Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Harmincnégy tagtelepülés mondja ki az igent

Szociális intézményei jövőbeni működtetéséről tárgyalt a Csornai kistérség társulási tanácsa. Abban maradtak a tagok, hogy társulást hoznak létre, mely átveszi a kistérségi szociális központot.
A csornai többcélú kistérségi társulás szociális intézményeinek sorsa volt a témája a társulási tanács legutóbbi ülésének. A polgármesterek arról beszélgettek, milyen formában működjön többek között a fogyatékosok napközije, a bágyogszováti és a magyarkeresztúri idősek otthona a kistérségi társulás megszűnése után. Úgy határoztak, külön társulást hoznak létre.

A polgármesterek a szociális központ intézményeinek jövőjéről tárgyaltak.
A polgármesterek a szociális központ intézményeinek jövőjéről tárgyaltak.

Dr. Horváth Gyula, a kistérség munkaszervezetének vezetője elmondta: a jelenlegi információk szerint a kistérségi társulások – mint fenntartók – legfeljebb jövő év június 30-ig működhetnek. Átalakul várhatóan a szociális intézmények állami finanszírozása is. Például az idősek gondozóháza feladatfinanszírozású lesz a jelenlegi, normatív finanszírozással szemben. A társulási tanács feladata, hogy az intézmények további működési formájáról döntsön.

A polgármesterek abban mindannyian egyetértettek, hogy az intézményeket ezután is működtetni kell. Az ülésen olyan javaslat hangzott el, hogy a kistérségi települések hozzanak létre egy külön társulást, mely a jelenlegi szociális központot átveszi és üzemelteti. Első lépésben a harmincnégy tagtelepülés képviselő-testületeinek kell dönteniük arról, hogy támogatják-e a részvételt az új társulásban. A társulási formában történő működtetés stabilabb, biztonságosabb hátteret nyújt az intézménynek, mintha az egyes települések külön-külön próbálják ellátni az egyes feladatokat. A társulási fenntartás mellett szól az is, ha például a tagtelepülés valamely polgára bentlakásos gondozásra szorul, úgy a közös fenntartású intézményben lehetőség van az elhelyezésére. Ugyanez a lehetőség fennáll a fogyatékosok nappali ellátásánál, illetve a támogatószolgálati feladatellátásnál. Az ülésen elhangzott az is, mivel a járási határ nem akadálya a csatlakozásnak, mind a Győri járásba tagozódó települések, mind a Csornai járásba érkező települések részt vehetnek a társulásban.

Hogy a döntést megkönnyítsék, a várható feltételekről, feladatokról, a társulás megalapításának részleteiről a kistérség munkaszervezete tájékoztatót küld az önkormányzatoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékeznek a krónikásra Acsalagon

Bendes Józsefre, a település krónikására emlékeznek október 13-án, szombaton Acsalagon. Tovább olvasom