Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Félszáz marha csontjai a rábatamási határban

Rábatamási - Veszélyes hulladéknak számító állati csontokat szórtak ki a rábatamási határban. Több mint ötven szarvasmarha gerinccsontjának eredete után nyomoz a rendőrség.

Többmázsányi állati csontot fedezett fel a Kisalföld a rábatamási határban, az úgynevezett „szélső út" mentén. A hatósági állatorvos szerint legalább ötven szarvasmarha gerinccsontját szórták ki az árokba. Veszélyes hulladéknak számít, a rendőrség nyomoz, az állategészségügyi bírság akár hárommillió forint is lehet.

Több kupacba, közel a 85-ös főúthoz, feltehetően teherautóról borították az árokba a csontokat. A mennyiség ipari. Lapunk munkatársa bejelentést tett a rábatamási polgármesteri hivatalban és kérte, tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Szabó István, a falu polgármestere elmondta: elképzelésük sincs, ki vitte ki a csontokat a község területére.

 Szabó István, a falu polgármestere értesítette a rendőrséget és felvette a kapcsolatot az ATEV Fehérjefeldolgozóval is. A cég rövid időn belül elszállítja a csontokat, a költségek a területileg illetékes polgármesteri hivatalt terhelik. Szabó István szerint ez a százezer forintos nagyságrendet is elérheti.

A Csornai Rendőrkapitányság a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az állat-egészségügyi állomás hatósági állatorvosa, dr. Hetényi Péter a helyszínen a Kisalföldnek elmondta: a csontok nagy valószínűséggel szarvasmarháktól származnak. A mennyiségből ítélve legalább ötven, de akár hetven állat gerinccsontjai hevernek a rábatamási határban. Állapotuk arra enged következtetni, hogy néhány napja vitték a szállítmányt a helyszínre. Első osztályú veszélyes hulladéknak számít a rakomány. Dr. Hetényi Péter hozzátette: ha a rendőrség kideríti, hogy ki az elkövető, hatóságuk állat-egészségügyi bírságot szabhat ki. Ennek felső határa hárommillió forint lehet.

Dr. Márkus Katalin, az ÁNTSZ csornai, kapuvári kistérségi intézetének vezetője érdeklődésünkre megjegyezte: az állati hulladékot mielőbb el kellene szállítani a területről.

– Rothadó fehérjéről van szó, amiben elszaporodnak a különböző rágcsálók, például a patkányok, de ugyanígy a rovarok is. Ezek aztán mindenféle, állatról emberre terjedő veszélyes betegséget továbbvihetnek mozgásuk révén.

Kérdés lehet az is ilyenkor, hogy az állat miben pusztult el, van-e benne béltartalom. Nem véletlen, hogy az állati tetem veszélyes, fertőző hulladéknak számít – ismertette a főorvos.

Horváth Ferenctől, egy csornai  vágóhidat üzemeltető vállalkozótól megtudtuk: a hivatalosan működő vállalkozások komoly pénzeket fizetnek azért, hogy a vágás során keletkező melléktermékeket elszállíttassák. „Az elszállított melléktermékeket különböző osztályokba sorolják, ettől függ a fizetendő díj is. Minden szállítmányhoz állatorvosi igazolást mellékelünk. Az biztos, hogy a költségeket komolyan megnöveli ez a fajta kötelezettség" – tette hozzá Horváth Ferenc.

A rábatamási határba „szállító vállalkozó" tehát valószínűleg ettől a többletköltségtől akart menekülni.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél házzal, de kinyitott a fürdő

Csorna - Új, ezúttal kedvező fordulatot vett a csornai „termálregény". Korábban ugyanis arról szóltak a hírek, hogy idén nem tart nyitva a helyi termálfürdő, ám a napokban jó irányba változott a helyzet és vasárnap óta ismét várja a vendégeket a létesítmény. Tovább olvasom