Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Honfoglalók Farádon

A farádi lovasok, valamint a környék lóbarátainak összefogásával nagyszabású történelmi lovasjátékot rendeztek a farádi falunapon.
A szervezők elmondása szerint is váratlanul nagy sikere volt szombat este, a farádi falunapon rendezett honfoglalás kori történelmi lovasjátéknak. A több száz fős nézősereg először egy Kárpát-medencei falu életébe tekinthetett bele, síró csecsemővel és korabeli mesterségek bemutatásával együtt. A színen ezután jelentek meg a honfoglaló magyarok, lovas harcosokkal és társzekerekkel. A narrátor által elmondott történet szerint ezután őseink elfoglalták a falut, elrabolták a nőket és annak rendje-módja szerint távozásukkor felgyújtották a kunyhókat. Előtte azonban pajzsra emelték a „hadjárat" hős vezérét. A mintegy negyvenfős szereplőgárda korabeli ruhákban és korhű fegyverzetben játszotta el a történetet, a nézők többszöri vastapsával kísérve.

A szervező, az 1992-ben alakult farádi lovasegyesület elnöke, Karsay Sándor érdeklődésünkre elmondta: néhány hete vetődött fel az ötlet, hogy egy történelmi játékkal mutatkozzanak be a nagyközönség előtt.
Kezdetben római kori előadást szerettek volna, de a helyi polgármester ötletére végül a honfoglalást vitték színre.

Az elnök szerint amellett, hogy nagyon kevés idő állt rendelkezésre az előadás betanulásához, mindenki szívvel-lélekkel gyakorolta szerepét. A résztvevők közt, a farádi lovasegyesület tagjain kívül, bemutatkoztak a csornai íjászok, a helyi cserkészcsapat fiataljai, a jobaházi lovasok és helybéli civilek is. A ruhák és a díszlet elkészítésekor az anyagi korlátokat lelkesedéssel és a helyiek segítségével pótolták, a szereplőkön láthattunk kézzel festett ősmagyar tarsolylemezeket is. Karsay Sándor a bemutató végén elmondta: a lovasjátékot szeretnék továbbfejleszteni és gyakorolni, lehetőségeikhez mérten más településeken is fellépnének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felveri a gaz a miklósmajori laktanyát

Pető Lajos kisebb hátrányként említette, hogy a nyolcvanas évekig alföldi fiatalokkal töltötték fel az állományt, akik haza- és visszautazásával szinte állandó problémák voltak. A határőrség vezetése 1983-tól kezdte környékbeliekkel és a szomszéd megyéből való katonákkal megtölteni a miklósi laktanyát. Legnagyobb létszámuk hetvennégy határőr volt, a bezáráskor alig harmincfős hivatásos állomány után csukódott be a kapu. Tovább olvasom