Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Ipari park: még van szabad terület

Kapuvár - Kapuváron szinte nap mint nap visszatérő téma a munkahelyteremtés.

A néhány évvel ezelőtti cégbezárások napjainkig éreztetik hatásukat, új munkahelyek csak elvétve létesülnek. Az ipari parkban van azért némi mozgás.

– A helybéliek részéről többször felmerül az igény, hogy a város vezetése tegyen valamit a munkahelyek gyarapításáért. Nos, ez a városháza egyik legfontosabb célkitűzése – mondta a Kisalföldnek Hámori György polgármester. Hozzátette, az elmúlt időszakban minden – vállalkozások letelepítésével foglalkozó – céget és szervezetet felkerestek és ezeknél mindenhol megtalálhatóak a város lehetőségeiről tájékoztató anyagok. Azt azonban hangsúlyozta, ők csak a munkahelyteremtés feltételeit tudják felkínálni, hiszen az önkormányzat munkahelyeket csak közszférában hozhat létre.

– Örvendetes, hogy napjainkban a gyógyturizmus fejlesztésével több új álláshely is létesülhet, többek közt a már folyó angiológiai beruházás nyomán – mondta a polgármester. – Kapuvárnak van jól kiépített ipari parkja, volt is több érdeklődő a betelepülésre, ám a 85-ös főút zsúfoltsága és az autópálya távolsága elriasztotta a reménybeli befektetőket. Azt még hozzátette, utóbbi probléma megoldása lehetne az M85-ös gyorsforgalmi út megépítése, ám ennek elkészülte igencsak távolinak tűnik.

– Az ipari park címet 2000-ben nyertük el, akkor alakult meg a kezelésével megbízott Ipari Park Kft. – tájékoztatott Metykóné Varga Brigitta ügyvezető igazgató. A címet azóta rendre engedélyezik a különféle mutatók teljesítésével, ám az ügyvezető szerint egyetlen kritériumot nem tudnak teljesíteni, ez pedig a foglalkoztatotti létszám növelése.

Jó példa az ipartelepen: Az LV Metál Kft. többszörözi a forgalmát.
Jó példa az ipartelepen: Az LV Metál Kft. többszörözi a forgalmát.

– Jelenleg 1389 dolgozót foglalkoztatnak az ipari parkban, ez évente tíz-húsz fővel növekszik – tette hozzá az ügyvezető. Az ipari park területe 67 hektár, amelyből jelenleg 41 hektár a beépített. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a további fejlesztésbe bevonható még 35 hektárnyi terület.

A kapuvári ipari parkba várhatóan a Svájci Elektronikai Kft. lesz a következő nagyobb betelepülő. A szerződést az önkormányzattal már aláírták: mintegy két hektáron logisztikai központot hoznak létre, várhatóan új munkahelyekkel is. A Tank-Ol Kft. is tervezett beruházást a területen, ám Matzkó János a cég részéről elmondta, az üzemanyagtöltő kút építését leállították.

Jó példa viszont az LV Metál Kft. üzemcsarnoka, kezdetben három munkatárssal. Gábor Norbert ügyvezető elmondta: cégüknél most húsz ember dolgozik, ám már tervezik a bővítést még 400 négyzetméteren, amihez pályázati forrásokat várnak. – Ötszázmilliót saját erőből ruháztunk be az ipari parkban Kapuváron, forgalmunk az eltelt években megháromszorozódott – jegyezte meg az ügyvezető, aki eredményesnek tartja a kapuvári megjelenést.

Egyéb változás is volt a területen, amikor például az ÁFÉSZ húsfeldolgozó helyén egy szintén húsipari vállalkozás kezdte meg működését. A Kisalföld információi szerint kisebb mértékű munkaerő-felvétel a Provertha Zrt. üzemében is van.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. vargagabor 2009. augusztus 18. 11:14
  „Kedves fórumozók, olvasok!

  Valószínű igaz a foglalkoztatotti létszám, DE:

  - Hogyan lehet egy ipari park ügyvezetője egy olyan hölgy (Metykóné) aki még nyelvet sem beszél?
  - Kérdezem én, ha küldöttség jön, cégektől, stb.. hogyan kommunikálnak? Szaktolmács? Kicsit morbid.
  - Kérdezem én, ha csak báb kellett erre a tisztségre és , mert ez így van a valóságban a polgármester irányítja a parkot miért nem erre alkalmas embert kerestek?
  - Gyakorlatilag az ügyvezető egyszer szólal meg egy évben a zárszámadáskor , sablon pár mondat és kész. Ilyen egy hatékony ügyvezetés?
  - Veszteséges az ipari park, akkor miért nincsen átalakítva?

