Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Évente 15 millió parkokra

Csornán évente több mint 15 millió forintot fordítanak a parkok, zöldterületek gondozására.

A munkát az önkormányzattal kötött szerződés alapján vállalkozók végzik. Nyakunkon a tavasz, s ahol még nem tették meg, várhatóan ott is hamarosan hozzálátnak a parkok rendezéséhez. Csornán jelentős a parkok területe, s ezek gondozását kell folyamatosan elvégezni. A részletekről Stipkovits Tamást, a városfejlesztési és üzemeltetési osztály vezetőjét kérdeztük.

Virágosításra 100 ezer

– Az önkormányzat 164.866 négyzetméter zöldterületre kötött gondozási szerződést – válaszolt Stipkovits Tamás. – A város legnagyobb összefüggő zöldterülete a 85-ös főút melletti Vilmos park, amely 169 ezer 680 négyzetméter. Ebből mindössze 28 ezer 100 négyzetmétert gondoznak rendszeresen. Két frekventált területet lehet említeni: a Petőfi-lakótelepet – 22.469 – és a Szent István téri parkot, ez 14.882 négyzetméter.

Stipkovits Tamás elmondta: a zöldterületek gondozását a városfejlesztési és üzemeltetési osztály által kiírt közbeszerzési pályázat nyertesei, a Hor-Park Bt., a Szoft-Ker Bt., továbbá Kerese Pál és Nagy László végzik. Szerződést kötöttek a vállalkozókkal, akik a területeiket a minőségi osztálynak megfelelő gyakorisággal gondozzák. Erre a célra 15 millió 107 ezer 120 forintot és az áfa összegét kell fordítani. Az intézmények virágosítására 100 ezer forint plusz áfát terveztek be.

A még jobb szereplésért

A szezonális munkák tavasszal kezdődnek, mikor megkapálják a rózsatöveket, a bokrok alakító metszését és az örökzöld sövény alakra nyírását végzik. Áprilisban történik az egynyári virágok kiültetése (petúnia, muskátli, primula), amelyeket egész nyáron folyamatosan kapálnak, locsolnak. A fűnyírás, a gyomtalanítás, a kaszálás folyamatos. Ősszel az elvirágzott növényeket kiszedik, helyükre árvácskát ültetnek; elvégzik a rózsák nyírását, takarását.

A helyi rendelet szerint a családi házas beépítésű és a beépítetlen területek, árokpartok gondozása az ingatlantulajdonosok feladata. A város már 1998 óta részt vesz az 1994-ben elindított „Virágos Magyarországért" mozgalomban. Ám az eddig elért eredménnyel nem elégedettek, ezért folyamatos a köz- és zöldterületek tisztántartása.
Néhány nap múlva fűnyírás Horváth János Zoltánné évek óta részt vesz a város parkjainak a gondozásában, s ez most sincs másként.

– Szinte folyamatosan dolgozunk a parkokban az enyhe időjárásnak köszönhetően – mondta Horváth János Zoltánné. – Az idén még a havazás sem akadályozta a munkánkat. A fák nyesését, a permetezést elvégeztük, a virágok is szépen fejlődnek, már kétszer megkapáltuk az ágyásokat. Megkezdtük az örökzöldek alakra nyírását és várhatóan négy-öt nap múlva lehet füvet vágni. Horváthné – miközben örömmel tölti el a munkája eredményeként megszépült parkok látványa – szomorú tapasztalatoknak sincs híján. A rongálások, a viráglopások rendre visszatérő, sajnálatos események.

– Vigyázzunk a parkokra, közterületekre, tegyünk a szép, tiszta környezetért, amely mindannyiunkat gyönyörködtet – fogalmazta meg kérését Horváth János Zoltánné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgest el kell adni a piacon

Ehhez elsősorban járható utak kellenek. Balázs Vince a Magyar Közút Kht.-val egyezkedett, hogy a községbe vezető utat tegyék rendbe. A helyi gazdák vállalták, hogy az út menti árkokat kitisztítják, amit meg is tettek. Az útjavítókat tavaszra várják Mérgesen. A „pénz nélküli" beruházások közé tartozik még a folyó menti községben a köztéri szemetesedények kihelyezése. Tovább olvasom