Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Ismét külön ünnepelnek

Csorna megosztottságát az is tükrözi, hogy már harmadik éve két meg- emlékezést – egy hivatalost, s egy „polgárit”.
Csakúgy, mint tavaly és tavalyelőtt, idén is két ünnepséget tartanak Csornán az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Az egyik megemlékezést pénteken délelőtt az önkormányzat, a másikat vasárnap este a polgári összefogáshoz tartozó szervezetek rendezik. Ez utóbbi rendezvény egyik szervezője Németh Balázs önkormányzati képviselő. Elsőként tőle kérdeztük, hogy miért e kettősség, ez a megosztottság?

– Arra törekedtünk, hogy együtt ünnepeljünk, ezért az önkormányzat oktatási, kulturális és sportbizottságának ülésén a polgári összefogás szervezetei nevében egy tervezetet terjesztettem elő a rendezvény megszervezésére. Ám ezt a bizottság elutasította.

– Mit tartalmazott ez a tervezet?

– Az ünnepség programjának leírását, időpontját, az általunk javasolt szónokok nevét.

– Milyen indokkal utasította el a bizottság az önök javaslatát?

– Különböző okokra hivatkoztak, például nem volt megfelelő számukra az időpont. Megjegyzem, nem is ragaszkodtunk mereven az általunk megjelölt dátumhoz. Továbbá nem fogadták el azt sem, hogy Áder János országgyűlési képviselő mondjon beszédet, valamint azt sem, hogy az ’56-os forradalom mártírjának, Tihanyi Árpádnak a fia, Tihanyi László történeti visszaemlékezést tartson. Még az is elhangzott, hogy azért nem támogatják az elképzelésünket, mert túl hosszú lenne az ünnepség. Ez egyszerűen nevetséges. Mi kiállunk eredeti elképzelésünk mellett. Október 23-án, vasárnap este hat órakor megtartjuk az ünnepséget, amely szentmisével kezdődik a premontrei templomban. Utána fáklyás felvonulás az ’56-os emléktáblához, ahol Áder János és Tihanyi László lesz a szónok.

Az elutasítás okairól megkérdeztük Kapui Ferencet, az oktatási, kulturális és sportbizottság elnökét is, aki az említett ülésen elmondott és jegyzőkönyvben rögzített gondolatait ajánlotta figyelmünkbe, bővebben nem kívánt nyilatkozni.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint Kapui Ferenc arról beszélt, hogy az elmúlt évben megkérték az iskolákat: közösen vegyenek részt a megemlékezésen. Szeretné, ha megmaradna ez a közös ünneplés. Rövidített órák lennének és a gyerekek is részt tudnának azon venni. A szónoknak autentikus személyt kell felkérni, hogy a diákok hiteles forrásból szerezzenek ismereteket az eseményről.

Végül a bizottság négy igen, egy tartózkodó és két nem szavazattal hozta meg határozatát. E szerint az önkormányzati ünnepség tervezett időpontja október 21-én délelőtt 11 óra, szónoka a polgármester által felkért autentikus személy, a meghívó alapján Gergely Sándor, a Nagy Imre Társaság megyei elnöke lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biogázerőmű lenne a megoldás?

A kapuvári városháza tanulmány elkészítésével bízott meg egy befektetői társaságot a távfűtés megoldására. A befektetők alternatív energiaforrások bevonásán gondolkodnak, ami a hő- és áramtermelés mellett a környék mezőgazdaságát is fellendíthetné. A befektető cég ügyvezetője, Szabó István elmondta: jelenleg felmérik a rendszer állapotát és a beszállítókkal tárgyalnak. Tovább olvasom