmazta meg aggodalmát faluja pénzügyeivel kapcsolatban. A településvezető arról beszélt, hogy idén kénytelenek a fejlesztésre, pályázati önerőre félretett pénzüket is felélni. Az állami elvonás és a támogatások csökkenése okoz nehézségeket Páliban.

A Kisalföld arra volt kíváncsi, hogy a kormányzati intézkedések révén más községekben is hasonló-e a helyzet vagy esetleg Póczik András túl borúlátó.

Szalay Imre, Bősárkány polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a feladatalapú finanszírozás esetükben azt jelenti például, hogy óvodájuk működtetése „olcsóbb" lesz.

– Az intézmény fenntartásához eddig minden évben tizennégymillió forint körüli összeget tettünk hozzá. Az új finanszírozással ez lényegesen kevesebb lesz idén – jegyezte meg Szalay Imre. – Az iskolánkra huszonötmillió forintot költöttünk az állami normatíva felett, ami szintén megmarad, mivel állami kezelésbe került. Persze a személyi jövedelemadó teljes és a gépjárműadó hatvanszázalékos elvonása bennünket is érint.

Elfogadott költségvetésünkből a fejlesztésekre elkülönített források hiányoznak, mivel helyi bevételeinket a működtetésre kell fordítanunk.
Bodonhely anyagi helyzetét nem látja rózsásnak a helyi polgármester. Kenesei Ferenc – páli kollégájához hasonlóan – kijelentette: a falu megtakarításait kell felhasználniuk a kötelező kiadásokra.

– Költségvetésünk tervezetében hatmillió forintos hiány van, amit valahonnan pótolnunk kell. Kénytelenek vagyunk tehát a félretett pénzünkhöz nyúlni. Így viszont a beruházások szenvednek csorbát. Idén még csak elleszünk valahogy, de hogy aztán jövőre miként tudjuk a pénzügyi egyensúlyt megtalálni, fogalmam sincs – fejtegette Kenesei Ferenc.

Hasonló a helyzet Rábaszentandráson is, csak valamivel nagyobb számokkal kalkulálják a veszteséget a faluban. Nagy László polgármester úgy véli: jövőre nagy gondok lesznek az önkormányzatoknál.

– Tizenötmillió forinttal kevesebb pénz áll rendelkezésünkre a tavalyinál. Költségvetésünk a tartalékaink felhasználásával készült el. Azaz nagyokat nyögve, de ebben az évben a működés talán nincs veszélyben. Azt tudni kell persze, hogy fejlesztésekre, beruházásokra nem lehet számítani. A futó programokat befejezzük, de újakon nem kell gondolkodnunk. Idén tehát feléljük a megtakarításunkat, ám hogy 2014-ben miként biztosítjuk a kötelező kiadásokat is, nem tudom – tette hozzá Nagy László.

A polgármester érdeklődésünkre kifejtette: elmarad például a járdák tervezett felújítása. Az elképzelések között volt egy csapadékvíz-elvezető árok rendbetétele, de pénzük erre sem lesz. „Ebben az évben a dísztér kialakításának folytatása lesz a fejlesztésünk. Azt már elkezdtük, pénzünk van benne, badarság lenne abbahagyni" – mondta Nagy László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél órán belül rendőrkézen a tolvaj trió Kapuváron

A három huszonéves kapuvári fiatal Deák Ferenc utcai dohányáru kereskedésbe tört be. Tovább olvasom