Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Falusi turizmus, első lépésként látványos pálinkafőzéssel

Az építőiparból a falusi turizmusba nyergelt át a tárnokréti Nagy házaspár. Látvány-pálinkafőzőjük is része a vállalkozásnak.

A szobák kialakítását pályázatból szeretnék megvalósítani.

Falusi turizmusra váltott át egy tárnokréti építőmérnök-könyvelő házaspár. Nagy Szilárd és felesége úgy vélik: hosszú távon ˝bejöhet˝ elgondolásuk. Első lépésként látvány-pálinkafőzdét létesítettek. Régi parasztházuk felújítását is tervezik.

Elhatározásuk komolyságát jelzi, hogy a családfő a szükséges iskolát is elvégezte. Építőmérnök-diplomája mellé megszerezte a gyümölcspálinka-gyártó szakmunkás-bizonyítványt is.

– Nyolc éve költöztünk Tárnokrétire, feleségem édesanyjának szülőfalujába – indokolta Nagy Szilárd, miért is hagyták maguk mögött Győrt és az építőipart. – Az építőiparnak nem kedveztek az elmúlt évek, ezért gondolkodnunk kellett, hogyan tovább. Korábban megvásároltunk már egy csodaszép, régi parasztházat a faluban, a Szalay-birtokot.

Adódott az ötlet, hogy a falusi turizmusba fektessünk. Elkészítettük pályázatunkat az épület felújítására. Nagyon bíztunk benne, hogy még idén elvégezhetjük a rekonstrukciót, de sajnos a tájékoztatás szerint az elbírálásra még várnunk kell. Azt is tudjuk, hogy csak lakószobák kialakításával nem lehet vendégeket fogadni. Így találtuk ki a látvány-pálinkafőzést.

A tárnokréti látványfőzde első vendégei között volt a lébényi Horváth Tibor. Nagy Szilárd mutatta meg neki a cefre útját.
A tárnokréti látványfőzde első vendégei között volt a lébényi Horváth Tibor. Nagy Szilárd mutatta meg neki a cefre útját.

Nagyék, amint lehet, rendbe hozzák tehát a vállalkozás alapját képező házat. Szobákat és kiszolgálóhelyiséget alakítanak ki az ódon falak között. Azért is gondolkodnak hosszú távon, mivel több millió forintos befektetésre készülnek.

– Nehéz feladat lesz, azzal tisztában vagyunk, de vannak olyan értékek a környéken, melyek miatt érdemes idelátogatni – jegyezte meg Nagy Szilárd. – Egy karnyújtásnyira van a nemzeti park, néhány méterre folyik tőlünk a Rábca, a szomszéd községben, Rábcakapin az országos hírű biogazda, Németh István dolgozik. A falunkon kerékpáros-útvonal megy keresztül, rengeteg a kiváló vadászterület. Tervezünk különböző, a falusi életet, hangulatot bemutató rendezvényt. Például a hagyományos disznóölést. És persze számítunk a pálinkafőző iránt érdeklődőkre is.

A pálinkafőző a legújabb német technológiát képviseli. Tavaly novemberben kapták meg az engedélyeket. Üzleti tevékenységet, azaz kereskedelmet nem folytatnak. A ˝látványosságnak˝ azonban része, hogy a bevitt cefre útját nyomon követheti a tulajdonos a hordótól egészen az üvegek megtöltéséig. Nagy Szilárd a berendezésről elmondta: egyfázisú lepárlórendszer, a lényege, hogy mindenkinek a saját gyümölcsét főzik ki és nem keveredik idegen anyaggal. A hagyományos kisüstifőzőtől eltérően nem készít a szerkezet alszeszt. A cefre a rendszeren végighaladva egyszerre pálinka ˝képében˝ jelenik meg.

Olvasóink írták

 • 5. LiamDevlin 2010. január 27. 12:28
  „anonimus, igazad van, ez elkerülte a figyelmemet..
  Csakis a kétlépcsős, "kisüsti" pálinkakészítésnek van értelme, mivel akkor kapsz igazi pálinkát!
  A "rézelejét" meg ki kell önteni és kész..”
 • 4. anonimus 2010. január 27. 07:42
  „Az egyfázisu lepárlás során keletkező szesz nem pálinka, max snapsz

  A pálinka a hagyományos "kisüsti" lepárlás során nyerhető, kétlépcsős lepárlással.

  erről ennyit.

  Ja és a kisüsti eljárás során is a sajátodat kapod vissza, ha megfelelő mennyiséget visszel "lefőzetni"”
 • 3. Deir_Yassin 2010. január 26. 22:29
  „Sok sikert! Hétvégén átugrom pár felesre!”
 • 2. LiamDevlin 2010. január 26. 18:48
  „Ez egy nagy ötlet, már nekem is eszembe jutott!!! Mivel az üzleti tervem kész, márciustól én is belevágok, a térségünkbeli kis falvak csak úgy tudnak kimenekülni a posványból ha a saját hajuknál fogva rángatják ki magukat!!”
 • 1. Mankapunka 2010. január 26. 16:13
  „Köszönom,végre valaki,aki tudja mi a pálya e téren......................

  Finom pálinkát mindenkinek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakhatóvá tették az egyik helyiséget a leégett házban

Pénteken este leégett a kisbaboti Unger család háza. A falubeliek nem hagyták magukra őket,… Tovább olvasom