Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Járások: az átjelentkezők mennek, Kóny marad?

Még tavaly szeptember 1-jén döntött a kormány arról, hogy jövő év januárjától országszerte 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi kormányhivatal kezdi meg működését.
Ezzel kialakultak a járási beosztások keretei. Emellett júliusban a kormány elfogadta a járási hivatalokról szóló rendeletet, amelyben azok felállítását, működését és illetékességi körét szabályozzák. A tárca tájékoztatásában szerepel, minden egyes járásszékhelyen lesz járási hivatal, amely a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként működik majd. A kormányrendelet tételesen rögzíti az egyes járási hivatalok székhelyéhez tartozó településeket is. Utóbbi döntés több rábaközi települést is érint úgy, hogy a kormányrendelet értelmében arra is van lehetőség, hogy a járási hivatal illetékességét megváltoztassák, és akár új járási hivatalt alakítsanak ki. A jogszabály kimondja: ha települési képviselő-testület határozatban kezdeményezi a község másik járáshoz átcsatolását. A fővárosi és megyei kormányhivatal megvizsgálja az átcsatolás, illetve új járás kialakításának indokoltságát.

A még márciusban nyilvánosságra került térképtervezet alapján számos megyei település kérte másik járáshoz való besorolását. „A Mosonma-
gyaróvári járástól a győrihez menne Mosonszentmiklós, a csornaitól szintén a megyeszékhelyhez csatlakozna Győrsövényház, Bezi és Fehértó. A Csornai járáshoz csatlakozna Bodonhely és Sobor, a tétiektől menne Tényő, Kajárpéc és Sokorópátka, utóbbiak a Győri járást erősítenék. A Pannonhalmi járástól Győrság csatlakozna a megyeszékhelyhez, a kapuváriaktól pedig elkívánkozik Agyagosszergény, Fertőendréd, valamint Csáfordjánosfa és Magyarkeresztúr. Utóbbi a csornaiakhoz csatlakozna, előbbiek Sopronhoz" – írta akkoriban a Kisalföld. A Magyar Közlönyben megjelent adatok alapján mindannyiuk kérése meghallgattatott. Maradt azonban egy sokat vitatott kérdés, mégpedig a kónyiak hovatartozása. A település vezetése még tavasszal jelezte a Győri járáshoz való csatlakozást, ám a Magyar Közlöny hasábjain nem találtunk Kónyra utaló megjegyzést, így a község várhatóan továbbra is a Csornai járást erősíti.

Olvasóink írták

 • 4. kukszi 2012. augusztus 18. 14:09
  „Kónyiak választották,az tény.
  De miért? ,mert arról szólt Aller et. kampánya szoci hatalom van Őrá kell szavazni és akkor dől lé.
  Ez így is volt az elmúlt 8 évben,de erről már csak múlt időben beszélhetünk.”
 • 3. Köszörűs 2012. augusztus 18. 11:27
  „ALLER et. Kik választották?
  A határon túliak?
  kukszi!”
 • 2. kukszi 2012. augusztus 18. 08:42
  „A Kónyi lakosok nagy többsége nem balos,kivétel ALLER et. sleppje.
  Nem kell félni Kónyban sem az országgyűlési választásaktól,nem a szocikra szavaznak az emberek.
  A falunak jól jött az elmúlt 8 év szoci uralom,de az emberek átlátnak a vörös ködön.”
 • 1. embertelen 2012. augusztus 16. 16:38
  „Ha Kóny tényleg marad Csornánál, akkor kíváncsi leszek, hogy a következő szavazáskor hogyan alakul majd a fideszes szavazók száma. Biztos, sokat fog vele bukni a fidesz Kónyban, eddig se voltak túlságosan erősek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semjén és Bodrogi is ott lesz a szanyi vadásznapon

Szanyban rendezik meg augusztus 18-án, szombaton az Országos Vadásznapot. Hazánk és a Kárpát-medence… Tovább olvasom