Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Fizetős lesz a Belső utca

Kapuvár - Január elejétől fizetős lesz Kapuváron a Belső utca is, ahol hatvanhárom parkolóhelyet vonnak be a térítéses rendszerbe. A parkolni vágyók kiszolgálására két új automatát is vásárol a szolgáltató.
Kapuvár képviselő-testülete rendkívüli ülésén tárgyalta a városi új fizető-parkolóhelyek létesítését. Ahogy az ülésen elhangzott, szinte évek óta visszatérő téma az, hogy a városközponti parkolást mindenhol fizetőssé tegye a polgármesteri hivatal. Január elejétől hatvanhárom parkolóhely lesz térítéses a Belső utcában és környékén, melynek kiszolgálásához két új automatát vásárol a szolgáltató.

A városháza a fizetőparkolók üzemeltetésére egy helyi céggel, a Long Route Kft.-vel kötött szerződést melynek értelmében akkor 440 fizető-parkolóhelyen szedték a parkolási díjakat. A szolgáltató a díjbeszedésen felül vállalta, hogy a hóeltakarítást, a karbantartást és a festést-kátyúzást saját költségén elvégzi, majd évente tizenhatmillió forint bérleti díjat fizet az önkormányzatnak.

A városban az újakkal együtt mintegy ötszázhárom fizetős parkolóhely lesz.
A városban az újakkal együtt mintegy ötszázhárom fizetős parkolóhely lesz.

Az akkori testületi ülésen elhangzott, a város költségvetésébe befolyó alig tizennégymillió forint mellett a helyi büdzsét terhelte minden fenntartással kapcsolatos munka, tehát a bérbeadás mindenképpen előnyös Kapuvárra nézve.

A bérbeadás óta eltelt időszakban több alkalommal is felmerült a fizetős helyek bővítése. Ennek érdekében a Belső utcában és a mellette húzódó, úgynevezett szervizúton hatvanhárom parkolóhelyet tesz térítésessé a város, melynek kiszolgálására – a bérlő költségére – két új parkolóautomatát szerelnek fel. A fejlesztési munkák végeztével, január elsejétől válik fizetővé az említett utca. Ezáltal a városban mintegy ötszázhárom fizetős parkolóhelyen várják a belvárosi látogatókat, melyből a mozgáskorlátozottak harmincnégy helyet vehetnek térítésmentesen igénybe. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy a legnagyobb fizetős helyszín a Hanság áruház és környéke, ahol hatvan helyre várják az autósokat. Többször adott helyi vitákra okot a Lumniczer utca mintegy huszonhat parkolója és a kórház tizenhét helye. A Belső utca két helyszínének hatvanhárom helye a legnagyobb fizetős helyszínné válik, ám meg kell még említeni a Széchenyi utca negyvenhét és a Kölcsey utca hetvenkilenc fizetős parkolóját.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. Barti 2008. november 12. 14:25
  „<moderálva>
  Vedd el azt a kevés "jót" is az emberektől, ami még maradt abban a kis pudvás városban. Se munkahely, se városfejlesztés, egyre kevesebb lakos, stb. Így meg aztán a kis tetves üzletekben is egyre kevesebb vásárló lesz. Ja, és nem megyek sem biciklivel, sem gyalog, mert ez a 21. század, autóval megyek, mert azt hiszem én is megtehetem, nem csak más városok lakói. Olyan szánalmas, hogy minden apró szarból pénzt akarsz markolni, de egy rohadt vállalatot nem bírsz még megtartani sem!!! Te dilettáns fazon!!!!! Meg az összes maki buta képzetlen agyatlan képviselő társad is!! (biztos van 1-2 kivétel, tőlük elnézést)...
  Még annyit, hogy nézz már bele a statisztikáidba, mekkora hanyatlás ment végbe a városon, és elgondolkozhatnál! Ez lenne a munkád Okostojás!!!”
 • 42. !!! 2008. november 11. 11:08
  „Hmm

  Tulajdonképpen nem sokban különbözünk. Mindketten szeretünk közel parkolni a célunkhoz, szeretünk kényelmesen és lehetőség szerint ingyen parkolni. Talán ezért megy a "kulturember" módra megvitatás.

