Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Ha tenni kell a faluért, nem mondanak nemet

Sikeres esztendőt tudhat maga mögött a rábaszentmiklósi önkormányzat. Voltak közösségi rendezvényeik, működnek civil szervezeteik és a falut is tudták fejleszteni.
Németh Szabolcs rábaszentmiklósi polgármester kiemelte: a helyiek összefogására, segítségére mindig számíthat a település vezetése. A falubeliek jó szívvel emlékeznek vissza például a nyári testvértelepülési találkozóra. Lengyel barátaik Krzepicéből érkeztek és vendégül látták a felvidéki Patonyrét küldöttségét is. A rendezvényre a község másfél millió forintos uniós támogatást nyert.

A ravatalozóhoz társadalmi munkában építettek fedett részt.
A ravatalozóhoz társadalmi munkában építettek fedett részt.


A rábaszentmiklósiak persze nem csak a vendéglátásban jeleskednek. Akkor sem mondanak nemet, ha dolgozni hívják őket. Társadalmi munkában építettek temetőjük ravatalozójához külső, fedett részt. Két Finta testvér, Szilárd és Dániel irányításával tették a dolgukat. Kifestették aztán a kultúrház nagytermét és konyhát alakítottak ki a polgármesteri hivatal épületében. A Start-közmunkaprogramban kilencen kaptak munkát. Hárman a mezőgazdasági utakat tették rendbe, hatan a községi kertészetben ténykedtek. Négyezer négyzetméteren termeltek zöldségféléket, a terményt a szociális és gyermekétkeztetésben hasznosították. Folyamatosan szépítették, rendezték a Marcal partjának környezetét. A polgármester elmondta: a folyó kezd magára találni és a turisták is szép számmal használták ki a lehetőséget.

A Marcal partján folyamatosan rendezik a környezetet.
A Marcal partján folyamatosan rendezik a környezetet.


Az önkormányzat a saját beruházások mellett támogatta az egyházközséget is. Kisebb összeget adtak az Árpád-kori templom felújítására, illetve a templomtéren lévő Szűz Mária restaurálásához.

Az idei tervek között Németh Szabolcs megemlítette az orvosi rendelő ablakcseréjét, a ravatalozó épületének felújítását, a temető kerítésének javítását. Szeretnének egy buszfordulót is kialakítani a falu központjában. Az elképzelések között szerepel ebben az évben a Lecsófesztivál megszervezése, melyhez LEADER-forrásból remélnek támogatást. Ugyanígy szeretnének civil szervezeteik, a tánccsoport és a tűzoltó-egyesület működéséhez is segítséget kapni. Az már biztos viszont, hogy gazdaságuk termőterületét 1,6 hektárra növelik.

A 140 lelkes települést sem kerülték, kerülik el a közigazgatás változásai. Rábaszentmiklós a Téti járáshoz tartozik, ahogy eddig a Téti kistérséggel működtek együtt. Körjegyzőségüket azonban bővíteni kell, mivel nem érik el a feltételként megállapított 2000 főt.
– Egyelőre azt sem tudjuk, hogy anyagilag hogyan alakul a helyzetünk – fogalmazott Németh Szabolcs. – Abban azért bízunk, hogy céljainkat sikerül megvalósítanunk, 2013-ban is támaszkodva persze a helyiek összefogására. Egyházközségünk a templom további rekonstrukciójára nyújtott be LEADER-pályázatot, ha kedvezően alakul kérelmük, természetesen minden segítséget megadunk hozzá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetik a felelős gazdálkodást?

A Kapuvári járás kistelepülései zömének nincs költségvetési hitele. Tovább olvasom