  Mielőtt megrónának itt, semmi bajom Metykónéval, és csendes mosolygós hölgy, biztosan jő ügyintéző az önkormányzatnál, DE ügyvezetésnek nem elég a diploma, oda rátermettség is kell, és szakmai alkalmasság!

  Nézzék meg más ipari parkok vezetését, hát igen el lehetne sok mindenen gondolkodni ott...”
 • 28. Aleks 2009. július 24. 12:18
  „szerintem nem az ipari park minőségéről szólt a kérdés, hanem, hogy dolgozik-e ott 1389 ember. És dolgozik, bármennyire is fáj. A 22.-es hozzászólásodat meg már nem is kommentálom. Aki gyenge elméjű, azzal úgy sem lehet tenni semmit.

  A Went westre, meg tényleg ráférne egy "kis" rendberakás, mert cefetül néz ki. (meg kell nézni a szomszédségéban levő céget. Nagyon szépen elkezdték rendezgetni a környezetét. És a kertjében vannak kecskék, amik aranyosak :) )De az ipari park területén van, és ezen a tényen nem változtat a kinézete.”
 • 27. szabi28 2009. július 24. 10:58
  „Az ipari park Kapuváron soha nem lesz beépülve,ugyanis a maradék 26 ha nagyrésze a Provertha tulajdona.
  Ki lát esélyt arra,hogy konkurenciát enged maga mellé?”
 • 26. Reális 2009. július 23. 20:27
  „Na mégsem vagyok egyedül,aki nem hisz a fideszes mesében!”
 • 25. pacalpöri 2009. július 23. 17:51
  „tornacipő: Ő a fia!
  Ezek az urfiak,soha de soha nem kockáztatták a saját pénzüket,csak az Ivikbe mikor kértek egy kört!
  Mert nem biztos,hogy visszakérték!
  Azt a lepusztult telept /Went west itallerakat, ÁFÉSZ telephely, kőfaragó telephelye.../ meg ipari parknak hívni csúfolás!

  a”
 • 24. tornacipő 2009. július 23. 16:15
  „FüziJózsi
  semmi közöd a városhoz? na ne, a megrendeléseket meg nem a magyarattila haverod adja, akinek persze semmi köze a városhoz, és ezek szerint nyilván te a városért csak is társadalmi munkában dolgozol, és nem az adófizetők pénzén - meg is értem az elégedettséged

  a családodat, hogy boldog családi életet élsz, nem kellett volna idekeverni, mert lehet hogy néhány volt tanítványod is olvassa ezeket a soraidat, és előfordulhat hogy kiröhög”
 • 23. kiskomment 2009. július 23. 13:04
  „Reális! Játszod a hülyét vagy tényleg ennyire gyenge a felfogásod?”
 • 22. Reális 2009. július 23. 09:33
  „Ja,hogy ti az egész Kapuvár munkahelyeit számoltátok!Én azt hittem,hogy az ipari parkról beszélünk!”
 • 21. ictus 2009. július 22. 16:13
  „Kedves Irreális, csakhogy meg tudj nyugodni...

  Nézzük az Ipari Park területét és cégeit:

  volt EON telephely és cégei, Ambrózia, Kapuvári Ruhaipri Zrt, Diadal, Pannnon Víz Zrt., Ex-Vagongyár, Avia, Cserpes tejüzem, Kisalföld Volán telephely, Provertha, Vízitársulat, Kiss Trans, Módos Ferenc cége, Juhász Villamossági kft., Vágóhíd, Cementüzem telephelye, Tank-Oil kft., Econorm, LV metál kft., Went west itallerakat, ÁFÉSZ telephely, kőfaragó telephelye...

  szerintem ez bőven megvan 1389, ha nem hiszed járj utána!!!

  Bármennyire fáj, az Ipari Park területébe belevontak jó néhány korábban is működő céget és területet (lásd felsorolás)..”
 • 20. Reális 2009. július 22. 14:41
  „Még mindig nem jön össze az 1389!”
 • 19. Reális 2009. július 22. 14:34
  „Kedves Józsi!Köszönöm!Én is így vagyok!Gondolatomat a helyi fidesznek szántam!”
 • 18. FüziJózsi 2009. július 22. 11:04
  „Kedves Reális!
  Én valóban elégedett ember vagyok, van Hitem, boldog családi háttér, kedvelem a munkám és magam irányítom sorsom. A magam és a vállalkozásomét, a városhoz semmi közöm...
  Hasonló jókat kívánok neked is!

