Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Fagybúcsúztató és krumplifesztivál

Himodon a falu fejlesztésére a korábbiaknál több pályázati forrást kell bevonni. A polgármester többek közt a helyi tematikus programokban, valamint a mezőgazdasági termelésben és elsődleges feldolgozásban látja településének kitörési lehetőségeit.
– A környező községekhez képest komoly lemaradásban voltunk a falufejlesztés terén, ezért a 2010-ben megválasztott testület egyik legfontosabb célkitűzése volt e lemaradást mielőbb behozni – kezdte Módos Ferenc polgármester. Kiemelte, Himod nagyon kevés pályázatot indított korábban, ezáltal komoly fejlesztési forrásoktól esett el az utóbbi években. Módos Ferenc megjegyezte, a vidék amúgy is csak pályázatokból tud fejleszteni.

Módos Ferenc: A mezőgazdaság és a közösségi programok jelenthetik Himod jövőjét. Képünkön a felújított helyi iskolaudvar.
Módos Ferenc: A mezőgazdaság és a közösségi programok jelenthetik Himod jövőjét. Képünkön a felújított helyi iskolaudvar.

– Vállaltuk, hogy behozzuk a lemaradást. Ennek első, látható jeleiként már megújult a templom előtti tér, a buszváró, majd ebben a hónapban a fedett kerékpártárolóra is sor kerül, amit majd a tűzoltószertár felújítása követ – jegyezte meg a polgármester. A munkákba számos esetben pályázati pénzeket vontak be. Módos Ferenc szerint ugyancsak ilyen pénzekből újítanák fel a Himod–Csapod összekötő utat és az iskola fűtését is ebből korszerűsítenék is.

A polgármester fontosnak tartja az évekkel ezelőtti alvó közösségi élet feltámasztását, melynek egyik színteréül a helyi iskolát szánják.

– A helyi kitörés egyik sarokpontja lehet a változó gondolkodásmód, melyre számos példát lehetne felhozni az eltelt esztendőben – mondta Módos Ferenc. A testület különböző programokkal erősíti a helyi identitást és próbál látogatókat vonzani a faluba. A szervezésében kezdeményező szerepet vállalnak a civil szervezetek, így a megerősödött tűzoltók, a nyugdíjasok vagy akár a sportolók is. – Idén is lesz egészségnap, fagybúcsúztató a helyben lakó osztrákokkal, németekkel együtt, de lesz rock- és krumplifesztivál is – tette hozzá Himod polgármestere.
Hangsúlyozta azonban, a település esélyeit nem csak a közösségi programokban látja.

– Már a helyi konyhánál történtek lépések a valaha szebb napokat látott kertészeti termelés felfuttatására, konyhánk alapanyagainak jó részét magunk termeljük, ennek bővítésére – helyi őstermelők minél nagyobb számú bevonásával – jó esélyt látok továbbra is – mondta Módos Ferenc. Nagyobb léptékű termelés csak több település összefogásával lehetne gazdaságos, ám a vidéki fiatalság egy részének nem nagyon lesz más választása, ha munkahelyet szeretne magának.

A polgármester szerint a falvak számára a mezőgazdasági termelés és az elsődleges feldolgozás lehet még a kitörési pont. – Másik lehetőségként felmerült: számos gyógynövény terem a himodi határban, melyet feltérképezünk és a feldolgozásra is teszünk lépéseket, növelve a térség versenyképességét, tájjellegű termékeinek fejlesztését – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigethy Attila emlékére

Kapuvár Város Önkormányzata meghív minden érdeklődőt
Szigethy Attila születésének 100.… Tovább olvasom