Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Intézményes spórolás

Csorna - Évi több tízmillió forintos megtakarítást remél Csorna önkormányzata intézményeinek mostani összevonásától. Csorna képviselő-testülete júniusi ülésén döntött az önkormányzat fenntartásában működő nevelési-oktatási intézmények átszervezéséről.

Az október végi ülésen pedig a közgyűjteményi és közművelődési, a szociális és gyermekjóléti intézmények, valamint a városi kincstár jövőjéről tárgyaltak és döntöttek a képviselők.

A döntés szerint a Városi Művelődési Központot és a Martincsevics Károly Városi Könyvtárat összevonják. Az új intézmény neve Városi Művelődési Központ és Könyvtár lesz. Az összevonás nyomán egy intézményvezető látja el az irányítást, munkáját igazgatóhelyettes segíti. Az intézményben felülvizsgálják a státusokat is, kiküszöbölendő a párhuzamos feladatellátást. Néhány párhuzamos munkakör – rendezvények a két intézményben, adminisztratív munka közös szervezése – átgondolása is szükségessé válik a közös igazgatású intézményben. Az összevonás eredményeként 4 millió 576 ezer forintot remél a város egy költségvetési évben.

Összevonás: A művelődési központ és a könyvtár egy intézmény lesz.


Ugyancsak összekapcsolják a Szociális Szolgáltató Központot és a Városi Bölcsődét. Az új intézmény neve Szociális és Gyermekjóléti Központ. Az átszervezés után egy intézményvezető látja el az irányítást. A városi bölcsődét a bölcsődevezető irányítja. Ebben az intézményben is felülvizsgálják a státusokat a párhuzamos feladatellátás elkerülése és az alkalmazotti létszám jogszabályi előírásokhoz igazítása érdekében. Szükséges azon álláshelyek felülvizsgálata, amelyeket a jogszabály nem ír elő kötelezően. Áttekintendő a vezetői státusok jogszabályi indokoltsága is. Így a remények szerint 9 millió 300 ezer forintot takaríthat meg a város.

A Városi Kincstár megszüntetésével az előterjesztés alapján 14 millió forint takarítható meg évente. Az elfogadott javaslat szerint a közművelődési-közgyűjteményi és szociális intézmények pénzügyi-gazdasági feladatait a városháza gazdálkodási és intézményfelügyeleti osztálya látja el két munkakör növelésével.

Az intézmények karbantartási munkái a beruházási és városüzemeltetési osztály hatáskörébe tartoznak majd, itt hárommal növelik a státusokat. Ezzel valamennyi közművelődési-közgyűjteményi és szociális intézmény részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervként működtethető, nincs szükség külön gazdasági vezető alkalmazására.

Kulturális és szociális kiadások
A Városi Művelődési Központ tavalyi kiadása 39 millió 460 ezer forint. A normatív állami támogatás 5 millió 374 ezer, saját bevétele 10 millió 780 ezer, önkormányzati támogatása 23 millió 507 ezer forint. A Martincsevics Károly Városi Könyvtár 2006-os kiadása 32 millió 188 ezer forint. Állami normatívája 7 millió 288 ezer, saját bevétele 1 millió 269 ezer, önkormányzati támogatása 23 millió 679 ezer forint. A Szociális Szolgáltató Központ tavalyi kiadása 51 millió 513 ezer forint volt. Normatívája 22 millió 397 ezer, saját bevétele 7 millió 141 ezer, kistérségi támogatása gyermekjóléti szolgáltatás és családsegítés feladatokra 5 millió 265 ezer, önkormányzati támogatása 16 millió 710 ezer forint. A Városi Bölcsőde 2006. évi kiadása 52 millió 280 ezer forint. Normatív állami hozzájárulás 27 millió 014 ezer, saját bevétel 4 millió 515 ezer, önkormányzati támogatás 20 millió 754 ezer forint. A Városi Kincstár 2006. évi kiadása 37 millió 74 ezer forint. Ebből személyi juttatások és járulékok 33 millió 468 ezer forint. Normatív hozzájárulást a központi költségvetés nem biztosít. Saját bevétele 47 ezer forint, önkormányzati támogatás 37 millió 027 ezer forint volt.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárutat terveznek

Vásárosfalu - Kerékpárút építését tervezi a vásárosfalui önkormányzat a község és Beled között.… Tovább olvasom