  A helyieknek nyújtott kedvezmények rendszerével is egyet tudok érteni, de azt hiszem ez olyankor jöhet szóba, amikor a bevételek elérnek egy bizonyos szintet. Pl. a Balatoni strandra látogató idegenek belépői és a befizetett idegenforgalmi adók, a vendéglátóhelyek és szolgáltatók helyi adói "eltartják" a rendezett strandokat, utcákat, parkokat, sőt talán még fejlesztésekre is futja belőle. Ekkor jöhet a kedvezmény, illetve profitszemléletű szolgáltatások esetében akkor is, ha ez üzletileg jó ötletnek tűnik, mint pl. a törzsvendég kedvezmények.

  De vissza Kapuvárhoz és a parkoláshoz. Ha jobban belegondolunk, a helyi parkolóbérlet is elég kedvezményes, napra leosztva kevesebb mint 80 Ft, ráadásul azt hiszem van a parkoló közelébe lakókra vonatkozó bérletár is, bár ezt nem tudom pontosan.

  Ausztriában meg sokkal komolyabban veszik a bliccelőket és szigorúbbak a parkolási szabályok. Más kérdés, hogy talán fegyelmezettebbek is nagyátlagban az ott élők.

  Én is örültem a vitának, a témát ezennel magam is lezárom.

  Szép napot!”
 • 41. Hmm 2008. november 11. 08:02
  „!!!

  Nem meggyőzés kérdése,de tudod végig gondolva a közvetlen családom évente 110 000Ft ot meghaladó Gépjárműadót fizet a városnak.És ezt elvileg az utak "használatáért" fizetjük amibe a parkolók is beletratoznak.
  Ha jártál a Balatonon talán feltűnt ,a legtöbb strandon a ott élőknek a belépés ingyenes.
  De ha átmész Ausztriába,ott is van természetessen fizetős parkoló,de az arányok mások. Ha ez a rendelet életbe lép akkor a város központhoz közel csak és kizárólagossan fizető parkolók lesznek.
  De bevallom élmény olyan emberrrel megvitatni egy adot témáról osztott nézetemet aki hajlandó "kultúrember" modjára "vitatkozni"
  További szépnapot. Részemről a téma lezárva.”
 • 40. !!! 2008. november 11. 07:19
  „Hmm

  Látom visszakanyarodsz oda, hogy mantraként mondogatod az "ingyen parkolót" anélkül, hogy végiggondolnád a helyzetet.

  Ami egy évtizede jóval kevesebb autóval és kisebb forgalommal - és megkockáztatom, hogy némileg még kulturáltabb közlekedési morállal - működött, az ma áldatlan állapotokhoz vezetne.

  Nyilván nem az általad is emlegetett népnyúzás és pénzsóvárság, hanem sokkal inkább forgalomtechnikai szempontok vezettek oda, hogy annak idején a fizetős parkolás bevezetése mellett döntöttek Kapuváron IS, mint ahogy tették ezt már a 20. században a motorizáltság növekedésével más országok más városaiban is.

  Lehet, hogy igazad van és tényleg nem vagyok hülye. Viszont feladom, hogy meggyőzzelek. További jó mantrázást, szép napot, jóleső bliccelést vagy szerencsés ingyenparkoló vadászatot!

  Üdvözlet”
 • 39. Hmm 2008. november 10. 22:08
  „!!!

  Van megoldás,ami hosszú éveken át működött,és még pénzbe sem kerül.
  Nem kell fizetőssé tenni a parkolókat ,ez ilyen egyszerű...”
 • 38. !!! 2008. november 10. 21:53
  „Hmm

  Értem én, hogy mi a TE problémád. Szeretnél ingyen megállni a kórháznál. Én is szeretnék és még sokan mások is. Ha meg már ingyen lehet megállni ott, akkor kifele jövet beülök sütizni a Monakóba, esetleg elsétálok az Esterházyba kávézni miközben kiolvasom az újságot amit a sarkon vettem. A főnök úgyis szabadságra írt be, minek siessek. Másnap is oda állok, bár nincs dolgom a kórházban, de hát ingyenes, ugye, miért ne oda álljak. Azt mondod nem a te kompetenciád kitalálni, hogy hogyan legyen megoldva, hogy mindig legyen ott szabad ingyenes hely.

