Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Hol tank állott, most emlékmű...

A Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola előtt kezdődtek az ’56-os forradalom leverésének szombati megemlékezései Kapuváron.
A Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola előtt kezdődtek az ’56-os forradalom leverésének szombati megemlékezései Kapuváron. Az önkormányzat által állíttatott szoborral az ötven évvel ezelőtti menekülőkre emlékeztek a város vezetői és civil szervezetei.
A szemtanúk elmondása szerint a mai emlékmű helyén ötven éve, november 4-én egy orosz tank vigyázta a levert forradalom csendjét a városban.

A programok Mosontarcsán (Andau) folytatódtak, ahol az ausztriai magyarok képviselői, valamint több megyei település, így Osli, Jánossomorja, Mosonmagyaróvár és Kapuvár vezetői emlékeztek a forradalom mártírjaira.

Az ökumenikus istentiszteleten osztrák egyházi méltóságok mellett Tőkés László református és Ittzés János evangélikus püspök celebrált. Az evangélikus püspök német és magyar nyelven előadott beszédében kijelentette: „Szomorúan kell arra gondolnunk, ötven éve több százezer honfitársunk döntött úgy, hogy nem élhet saját hazájában."

Ittzés János köszönetet mondott az andauiaknak azért, hogy a forradalom menekültjeinek segítséget és támaszt nyújtottak a nehéz napokban.
A püspök hangsúlyozta: „’ 56 mártírjainak sorsából tanulnia kell a nemzetnek, és ez napjainkban is legalább annyira időszerű, mint az elmúlt évtizedekben." A mosontarcsai megemlékezés az andaui hídnál koszorúzással fejeződött be.

A kapuváriak szintén szentmisével adóztak a forradalom mártírjainak emléke előtt. A gartai Szent Sebestyén-templomban Caspar Ett c-moll requiemje szólalt meg a templomi kórus előadásában. A szentmise után a kapuváriak fáklyák fényénél vonultak a Provertha Zrt. helyi üzeméhez, ahol Bak Tamás plébános megáldotta a város új ötvenhatos emlékművet. A bronzszobrot Rosemarie Szalay készítette. A művésznő beszédében hangsúlyozta: férjén keresztül tiszteletbeli magyarnak érzi magát, alkotását szeretettel ajánlja a kapuváriak figyelmébe.

Az ünneplőket Hámori György köszöntötte. A polgármester kijelentette: Kapuvár a több mint egyhetes programsorozattal méltón emlékezett az ’56-os forradalom és szabadságharc dicső és fájdalmas napjaira.
A város országgyűlési képviselője, Ivanics Ferenc is a szervezők kiemelkedő munkáját méltatta. Az ünnepség záróakkordjaként a Provertha tulajdonosa, Szalay Antal emlékezett az ötven évvel ezelőtt történtekre. Mint mondta: fél évszázada, november negyedikén épp a kapuvári kórházban várta a másnapot, amikor is többedmagával kényszerült elhagyni szülőföldjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberre csúszik a központ átadása

Az utóbbi évek legnagyobb idegenforgalmi beruházása végre eljutott a műszaki átadásig Kapuváron. A Hany Istók Kerékpáros Centrum névadója talán nem is gondolta, hogy az épület sorsa mennyire leképezi a helyi mondahős hányatott sorsát. A Phare-programban nyert háromszázötvenmillió forintos támogatásból megvalósuló, hétezer négyzetméteres épületet az elmúlt év nyarán kezdték építeni. Tovább olvasom