Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Harmincéves a kapuvári Széchenyi-iskola

A napokban ünnepli harminc- éves fennállását a kapuvári Széchenyi-iskola. Az intézmény – akkoriban – formabontó terveit dr. Winkler Gábor készítette. A jubileumon az egykori igazgatókat is köszöntötték.

Fennállása harmincadik születésnapját ünnepeli a Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) Széchenyi-tagiskolája. Az intézményt 1980. szeptember elsején adták át. Ahogy Horváth László tagintézmény-vezető a jubileumi ünnepségen elmondta, a tanoda 1990-ben vette fel a Széchenyi István nevet. Tizenöt éve a Széchenyi vállalja a tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását és 2004-től a pedagógiai szakszolgálat is az egykori ˝Hármas˝ iskola falai közé költözött. A Széchenyi három évtizede alatt 1721 gyermek végezte itt el a nyolcadik osztályt.

Széchenyi-iskola – Harminc év alatt több mint ezerhétszáz gyermek került ki falai közül.
Széchenyi-iskola – Harminc év alatt több mint ezerhétszáz gyermek került ki falai közül.


A harminc éve megnyitott iskolát Winkler Gábor Ybl-díjas építész tervei alapján valósították meg. A Magyar Tudományos Akadémia doktora levélben üdvözölte a három évtizedes jubileumot. Ahogy fogalmazott:

˝Abban az időben voltak egyszerű és sablonos típustervek, melyek megfeleltek az előírásoknak, én azonban egy másféle iskolát akartam....˝ Az építész ezért egy központi zsibongót álmodott az iskola közepébe.

Ahogy Winkler Gábor levelében leírta, az épület befejezése után támadtak kétségeik arról, elfér-e a tanulóifjúság a köztérnek kinevezett
aulában. Ennek bizonyítására az építőmunkások, a művezetők, a tervezők és a leendő tanárok beültek az akkoriban még csak beton padsorokba, kipróbálandó a terület befogadóképességét. ˝Valaki megszámolta a helyeket és kiderült, mindenki elfér˝ – írta levelében az építész.

E nevezetes aulában gyűltek össze a három évtizedes jubileumon az iskola egykori és mai pedagógusai, egykori diákjai. Utóbbiak közül olyanok is részt vettek az ünnepségen, akik 1980-ban a kezdő nyolcadikos évfolyamot erősítették.

Harmath Lajos, a KTI jelenlegi igazgatója díszoklevelekkel kedveskedett a Széchenyi eddigi vezetőinek. Novits László, Horváth Istvánné, majd Szabó István, s a jelenlegi polgármester, Hámori György vezette eddig az iskolát.

A harmincadik évfordulót a diákok ünnepi műsora, Novits László iskolatörténeti bemutatója, valamint Horváth László, az intézmény legutóbbi évét bemutató filmje tette emlékezetessé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felügyelnék a közmunkát Kapuváron

Az önkormányzati választások közeledtével fórumot tartottak a helyi kisebbség képviselői a Rábaközi… Tovább olvasom