Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Folyamatosan alkalmazkodnak a piachoz

Kiss János, az Új MiZo Rt. vezérigazgatója cáfolja, hogy tömeges elbocsátások várhatók a cégnél. Azt viszont nem tagadja, hogy lesz létszámcsökkentés. Ám Csornát ez nem érinti.
A néhány évvel ezelőtti emlékezetes válságot követő felszámolás után helyreállt a rend a MiZo rt.-nél. A nehéz időkben a cégtől eltávolodott termelők nagy része visszatért, ismét megszilárdultak a piaci pozíciók. Időközben tulajdonosváltás is történt a társaságnál, amely ma már Új MiZo Rt. néven próbál helytállni az egyre élesedő versenyben. Az újabb nehézség a dolgozói létszám tervezett csökkentése. Erről is kérdeztük Kiss János vezérigazgatót.
– A hírek szerint tömeges elbocsátások várhatók az Új MiZo Rt.-nél. A döntés mennyiben érinti a csornai gyárat?
– Az, hogy tömeges elbocsátások várhatók, enyhén szólva is túlzás. Lesznek ugyan létszámleépítések – például Baranya megyében bezárjuk az egyik üzemünket – a versenyképesség fokozása érdekében, de nem tömegesen. Csornán nem tervezünk különösebb létszámcsökkentést, amennyiben lesz elegendő tej és az exportszerződések is megköttetnek. Tehát az általunk tervezett, mintegy százhatvan fős elbocsátás nem érinti a csornai üzemet.
– Korábban azt nyilatkozta, hogy a csornai gyárnak speciális szerepet szánnak Bécs közelsége és az EU-csatlakozás miatt.
– Igen, de a csornai üzem sorsa ugyanúgy a piactól függ, mint a többieké. A sellyei gyárat azért szüntetjük meg, mert az ott gyártott termékek nem felelnek meg a versenyképesség követelményeinek. Most úgy látjuk, hogy Csornán hosszú távú szerződésekkel biztosítani lehet a munkát.
– Akár fejlesztésekre is sor kerülhet?
– Az idén is folyamatosan fejlesztettünk és az EU-s követelmények miatt jövő májusig ezt tesszük.
– Hogy állnak a jövő évi szerződéskötések? Híresztelések szerint alacsonyak lesznek a felvásárlási árak.
– Az árak úgy alakulnak, ahogy a piac diktál. Nem a MiZo határozza meg az árakat. Örömünkre szolgálna, ha a cégünk olyan nagy és erős lenne, hogy mi mondhatnánk meg, minek mennyi legyen az ára. De ez nem így van és csak alkalmazkodunk a piaci körülményekhez. Úgy vélem, a szerződéskötésekkel is rendben vagyunk. Kétségtelen, hogy van, aki még kivár, gondolkodik. Természetesen a szerződés kétoldalú dolog, és mindenki eldöntheti, hogy mit akar csinálni.
– Elárulná, hogy jövőre mennyi tejet vásárolnak fel?
– Nem akarjuk a konkurens cég orrára kötni, hogy mit fogunk tenni. Mindenesetre ugyanazoktól a termelőktől szeretnénk felvásárolni a tejet, akiktől eddig is vettük. Ha közülük valaki nem akar velünk szerződést kötni, akkor a kieső mennyiséget pótolnunk kell. Nem gondolom, hogy ne tudnánk megállapodni azokkal a termelőkkel, akikkel eddig jóban-rosszban együtt voltunk.
– Jelenleg milyenek a cég piaci pozíciói?
– A piac állandóan változik és nem mindig ugyanazok a vevők.
– Mire számít jövőre, figyelemmel a mostani gazdasági körülményekre és az EU-csatlakozásra?
– Nagyon nehéz évet várok. Tartok a csatlakozás utáni nyitott határoktól, ahol minden – termék, szolgáltatás – szabadon áramolhat. Bizony, nagyon kemény világ lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötmilliót nyert a Lumniczer-kórház

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium programja kereté- ben a kapuvári kórház… Tovább olvasom