Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hagyományőrző csoport alakul Kapuváron

A XVI–XVII. századi kapuvári történelmet felelevenítő, hagyományőrző csapat létrehozását határozta el a Gartáért Alapítvány
A kapuvári vár XVI–XVII. századi történelmét feldolgozó, hagyományőrző csoport létrehozásáról döntött nemrég a Gartáért Alapítvány. A civil szervezet kuratóriumának elnöke, dr. Pintér Gábor lapunknak elmondta: régi tervük vált valóra azzal, hogy az egyik pályázatuk eredményes lett a minap, így a támogatásként kapott félmillió forintból elkészíttethetik a kapuvári vár egykori muskétásainak viseletét is. Ezzel felelevenítve az egykori „gartailegín" kifejezést, mely nemcsak a muskétások fegyvertartó botjára utalt, hanem a várvédő legények magas termetére is.

– A gartai városrészt alapító várbéli muskétások ügye már tavaly óta napirenden van nálunk, hiszen a 350 éves évfordulót éppen 2013-ban ünnepeltük. Akkor határoztunk arról, hogy látványosabb formában jelenítjük meg a város és Garta egykori történelmét, mely szorosan összefonódik a Nádasdy családdal és a török-végvári korral – fogalmazott az alapítvány vezetője. Ahogy hozzátette, a viseletek elkészítéséhez, a történelmi tények kutatásához már néhány elkötelezettet találtak Kapuváron és a régi viselet felkutatásához a soproni levéltár mellett Pavlóczki Béla helytörténész, valamint Somogyi Győző, Áder Attila segítsége is kellett.

A kapuvári vár egykori metszeten: A hagyományőrzők a XVI–XVII. század hangulatát élesztenék újjá.
A kapuvári vár egykori metszeten: A hagyományőrzők a XVI–XVII. század hangulatát élesztenék újjá.


– A pályázati támogatás immár lehetővé teszi, hogy igény esetén egykori muskétások álljanak díszőrséget a városi ünnepeken, ám az ötlet itt nem áll meg – mondta Pintér Gábor. Más történelmi városok tapasztalatait felhasználva állandó viseletes csapat felállítását, valamint a kisebbek részére bajvívó iskola létrehozását tervezik az alapítvány tagjai.

– Az apródiskolában nemcsak a korabeli fegyverek kezelését, hanem a kor történelmét is tanítanánk a gyermekeknek, akik így a helytörténet továbbvivői lehetnének – mondta az elnök. A történelmi hagyományok ápolását aztán nyári táborokban, tematikus fesztiválon testesítené meg a Gartáért Alapítvány.

A fenti, történelmi hagyományok ápolásában már számos hazai város évtizedes tapasztalatokat halmozott fel, elég csak a visegrádi palotajátékokra vagy az egri végvári vigasságokra gondolni. Ezen városok is nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzés mellett a gyermekek történelmi nevelésére, melyet a visegrádi apródiskola vagy az Egri Bajvívó Oskola neve fémjelez.

Kapuvár várának történelme sem nélkülözi a végvári napokat, hiszen a Nádasdy által többször is megerősített vár már 1543-ban „meglátta" a törököket, akik aztán 1618-ban rövid időre el is foglalják az akkoriban bástya- és falrendszerrel megerősített várat, melyet a Nádasdyak vissza is foglalnak tőlük. A kapuvári „végvári" történelem egyik meghatározója volt Nádasdy Ferenc, akit törökellenes harcaiban tanúsított bátorsága miatt „erős fekete bégnek" is neveztek akkoriban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna–Kapuvár 3:1 - Nagy a létszámkülönbség a bölcsődékben

A két rábaközi szomszédvár bölcsődei létszáma között háromszoros a különbség Csorna javára. Tovább olvasom