  Fj”
 • 17. Reális 2009. július 22. 09:26
  „Ehhez azt tudom hozzáfűzni,hogy örüljetek magatoknak!Azért nem jut előbbre a város,mert csupa elégedett ember irányítja!”
 • 16. pacalpöri 2009. július 22. 09:21
  „Na akkor NEKI:)”
 • 15. FüziJózsi 2009. július 22. 08:14
  „Kedves pacalpöri!

  Kérdezd meg a M. A: mit mi volt az első kérdésem, mikor a Péterék Monakó cukija melletti területrendezésről beszélgettünki....
  Szökőkutat nem csinálunk? ez volt az első gondolatom...
  Van egy egy ötletem: Hozzunk össze egy szép szökőkutat, ha jól tudom tervezve is volt az Esterházy sétányra, csak a pénz nem lett elér rá....
  Legyen ez a Fórum első nagy munkája... Kérek mindenkit, hogy amit tud ezzel kapcsolatosan azt tegye közkincsé itt, vagy a megadott Emilcímem. terrvek, formák, hely, hol látot szépet amit ide is el tudna képzelin.
  Én nekilátok a részemről vállalt dolognak, marketing - pénz stb...
  Ezt KOMOLYAN gondolom, remélem TI is!

  szép napot mindenkinek: F. Józsi”
 • 14. pacalpöri 2009. július 22. 07:27
  „Füzi Józsi,és Attila: a kisváros közterületei szépek gondozottak!
  Sok szobor dísziti parkjainkat. Csak egy valami kéne még és csodálatos lenne a belváros!
  EZ PEDIG EGY SZÉP SZÖKŐKUT!”
 • 13. magyarattila 2009. július 22. 06:36
  „FJ: nem bírtad tovább? :)

  pacalpöri: ez így van”
 • 12. pacalpöri 2009. július 22. 06:26
  „Egy okos ember sohasem sértődik meg, mert ha nála műveltebb bírálja, örül neki, hogy tanulhat tőle, a buta ember sértéseit pedig nem veszi magára.”
 • 11. FüziJózsi 2009. július 22. 01:42
  „Tisztelt Reális, pacalpöri, belzebub, tornacipő!

  Szeretnék kérni, ill. javasolni nektek, önöknek vmit...
  Régóta olvasom kritikus hozzászólásaitokat, rendezvények, munkahely, politika, önkorm. stb...
  Őszintén mondom, néha igazat is adok nektek, de lenne egy javaslatom...
  Ti négyen, /vagy aki benne van a dologban.../ találjatok ki jobb programokat, munkahelyteremtéshez ötleteket,
  új vezetőket az általatok kritizált poziciókra, persze javaslatokat gondolok!
  Én azt hiszem bátran mondhatom, hogy a prograjavaslataitok mellé megszerzem a pénzt, a munkahelyteremtéshez a befektetőket, és talán ha megfelelőbb embereket találnátok a kritizált pozíciókra, akkor minden kapcsolatomat felhasználom, hogy a megfelelő ember odakerüljön. Hogy miért mondom ezt? Azért mert ha egy picit is igazatok lenne akkor ez a városunk érdeke is lenne! És ha az, akkor támagatni lehet, sőt kell is!
  De ...és itt a mondanivalóm lényege, ha csak üres fecsegés, kritizálás egy fantáziátlan név mögül a hozzászólásaitok nagy része, akkor ne bántsátok azokat, akik próbálnak valamit tenni, hogy épüljön, szépüljön a városunk!
  Ötleteket a kapuprint@vivamail.hu címre írjátok. Remélem ezt nem támadásnek veszitek, én komolyan felajánlom a segítségem mindezekhez. Éjjel 1:36 van és én még dolgozom, de remélem Ti pihentek és holnap elárasztotok a jobbnál-jobb ötletekkel....
  Szervezzünk jobb programokat, legyenek új munkahelyek, és remek vezetőink! HAJRÁ KAPUVÁR!!!
  Tisztelettel: Füzi József, Kapuvár”
 • 10. Aleks 2009. július 21. 20:57
  „Reális!

  Gondokodj már reálisan. Szerinted a Triumph nem az ipari park területén van? Már az kiteszi a felét, ha nem többet. Meg a Provetha, az AVIA, a Tank-ol, a Cserpes, a húsüzem... stb. És már meg is van az az 1389 dolgozó. Először gondolkodjatok, utána károgjatok.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elszármazottak fóruma jövőképet álmodhat

Kapuvár - Az elszármazottak véleményét várják a város jövőképének kialakításához. Kapuvár várossá… Tovább olvasom