Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Hiányolják a fejlesztő pályázatokat

A községfejlesztő pályázatokat hiányolja a páli polgármester. Póczik András úgy véli, nem csak a turizmusra és az oktatásra kellene forrásokat teremteni.
A páli önkormányzat az elmúlt hónapokban önerős beruházásokkal fejlesztette a települést. Összesen 4,5 millió forintot költöttek el a polgármesteri hivatalra, a temetőre, a közösségi házra, építettek játszóteret és felújítottak egy szakrális emléket. Póczik András polgármester a falufejlesztő pályázatokat hiányolja.

A páli gyerekek örömmel vették birtokba az új játszóteret.
A páli gyerekek örömmel vették birtokba az új játszóteret.

Páliban az elmúlt években valamennyi középületet felújították, korszerűsítették. Építettek járdákat, utakat, rendbe tették a templomteret. Mindezeket pályázati támogatásokkal valósították meg. Idén azonban egy fillért sem nyertek hasonló céllal, a polgármester szerint azért nem, mert nincs megfelelő kiírás.

A Vasút utcai keresztet 1886-ban állították, idén felújították.
A Vasút utcai keresztet 1886-ban állították, idén felújították.

– A pályázati kiírásoknál az oktatás fejlesztése és a turisztikai célú beruházások kerültek előtérbe. Valamennyi község azonban nem tudja kihasználni ezeket a lehetőségeket – fogalmazott Póczik András. – A megyei szintű, esetleg regionális, pár millió forintos forrásokat hiányolom. A hozzánk hasonló falvak ezeket tudták kihasználni korábban és ez meg is látszott. Támogatás hiányában önerőből léptünk előre. Csendben tesszük a dolgunkat, miközben falunkban a fejlesztések értéket teremtenek.

Szalai Árpádné és lánya, Szalai Zita is elégedettek a temető fejlesztésével.
Szalai Árpádné és lánya, Szalai Zita is elégedettek a temető fejlesztésével.

A polgármester szerint a megoldás az lenne, ha kisebb összegeket lehetne igényelni nagyobb támogatási aránnyal.

Az idei páli beruházások közül ötöt sorolt fel. Felújították a Vasút utca sarkán álló keresztet, melyet még 1886-ban állíttatott az akkori helyi plébános. Folytatták a temetőrekonstrukciót. A ravatalozót már korábban átalakították, most a sírkert főbejárati oldala kapott új kaput, kerítést és parkolót is kialakítottak. A gyerekekre gondolva korszerű játszóteret építettek a kultúrház mögött, illetve a polgármesteri hivatal ügyfélfogadóját tették barátságosabbá, kényelmesebbé. Az egykori iskolában, ma közösségi házban a padlózatot cserélték ki.

– A kereszt felújításával újabb szakrális emlékünk szépült meg. A temetőfejlesztés évekkel ezelőtt meghirdetett program része, a játszótérrel régóta tartoztunk a gyerekeknek. A félfogadóval hivatalunk lett ügyfélbarátabb – jegyezte meg Póczik András. – Összesen négy és fél millió forintot költöttünk el saját forrásból. Hozzáteszem, ha mindezekre pályázati támogatást nyerünk, sokkal drágábbak lettek volna. A mostani pályázati rendszer ugyanis egyáltalán nem költségtakarékos. Ráadásul olyan beruházásokra lehet támogatást kapni, amelyeknél sokkal fontosabbak is lennének. Abban bízom ezért, hogy a döntési helyzetben lévők ezt átlátják és változtatnak rajta rövidesen. Addig is mi megpróbáljuk a magunk erejéből fejleszteni lakóhelyünket. Természetesen a számunkra megfelelő pályázati kiírásokra ezután is benyújtjuk az igényünket.

Olvasóink írták

  • 1. ferde 2012. szeptember 04. 07:40
    „Ejha! Az elátkozott elmúlt 8 évben mentek valamire, de a Kedves Vezető kormánya alatt csak a populista duma van!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állások Kapuváron és Csornán

Kapuvári kirendeltség (ügyintézés helye: Szt. István király út 2., tel.: 96/242-688). Csornai… Tovább olvasom