Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Hová mehet a kerekes székes ?

A kapuvári városháza műemlék, nehéz az akadálymentesítése, de a mozgásukban korlátozottakhoz az ügyintéző lemegy a földszintre. Aki pedig kerekes székes vagy járókeretes, és betegként jár be a kórházba, annak a földszinten oldják meg a fizikoterápiás kezelését.
A mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron megyei egyesülete az elmúlt héten kapuvári tagjainak számolt be a társaság múlt évi munkájáról. Lapunk annak igyekezett utánajárni, hogy milyen is a mozgáskorlátozottak helyzete a Rábaközben. Szabó János elnök elmondta, a megyei egyesület 1981-ben, a rokkantak évében alakult. Néhány év elteltével szerveződtek meg a kisebb, helyi csoportok. Napjainkban már nincs fehér folt a megyében. A csoportok legfőbb feladata, hogy a különböző támogatási lehetőségekről tájékoztassák tagjaikat. A rábaközi térséggel kapcsolatban kiderült, hogy a tavalyi évben az igénylők közül Csornán és környékén 67-en, míg Kapuváron és a környező községekben 30-an kapták meg a LÁT (lakás-akadálymentesítési állami támogatás) támogatást. Az elnök kitért még az 1998-ban született esélyegyenlőségi törvényre. Hangsúlyozta, 2000 és 2003 között a közintézményekben megoldásra vár az épületek akadálymentesít ése. Ezekkel az átalakítási munkákkal nemcsak a kerekes székesek és a babakocsit toló kismamák gondjai oldódnak meg, hanem az oktatási intézmények is helyben fogadhatják a sérülteket. A Fő téren nemrégiben elkészült üzletbe és lakóházba már bárki könnyen bejuthat kerekes székével. A gartai orvosi rendelő pedig hasonló könnyítésekkel épül.

A legnagyobb létszámú csoportok a Rábaközben vannak

A győri székhelyű egyesület két legnagyobb létszámú csoportja Kapuváron és Csornán van. A kapuvári és a környék településeit összefogó tagság 1988 tavaszán alakult. Majoros Herbert vezetőtől megtudtuk, hogy napjainkban négyszáz tagjuk van. Csornán egy évvel korábban hozták létre az egyesületet, a tagok száma megközelíti a hatszázat. A csoportot Horváth Árpád irányítja, aki elmondta, hogy 30 település is a munkaterületének része Győrsövényházától Rábakecölig. A csornai és kapuvári sorstársak problémái szinte megegyeznek. A vezető úgy látja, egyre több a rászoruló és közülük sok, aki szégyelli elesettségét.

Az ügyintéző megy le

A kapuvári önkormányzat évente ötvenezer forintot ad a helyi mozgáskorlátozottak egyesületének. A polgármester erkölcsi kötelezettségnek tartja a támogatást. Megjegyezte, mivel a városháza műemléknek minősül, nehéz feladat lesz annak akadálymentesítése. A mozgásukban korlátozottakat azonban biztosítja arról, hogy az ügyintéző lemegy a földszintre és ott válaszol a kérdésekre.
A hátrányos helyzetű embereknek, mint mindenki másnak, akadnak gondjaik. Néhányan megosztották észrevételeiket, mi pedig utánanéztünk a bajoknak.
Egy bottal járó asszony elmondta, hogy mióta a kórház első emeletére került a fizikoterápiás kezelés, sokaknak nehéz oda felmenni. A problémát már korábban és többször is jelezték. Dr. Ballagi Farkas, a Lumniczer Sándor kórház igazgatója elmondta, aki kerekes székes vagy járókeretes, és ambuláns betegként jár be a kórházba, annak nem kell fölmennie az emeletre, mert a földszinten oldják meg a fizikoterápiás kezelését. Korábban ezek a betegek a rendelőintézetbe jártak, ahova már a bejutás is gondot okozott. A főorvos hangsúlyozta, a kezelések minden betegnél megoldottak, a gyakorlatban még nem volt probléma.

Nyugdíjasjegyet válthatnak

Mint megtudtuk, jó páran lennének olyanok, akik a helyi gyógy- és termálfürdő áldásosnak mondott vizében pihennének. Sokaknak azonban az árak mértéke nem megfizethető. A fürdőt vezető elmondta, nyugdíjasjegyet válthatnak a mozgáskorlátozottak. Hozzátette, hogy kimondottan a rokkantaknak nincs kedvezményes belépő, de az üzemeltetők úgy próbálták alakítani a jegyárakat, hogy azok széles körben elfogadhatók legyenek.
Egy öntésmajori hölgy azt panaszolta, hogy hiába tartozik a kis település Kapuvárhoz, oda nem jut el több fontos kiadvány, mint például a Szuperinfó, a Kisokos vagy a városi telefonkönyv. Pedig nagy szükség lenne azokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaközi Napok

A térség hagyományainak bemutatása mellett emlékünnepség, kiállítások, túrák és különböző… Tovább olvasom