Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Hervadt rózsák

Újabb képviselő-testület dobta be a törülközőt az elmúlt hétvégén, amikor feloszlatta magát Bogyoszló önkormányzata. Esetük nem egyedi az utóbbi egy év alatt, hasonlóan új időközi választást tartottak nemrég Rábatamásiban és Kisbaboton, néhány nap múlva pedig a himodiak járulnak urnákhoz. Több esetben kérdeztük a feloszlatások, lemondások okait, minden esetben eredménytelenül. Ez pedig csak egy dolgot jelenthet, olyan személyes problémákat, melyek miatt a felesküdött képviselők sutba dobták a választói akaratot. Nem véletlenül emlegettem fel a választói akaratot. Hadd legyek naiv és higgyem azt, hogy a kistelepüléseken induló jelöltek nem a néhol meg sem jelenő tiszteletdíjért, hanem az amúgy is nehéz helyzetben lévő községért akarnak dolgozni a testületben.

Aztán ha a választói akarat megegyezik az övékkel, nekiállnak a kemény és sok kompromisszummal járó képviselői munkának. Tudom azt is, hogy a köz szolgálata mindig hálátlan feladat. Ha a képviselő nem csinál semmit, azért szólják meg, ha tesz valamit, akkor azok hőbörögnek, akiknek ez éppen nem tetszik. Mindezek mellett azonban így sem érthető a képviselők ilyen mérvű lemondása. Teljesen magánéleti, tehát betegségről vagy családi jellegű problémákról nem nagyon sikerült információt szereznünk, így tehát ez az indok igen ritka lehet. Mégis, mi az a pont, amikor a falusi képviselők ilyen nagy számban oszlatják fel testületeiket?

Úgy vélem, mindezek mögött a magyar – még teljesen a fejekben ki sem alakult – demokrácia állapota a felelős. Lássuk be, az elmúlt húsz évben a nagypolitika tonnaszám önti az emberek nyakába a kompromisszumképtelenséget, a be nem váltható ígéreteket. Ugye már negyven éve ismerős szlogen: csak még egy picit szorítsunk a nadrágszíjon, aztán mindenkinek jó lesz. Sosem lesz az – legalábbis nekünk nem.

Csakhogy az úgynevezett rendszerváltás hajnalán nem ezt ígérték. Egy korosztály álmait vette el a nagypolitika, ami a fiatalokat nem érdekli, az idősebb korosztály pedig becsapottnak, fáradtnak érzi magát. Nos, belőlük kell helyi képviselőt választani. Belőlük, akiknek húsz év folyamatos hivatalos átvágása után egyszer csak elfogyott a türelmük. Segítséget saját településükön sem kapnak, hiszen a lakosság éppolyan türelmetlen vagy fásult lett, mint ők. Így a sokszor emlegetett kommunikációs probléma egy idő után felüti fejét a képviselő-testületben és a türelem rózsái hirtelen elhervadnak.

Olvasóink írták

  • 1. szekelyse50 2012. június 13. 10:07
    „Amíg a pártok ,a hivatalnokok jó módjukban acsarkodnak egymással, addig a szorgalmas magyar nép szép lassan ,de biztosan halad a végzet felé. Igaz mindig azt mondjuk volt ez rosszabb is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vaslakodalmas házaspár ma is aktívan dolgozik

Vaslakodalmat ünnepelt a hétvégén Bezin a Kovács család. A szülők ülték házasságkötésük 65.… Tovább olvasom