Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Ízorgia - Sajtünnep- és verseny Csermajorban

Sajtok versenyeztek Csermajorban a hétvégén. Nézze meg fotós összeállításunkat!
Az elmúlt hét végén Csermajorban zajlott a tizennegyedik sajtünnep, ahol huszonhárom gyártó hetvenkét terméke versenyzett az elismerésekért. A sajtünnepet meglátogatta a csermajori iskola névadójának, Ujhelyi Imrének az unokája is.

Az ország 23 tejtermékgyártójának 72 terméke versenyzett az elmúlt hét végén megtartott, tizennegyedik sajtünnepen.  A második alkalommal immár Vitnyéd-Csermajorba szervezett rendezvény házigazdája az Ujhelyi Imre-középiskola volt.
A rendezvény megnyitóján V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, az unióban 18 kilogramm az egy főre jutó éves sajtfogyasztás, ugyanez hazánkban az uniós átlag fele.

– Itthon nincs alapanyag, a hazai termelés háromszorosát hozzuk be az országba, ami mindenképpen előrevetíti a tejágazat helyzetének szükségszerű elmozdítását – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, a csermajori iskola a hazai sajtgyártás elkötelezett intézménye. Mind Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, mind a megnyitón megjelent Magosz alelnöke kiemelte, a tejágazat napjainkban nem a legszebb napjait éli. – Mennyiségi termékekkel a magyar gazdaság sosem lesz versenyképes Európában, ezért csak minőségi feldolgozott tejtermékekkel léphetünk ki a nemzetközi piacokra – hangzott el a sajtünnep megnyitóján. A szombati ünnepséget megelőzően a tíztagú zsűri értékelte a gyártók által versenyeztetett sajtokat. Dr. Steiner Ernő, a zsűri elnöke kijelentette, a beérkezett sajtok minősége évről évre javul. A 23 gyártók negyven százaléka kisüzem vagy őstermelő.

A környékről a csermajori sajtüzem a megyei önkormányzat különdíját kapta, a Kapuvár környéki Katicamajor kecskesajtja pedig arany oklevelet érdemelt. A csermajori iskola igazgatója, Wellner Andrea elmondta, örvendetes, hogy az ország számos régiójából érkezett szakemberek közt nagy számban vannak a csermajori intézmény egykori diákjai. Az igazgatónő örömmel üdvözölte az iskola névadójának, Ujhelyi Imrének unokáját, Ujhelyi Sándort.


 
Sajtünnep- és verseny Csermajorban - Fotó: Jerkó Gyula

Olvasóink írták

 • 9. rick_ 2011. október 01. 11:27
  „8.

  Az éremnek két oldala van. Nyugati országokban a vásárló előnyben részesíti a helyben megtermelt árut, mondván, hogy a szomszéd Klaus meg a Hans családja gyarapodását segíti ezzel. Nálunk inkább bemegy a pógár a multiba, nehogy az a "szemétláda" gazdagodjon a szomszéd utcában...

  De a lényeg, hogy árusítóhelyet fenntartani ott érdemes, ahol van kellő forgalom ahhoz, hogy a bolt üzemeltetési költségeit fedezzék. A csermajori sajtok nem olcsók, mert tejből vannak és nem tömegtermékek. Sopronban van elég igényes és fizetőképes vásárló... Ez van.

  A Cserpes Sajtműhelynek is Budapesten pörög a saját termékes bolt, a régi helyi üzlet rég be van zárva. Ha jól tudom, csak mobil értékesítés van Kapuváron. Meg talán valami a Peresztegi pékségben.”
 • 8. alekínyó 2011. szeptember 30. 17:15
  „Hát ez az! A Csermajorban gyártott sajtot Sopronban lehet megvenni, Kapuvár és Vitnyéd helyett. Nyugati országokban ahol gyártják, ott vásárolni is lehet. De hát tiszta hülye vagyok, mindig elfelejtem, hogy a határ rosszabbik felén élek...”
 • 7. rick_ 2011. szeptember 28. 22:26
  „6.

  Sopronban van az Esterházy majorságok boltja, a Várkerület 39. szám alatt.

  további info:

  http://www.sopron.hu/Sopron/portal/front_show?contentId=13964”
 • 6. alekínyó 2011. szeptember 28. 11:20
  „Szeretném megtudni, hogy hol lehet megvásárolni a csermajori sajtokat? Ha tudja valaki/valakik, kérem írjátok meg! Köszönettel: alekínyó”
 • 5. Capr 2011. szeptember 27. 11:13
  „Hát alekínyó szomorú hírem van neked. Semennyivel nem voltak kevesebben, mint Vitnyéden. Te képekből ítélkezel, én meg ott voltam. Ez az esemény nem vitnyédi falunap, hanem sajtfesztivál. Erről ennyit.
  enesei: igazad van, elszomorító, hogy mennyire leromlott állapotok vannak ott.

  Számos kiváló sajtot kóstoltam és vásároltam. Köszönöm, jövőre is megyek. (Ha Vitnyéden lesz, akkor is :))
  A képen látható úr gesztenyemézét bátran tudom ajánlani mindenkinek. Fenomenális”
 • 4. alekínyó 2011. szeptember 26. 12:28
  „enesei: maximálisan egyetértek veled,csak én röviden fogalmaztam...:) ja és azt is tudni kell, hogy már a gyerekek is Fertődre járnak iskolába...:(”
 • 3. enesei 2011. szeptember 26. 10:19
  „Annak viszont örüljünk, hogy van egy "kiváló termék", országos 2. helyezés, egy kapuvári őstermelőtől. Ebben az allergiás világban kecskében utazik a termelő, ajánlom minden pirosszemű, tüsszögő sorstársnak.”
 • 2. enesei 2011. szeptember 26. 10:11
  „Eltekintve attól, hogy Vitnyéd valóban könnyebben megközelithető, Csermajor az autentikus heyszin. Valamikori Esterházy-major, patinás mezőgazdasági iskola (1920-30-as évek), a sajtgyártás mo-i mekkája.
  Ámde, hamár a turizmusért felelős megyei alispán is ott dülleszti a mellét (mint mindig, ha kamerát lát), akkor vegye már észre, hogy érdemes lenne ebbe a majorba valamit invesztálnia is a megyének, mint fenntatónak. A szakmai hirnév okán is, meg az itt rejlő egyéb potenciálok okán is. Mert ebben az állapotban inkább nem mutogatnám. Lepukkant istálók, rogyadozó melléképületek, stb. Vagy, hogy a mangalicákat egy mezőgazdasági iskolában, az Esterházy-istálóban 2x2m-es vasketrecekben tartják... Nem vagyok szakember, - csak feltűnt. Ja, hogy a "megyei" felelős ember sem szakember ezen a téren? Igy már érthető!Igy akár ő még ME is lehet(ne)...”
 • 1. alekínyó 2011. szeptember 26. 07:57
  „Mondtam én,hogy nem lesznek sokan Csermajorban. Látszik is a képeken. Vigyék vissza a rendezvényt Vitnyédre!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár: a város munkaerőpiaci helyzetéről

Hétfőn összeül a kapuvári képviselő testület. Eldől, mi lesz a mozival. Tovább olvasom