Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Hétpróbás legények

Már tizenegyedik alkalommal avattak legényeket Kapuváron. A népszokást a helyi néptánccsoport elevenítette fel, a hagyomány csak a Kisalföld, Nyugat-Dunántúl, Erdély és a Felvidék egyes helyein ismert.

Az elmúlt hétvégén a Kapuvári Legénycéh immár tizenegyedik alkalommal szervezte meg a legényavatást és a hozzá kapcsolódó mulatságot. Idén négy – Czobor László, Módi Zoltán, Vörös Bertalan és Németh Dávid – úgynevezett puhab (avatandó legény) állta ki a próbákat.
A próbatételek közül nem maradhatott el a kapuvári verbunk és a csárdás eltáncolása sem.

Csitei Gábor, a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója lapunknak elmondta, a felavatott legénynek – a hagyományok szerint – már joga van kocsmába járni, a lányos házakat meglátogatni, a lányt táncba vinni. Illendő magatartására a legénybíró ügyelt fel.
A legényeknek hét próbát kellett kiállniuk, hogy bekerüljenek a legénycéh soraiba. – Ennek egyik legfőbb célkitűzése a közösségépítés, az egymáshoz tartozás erősítése és egymás segítése – mondta Csitei Gábor. A kapuvári mulatságban Cseh Tamás és népi zenekara húzta a talpalávalót.

Kapuvári verbunk –   A legényeknek hét próbát kell kiállni, így lesznek „hétpróbások
Kapuvári verbunk – A legényeknek hét próbát kell kiállni, így lesznek „hétpróbások".


A legényavatás szokása a nem túl távoli múltban eredezik. A Magyar néprajzi lexikon szerint: „a férfiaknál a serdülőkorból a felnőttkorba való átmeneti rítus kifejezése a legényavatás". Az ifjúvá serdült
fiatalembert az egy korosztállyal előtte járó legények baráti csoportja vagy szervezete – például a Kapuvári Legénycéh – az év egyik ünnepnapján ceremoniális eljárásokkal tagjai közé fogadja s ezzel felnőttként elismeri. A lexikon szerint a legényavatás története a magyar parasztságnál egészen a XIX. század közepéig hiányzik. A Kapuváron néhány éve felelevenített hagyomány csak a Kisalföldön, a Nyugat-Dunántúlon, a Felföldön és Erdélyben volt fellelhető, ezen tájakról vannak megbízható adatok – írja a lexikon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülés Kapuváron - Költségvetésről és bérfejlesztésről

Csütörtök délutáni ülésén leginkább az idei költségvetésről tárgyalt a kapuvári képviselő-testület. Tovább olvasom