  Megmondom hogyan lehet megoldani. Vesznek fel embereket arra, hogy ezt folyamatosan ellenőrizzék és jól megvágják aki ügyeskedik vagy csak a Monakóba megy sütiért. Legalább három, de inkább négy ember kell a váltások miatt, plussz a munkavédelmi előírások miatt. A bérüket nyilván valami adóból kéne fizetni, vagy megemelni a több parkoló díját, hogy kijöjjön belőle. A másik megoldás az ember nélküli rendszer: sorompóval lezárni, aki behajt az időbélyeges tikettet kap a géptől a másik végén meg akkor nyílik a sorompó, ha az eltöltött időnek megfelelő összeget lefizetve "nullázta" a jegyét. Aki a kórházban volt, annak a kartonozóban nulláznák le ingyen a jegyét ha és ettől számított 5 percen belül kimehetne a sorompón. Ha tovább marad ráfizet. Ilyen rendszerek működnek a világ "banán-köztársaságainak" számos helyén (reptereken, belvárosokban, parkolóházakban) ahol a "lakosság kifosztása lépten-nyomon" elfogadott. Ezzel a rendszerrel sincs semmi baj, csak az, hogy elég drága, jó magas díjat kéne bevezetni, hogy kitermelje az árát azon a pár tucat parkolóhelyen.

  Na, én a "hülye fejemmel" mondtam két megoldást, mindegyiknek az a baja, hogy elég drága lenne a működtetése és valószínűleg a bliccelőknek ez sem tetszene. Ha van jobb ötleted akkor írd le, hátha olvassa valamelyik "kompetens" "szakember" az önkormányzatnál.”
 • 37. Hmm 2008. november 10. 20:57
  „!!!

  Nem érted a lényeget,nem az a probléma,hogy vannak fizetős parkolók.
  A probléma abban gyökerezik,hogy esélytelen az SZTK közelében igynesen parkolni,sokszor hosszú órákon át tartó várakozások alatt,és ez még fokozotabb ha ,a rendelőt kisgyerekkel vagy idős hozzátartozoval kel felkeresni .VELÜK nem lehet távol parkolni!!
  Ez a megjegyzésed:"Persze ha elmondod hogyan győznéd meg a belvárosban INGYEN parkolni akaró kapuváriakat ".Nos ez nem az én kompetenciám, ennek a problémának megoldására vannak hozzáértő szakemberek az önkormányzatnál.
  Egy fórumnak a lényege,a különbözö vélemények megismerése,mert ennek a problémának is mint az éremnek két oldala van.Vannak érvek pró és kontra.
  A cél úgy goldom az lenne,hogy megnyugtató megoldás szülessen.
  És ez csak úgy lehetséges ha minden véleményt figylembe véve hozunk döltéseket,és ez igaz bármely témára.
  Az a megjegyzésed amit magadra írtál "A hülye én vagyok", nos nem goldolom ,hogy az lennél, csupán más szemszögből értekeld a dolgokat ,és ettől nem vagy "hülye",de ez viszont is igaz, a veled ellentétes véleményt vallókra is.


  Üdvözlet”
 • 36. matriné 2008. november 10. 20:38
  „Nyugi bele előbb utóbb minden városba vezető útra vámszedőket fognak kiállítani! No és aki a városhatárokat átlépi annak fizetni kell! Hamarosan lesz járda adó, kerékpár út adó, sőt az emberek súlya szerinti adó is lesz. Jobb ha már most elkezdenek az olvasótársaim fogyózni.Mi mást várhat a halandó egy banán-köztársaságba, mint a lakosság kifosztását lépten-nyomon.”
 • 35. !!! 2008. november 10. 18:52
  „Hmm

  Tudod mit? Átgondoltam. Ne is állj neki gondolkodni. Egyszerűbb lesz így: Te nyertél. Neked van igazad. Mindenben! Szóval nem kell törnöd a fejed a válaszon ezúttal sem. A hülye én vagyok. De bocsánatot kérek.

