Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Húsgyár: hat érdeklődő van az üzemre és a gépekre

Három cég a teljes kapuvári húsgyár, hárman pedig csak a gépek iránt érdeklődnek.

A megyei bíróság a minap december 28-ig meghosszabbította a kapuvári húsgyár felszámolási eljárásának határidejét, mivel az eredetileg a stratégiailag kiemelt cégekre kijelölt 270 nap júliusban lejár. Ugyancsak e hónap 25-én délben jár le a gyár értékesítésére kiírt pályázat második fordulója, amelyen – az első sikertelensége után ismét – egyben hirdették meg a felszámolók az egykori kapuvári húsgyárat működtető cégek vagyonát, de külön-külön is lehet ajánlatot tenni az egyes tárgycsoportokra. Jendrolovics Pál felszámoló azonban korábban a Kisalföldnek hangsúlyozta: a vagyontárgyakra vagyoncsoportonként lehet ajánlatot tenni, de elsőbbséget élvez az, aki a teljes meghirdetett vagyont megvásárolná.

Utóbbival kapcsolatban mind a szakmában, mind a városban érdekes találgatások láttak napvilágot. Az értékesítés részleteiről a határidő le-
teltéig nem nyilatkoznak az illetékesek, ám hazai húsipari berkekben élénk vita folyik a kapuvári gyár jövőjéről. Elismert szakemberek szerint a kapuvári üzem sorsa hónapokkal ezelőtt eldőlt, amikor a Zsobrák Péter által képviselt befektetői csoport kilépett az üzemeltetésből. Már akkoriban egy nagy hazai céget sejtettek emögött. A szakemberek szerint ez a társaság áll a még mindig eredménytelen pályázatok mögött. Lapunk úgy tudja, ez a csoport nézte ki magának a kapuvári üzem baconüzemének gépeit, tisztán piacszerzési céllal. Információink szerint a cég képviselői már több alkalommal jártak Kapuváron.

A Kisalföld tudomására jutott az is, hogy három nagyobb cég a teljes kapuvári gyárra fontolgatja az ajánlatot, hárman pedig csak a gépekre ˝utaznak˝.

Lapunk által megkérdezett iparági szakértők szerint a második körös értékesítés határidejét szűkre szabták az illetékesek. A tavaly ősz óta álló gyár újraindításához a szakmai és finanszírozási feltételek kidolgozása több időt vesz igénybe. – Aztán arra is számítottunk, hogy a második körben szerényebb lesz a meghirdetett ár – fogalmazott egy húsipari szakember.

Többen megjegyezték: az ágazat hazai helyzetében túl nagy falat a kapuvári gyár, jelenleg a nagyok mellett ennél kisebb cégekre lenne igazán piacképes vételi ajánlat.

Mindenesetre a második körös pályázat határideje hivatalosan két hét múlva lejár. Ám éppen a fenti nyitott kérdések miatt felmerült, hogy a pályázat határidejét és annak feltételeit esetleg módosítják.

A kapuvári gyár felszámolása a kormány által stratégiailag kiemelt üzemmé nyilvánítást követően folyik. Szakemberek kiemelték: a stratégiai besorolást talán a helyi foglalkoztatottság területére is ki kellene vetíteni, mert az útdíj bevezetését követően mintegy 30 százalékkal drágult az élő sertés szállítása, így a Rábaközből esetleg távolabbra kell vinni a disznókat. – Ekkora rés azonban nincs már a sertéságazatban – jegyezte meg lapunknak egy helyi gazdálkodó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint félmilliárd forintot osztanak ki még idén

Ez év végén zárul a LEADER-program első, hatéves ciklusa. A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület kibővített munkaszervezettel készült fel a megnövekedett feladatokra. Tovább olvasom