Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Idén sem támogatták a sportcsarnokot

Enese - Hiába az intézmények átalakítása, a remélt megtakarítás vélhetően a nullával lesz egyenlő jövőre – vélekedett Enese polgármestere. Szerinte 2008-ban soha nem látott nehézségekkel szembesülnek.
Mesterházy József, Enese polgármestere három „fejezetben" gyűjtötte össze a településsel kapcsolatos ez évi tudnivalókat.

Elsőként a felújításokat említette. Elmondta, hogy idén két utcát – Rákóczi és Jókai – láttak el aszfaltburkolattal, a Dózsa utcát pedig mart aszfalttal javították. Ezek költsége együttesen hétmillió forint. Az eredményes Leader-pályázatnak köszönhetően egy közösségi teret alakítottak ki a kultúrház pincéjében, mintegy kétmillió forintért. Közösen a Kaco kft.-vel két buszmegállót helyeztek el a falu Győr felőli oldalán.

Mesterházy József


Az úgynevezett kistemetőben folyamatban van negyven négyzetméternyi díszburkolat készítése. Ugyanekkora díszburkolatot építenek a kultúrháznál. A Hunyadi utca folytatásában huszonnégy házhelyet alakítottak ki, néhány helyen már az építkezés is megkezdődött. Az elkövetkező hetekben – csakúgy, mint tavaly – a karácsonyi díszvilágítás is elkészül, sőt, idén bővítik is azt.

A második részhez a pályázatokat sorolta a polgármester.
– Csalódott vagyok – fogalmazott ennek kapcsán. – Miközben zúdul ránk a propaganda, hogy mennyi pályázati lehetőség van, ebből az önkormányzatok vajmi keveset érzékelnek. Ebben az évben két olyan jelentősebb pályázatunk volt, ami nem nyert. Egyiket az iskolai étkező, másikat a sportcsarnok építésére nyújtottuk be.

Építkeznek: A Hunyadi utca folytatásában kialakított telkeken épülnek az új otthonok.

Sajnos ez utóbbi nem került be a kiemelt projektek közé. De elutasították a Dózsa utcai útfelújításra benyújtott pályázatunkat is. Az említettek mellett több kész tervünk is van. Így az iskola és óvoda előtti parkolóra, a kialakítandó Európa térre, járda- és útépítésekre. Szomorú ez a helyzet, mivel arról volt szó, hogy idén augusztusban megjelennek a pályázatok az önkormányzati útfelújításokra, ennek megfelelően nem kevés pénzért megterveztettük a munkát, végül nem lett belőle semmi.
Mesterházy József hozzátette: a sportcsarnokra 2002 óta pályáznak, ám eddig hiába tették.

A harmadik „csomagba" az intézményi átalakítások tartoznak. Például az, hogy június 30-ával megalakították a körjegyzőséget Fehértó, Rábaszentmihály, Kisbabot és természetesen Enese részvételével. A napközi konyhát közbeszerzési eljárás keretében kiadták működtetésre. A rábaszetmihályi és kisbaboti alsósok Enesén tanulnak, a rábaszentmihályi óvoda az eneseinek a tagintézménye lett. Ezenkívül az iskolánál létszámcsökkentést hajtottak végre.

– Sajnos úgy tűnik, hogy jövőre az ezen intézkedések nyomán remélt megtakarítás összege nullára zsugorodik – vélekedett a település vezetője.

– Mert ha már kormányzati szinten is elismerik, hogy 10–12 százalékos normatívacsökkenés lesz, akkor a valóságban még rosszabbra számíthatunk. Megítélésem szerint igen sanyarú esztendő elé nézünk.

Azt is megkockáztatom, hogy soha nem látott nehézségekkel szembesülünk 2008-ban. S akkor még nem szóltam arról a nevetséges elképzelésről, hogy korlátozni akarják az önkormányzatok hitelfelvételét. Kérdezem: ha ebből az elképesztő ötletből valóság lesz, akkor miből fejleszthetünk? Hogyan alakíthatunk ki építési telkeket? Átgondolta ezt valaki? – tette fel a kérdést Mesterházy József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenhárommillió a kultúrára

Kapuvár - Kapuvár éves költségvetéséből közel negyvenhárommillió forintot fordít a kultúrára.… Tovább olvasom