  Szép napot. ;)”
 • 34. !!! 2008. november 10. 18:47
  „Hmm

  Nem vagyok "okos", talán ezért nem értem a logikád. A tied szerint, mivel adóból készült ezért legyen ingyen? Akkor mondjuk odaállíthatok akár egy "foglalt" táblát is, merthogy én is adózom???

  A győri kórház elég messze van a belvárosi parkoló zónáktól, de próbálj meg a belvárosban mondjuk egy gyógyszertár előtt parkolni ingyen. Vagy próbálj meg a győri városháza előtt parkolni, ott még talán sorompó is van. A győri kórház meg kb 10x nagyobb mint a kapuvári... A pláza rossz érv, annak van szép nagy saját parkolója, aki oda megy nem fog a kórház elé állni.

  Persze ha elmondod hogyan győznéd meg a belvárosban INGYEN parkolni akaró kapuváriakat és nem kapuváriakat, hogy ne parkoljanak az esetlegesen ingyenes kórház melletti parkolóba, akkor nyertél. Most rajtad a sor, gondolkodj te is "már ha van mivel".

  Bérletem van Kapuváron, megvettem. Máshol meg fizetek, akkor is ha rajtam kívülálló okok miatt lejár a jegyem és megvágnak. Esetleg bliccelek, ha nincs nálam semmi apró és csak pár percre állok meg, de ha beszívom, akkor lenyelem és fizetek. De mondjuk ha órákra kell parkolnom pl. győrben, akkor irány a rakpart és aztán séta. Nem derogál, közben tudok gondolkodni!! Próbáld ki, talán neked is sikerül.”
 • 33. Hmm 2008. november 10. 18:17
  „!!!

  Te nagyon "okos vagy". Legalábbis annak képzeled magad,ha eszerint a logika szeint haladnának a dolgok akkor ennyi erővel lehet 100%-os adózás .
  Ha nem tűnt volna fel ,a parkolók a befizetett adókból készültek!!!!
  Jajj, de véded az önkormányzati parkolót, netán te is ott parkolsz? Ha hiszed ha nem a többi parkolót is használják olyanok akik az ügyeiket intézik,például aki vérvételre megy, vagy bármilyen orvosiviszgálatra ,nos azt elég nagy bunkóság úgy meghatárzoni, hogy shoppingol...Gondolozz már ha van mivel....
  Menj el a győri kórházba, ott is legalább 100 ingyenes parkoló hely van, mégis ingyenes. Pedig elég közel hozzá a Pláza, ha már ez szerint a logika szerint nézzük. Csak ott az ilyen dolgokon felül emelkednek, mert nem minden a pénz.”
 • 32. Parkolóőr 2008. november 10. 17:31
  „Szerintem minden utcasarokra kell tenni egy automatát vagy legalább egy megállni tilos táblát. Nincs elég befizető cég Kapuváron ez egy kicsit enyhítené a költségvetési problémákat.
  A hídakon meg átkelési díjat szedni. A busszal járókról meg annyit, ha kissebb levegőket lélegeznek csak többször akkor többen is fel tudják nyomorítani magukat a járműre, úgy hogy ez sem gond.”
 • 31. !!! 2008. november 10. 16:27
  „hmm

  A járda is fizetős, ha nem csak gyalogolsz rajta. Kérdezd meg a zöldségest aki kipakol vagy a butikost aki kiteszi a reklámtábláját. A parkoló sem fizetős, ha csak áthajtasz rajta. Fizetni azért kell, mert a területet elfoglalod és mivel a terület véges, be kell osztani, különben az van, amit 26 írt. Ezért kell fizetni. Mennyi sört pakolnál a kosaradba, ha nem kellene érte fizetni? Mennyit pofáznál telefonon, hányszor járnál fodrászhoz vagy strandra, ha nem kellene érte fizetni??? Az önkormányzat mögötti részre meg a kórházba tudtommal csak engedéllyel lehet behajtani és parkolni. Azok parkolnak ott, akik ott dolgoznak vagy ügyet intéznek. Cégek is tartanak fenn saját parkolót, ott se fizetnek az ott dolgozók. Aki meg piacozni vagy ´shoppingolni´ megy az ne a kórházban vagy a hivatal mellett vagy valamelyik cég telephelyén akarjon ingyen parkolni.

