Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Jó, hogy sok a gyermek, de...

Az illetékesek szerint örvendetes a növekvő gyermeklétszám Kapuváron, ám az óvodai helyek korlátozottak. 350 férőhelyre 398 jelentkező van.

Panaszkodnak a kapuvári szülők, bár nő a helyi gyermeklétszám, nem mindenkit tudnak felvenni a város óvodáiba. A jelenlegi háromszázötven férőhelyre háromszázkilencvennyolc jelentkező van.

Szülői értekezletet tartott a mina a kapuvári Király-tó Óvoda. A téma a nemrég kidolgozott felvételi rendszer volt, mely szabályozta a felvehető gyermekek létszámát és a felvételi kritériumokat. A döntések azonban nem minden szülő tetszését nyerték el.

Szántó Gábor Réka nevű kislánya idén nyáron tölti be a három évet és szeptembertől járhatna óvodába. – Nem tudjuk beíratni a kislányt, mert a feleségem jelenleg álláskeresőként otthon van és az illetékesek szerint így nevelheti a kicsit – panaszkodott az apuka.

Úgy véli: nem elég, hogy nincs az anyukának munkája, még állást sem tud keresni, mert otthon van a gyermek, így duplán sújtják őket.

Véleménye szerint Rékának szüksége lenne a közösségre, de ha fel is vennék, bizonyos idő után egy rászorultabb kisgyermek miatt esetleg ki is tehetik.

– Az elmúlt évben már gyűjtöttek a városban aláírásokat egy új óvoda nyitásáért, mert tudomásom szerint még legalább két csoportra szükség lenne – mondta Szántó Gábor.

Hasonló problémával küzd a Joób család is, ahol a második gyermek születése miatt nem veszik fel az idősebbet, azért, mert az anyuka mindenképpen otthon marad a kisebbikkel. Az új felvételi rend szerint a gyermek nevelése és felügyelete ezáltal megoldott.

A kérdéssel kapcsolatban Hámori György polgármester elmondta: épp a legutóbbi testületi ülésen fogadták el a képviselők a helyi óvoda felvételi rendjét, ahol szerepelnek a betölthető helyek.

– Nagyon örülök annak, hogy Kapuvárnak végre ilyen problémái is vannak, hiszen a növekvő gyermeklétszám csak hasznos a városnak – jelentette ki a polgármester.

Hozzátette: minden dolgozó szülő gyermekét el fogják helyezni. Ez utóbbi legfeljebb a jövő év elején szenvedhet némi késedelmet, de egy-két hónapos csúszással minden dolgozó anyuka és apuka beviheti a kicsit az óvodába. Arra a kérdésre, hogy a városban terveznek-e új épületet beállítani, Hámori György hangsúlyozta: ha hosszú távon megmarad ez a növekedési trend, akkor fontolóra veszik egy óvodai hely megnyitását.

Varga Endréné, a Király-tó Óvoda és Bölcsőde vezető óvónője szerint most egy kis megértésre van szükség a szülők részéről. A most elkészült felvételi rendszer – ami több megyei városban évek óta hasonlóan működik – már súlyozza a bekerülő gyermekeket. E szerint előnyt élveznek a hároméves kort betöltött, hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek. Ezenkívül törvényileg kötelező a tanköteles korú, ötéves kicsiket is felvenni. – Nagy öröm számomra a sok kapuvári kisgyermek, de elsősorban a gyesen lévő anyukáktól kérek most egy kis megértést, hiszen náluk megoldott a felügyelet, míg ahol a szülő dolgozik, ott nem maradhat enélkül a kicsi – mondta az intézményvezető. Kiemelte: a dolgozó szülők gyermekeit mindenképp felveszik, ám ehhez munkáltatói igazolást kell bemutatnia az anyukának. Az esetleg beállítandó új épületről szólva kijelentette: már évekkel ezelőtt megnézték a régi, Fő téri óvoda épületét. Ahhoz, hogy ott rendes csoportokat lehessen kialakítani, több tízmillió forintra lenne szükség, ami a város jelenlegi helyzetében nem valószínű, hogy kigazdálkodható.

T. A.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bogyoszlóval társul a farádi iskola

Kedd este rendkívüli ülést tartott a farádi képviselő-testület, melynek legfontosabb napirendi pontja az iskola további működésének megtárgyalása volt. Az éjszakába nyúló tanácskozás után a testület végül a tanintézmény helyben tartása mellett döntött úgy, hogy befogadják a bogyoszlói és vélhetően a potyondi gyermekeket, de érkezett megkeresés Magyarkeresztúrról és Jobaházáról is. Tovább olvasom