  Kap. Tanulj meg írni, akkor lehet jogsid is és parkolhatsz.”
 • 30. Hmm 2008. november 10. 15:04
  „26, 28, 29,

  "Igazatok van"!!!!!Legyen fizetős a járda is!!!!!!!!!!!!:))))))))))
  Hajrá csak így tovább........................
  De ha már mindehol fizetni kel hát legyen de akkor a Önkormányzat és a művház közötti helyek is legyenek fizetősek!”
 • 29. hawai 2008. november 10. 13:39
  „23.

  Hövejről nem jár Kapuvárra busz? Mert ha igen, azzal is be lehet ám jönni és akkor nem kell parkolójegyet venni.”
 • 28. antistar 2008. november 10. 07:04
  „1-25!Ez így van !!!! Tisztán látod a képet !
  Kap! Te értetted vagy csak olvastad amit 1-25-ig írt?”
 • 27. Kap 2008. november 09. 20:53
  „26.

  Menyél orvoshoz szükséged van rá,te egy nagy ba............vagy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 26. 1-25 2008. november 09. 20:45
  „Szerintetek beteg gyerekkel a hónatok alatt találnátok parkolóhelyet az SZTK körül, ha amúgy ingyenes lenne az a parkoló? Szerintetek nem vonná meg a vállát és nem szarna a nyomorotokra az, aki előbb ért oda és mondjuk elment busszal a Veluxba dolgozni? Legyetek már észnél, ha ingyen lenne, egyáltalán nem lehetne megállni, mert betelne pillanatok alatt és annyi. A boltosok se örülnének, hogy nyitástól zárásig (vagy napokig) ugyanaz az autó állna előttük. A Spárba menet ugyanúgy nem tudnál parkolni, így sincs hely sokszor, ha ingyen lenne akkor mi lenne? Amúgy miért nem megy a Plusszba akinek ennyire nyűg a jegy? Ott ingyen van, mert az üzlet épített a saját területén a saját pénzéből egy bazi nagy parkolót. A spár ezen spórolt!! Kérd számon rajtuk!! Miért nem fizetik ki a jegyedet, ha mondjuk egy ezresért vásárolsz??? A plussz parkolóban is egyébként csak a vásárlók parkolhatnának, de persze reggel már jónéhány ingázó odaáll estig. Vegyük már észre, ha valami ingyen van, akkor NEM MARAD BELŐLE SEMMI MERT SZÉTHORDJÁK, HA KELL HA NEM, SZÉTSZEDIK, ÉSZ NÉLKÜL HASZNÁLJÁK. Ez Magyarország, nálunk nem lehet belátásra és józan észre alapozni. Ingyen akarunk mindent és annyit, hogy másnak ne is jusson!”
 • 25. Szergej Szergejevics 2008. november 09. 19:41
  „Anyóca!
  Ne szarozzál, járjál be a kórház udvarra! Mindenki ezt csinálja, főleg csütörtökön piacnapon! Az udvar tele autóval, a tulaj meg turkál a piacon! És érdekes módom nem ám a kispénzű emberek csinálják!! EEEEE! Ők megveszik a parkolójegyet! Dehát ez is Európa!”
 • 24. Anyóca 2008. november 09. 19:21
  „Valóban gond, hogy beteg gyerekkel kell a parkolóautomatába pénzt dobálni az SZTK előtt, az meg egyenesen felháborító, hogy ez az automata csak a százasokat akarja elfogadni sokszor, az 5, 10, 20 Ft-osokat visszadobja. Nos, ha nincs százasom, kínlódhatok gyerekemmel a hónom alatt percekig, mert jegyet azt nem kapok. Más kérdés, hogyan tippeljem meg az időt, mennyi ideig leszek bent az orvosnál, ha időközben lejár a jegy, megbüntetnek-e, vagy se.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kevesebb jöhet a norvég alapból

Csorna - Valószínűleg meghiúsul a csornai művelődési központ „norvég alapos" teljes… Tovább olvasom