Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Elégedettek a Vocational Academy munkájával

Oktatás - Az idei tanév elmúlt három hónapját jónak értékelik azokban a falvakban, ahol a Vocational Academy vette át az iskolák működtetését. Elégedettek a polgármesterek, az igazgatók és a szülők is.
Az idei tanévtől számos községi iskola működtetését vette át a Vocational Academy Alapítvány. Az intézmény átadás-átvételt néhol heves viták előzték meg, mint például Kunszigeten is. Úgy néz ki, hogy mára normalizálódott a helyzet ott is.

A Kisalföld által megkeresett települések polgármesterei szerint a falvak nem vették észre, hogy más a fenntartó.

A rábapordányi „vokis" iskola igazgatója azt mondja: a szakmai munka is hatékonyabb az új rendszerben.
Pálffy Attila, Vág polgármestere továbbra is tartja azt a véleményét, hogy a szülők akaratát kell érvényesíteni iskolaügyben.

– Annak idején mi is megkérdeztük a szülőket, hogy szerintük a gyerekek szempontjából mi lenne a legjobb – mondta Pálffy Attila. – Ők több lehetőség közül azt választották, hogy maradjon helyben az iskola és működtesse az alapítvány. Ezt tudomásul vettük és ennek szellemében intézkedtünk. Aláírtuk a szerződést, az alapítvány fizeti a bérleti díjat az egyik épület után, a szülők nem fizetnek tandíjat és az önkormányzat is teljesíti a vállaltakat. A szakmai munkába természetesen nem szólunk bele, de két-három hónap után szerintem még az értékelés is korai lenne. Nekem most is az a véleményem, hogy a falusi gyerekek legalább az alsó tagozatot helyben végezzék el. Ezért a jövőben is mindent megteszünk, de az a baj, hogy a kormányzati intézkedések nem segítették a kisközségeket ezen a téren sem.

Osliban szintén a szülők döntöttek úgy, hogy maradjon helyben az iskola. Fodor József polgármester úgy látja, jól választottak.

– Az átállás zökkenőmentes volt, nem vesszük észre, hogy az intézmény már nem önkormányzati fenntartású – fogalmazott. – A szülők és a pedagógusok tudták, hogy mire számíthatnak, azt hiszem, nem is kellett csalódniuk. Az iskola továbbra is a község iskolájaként működik, azaz részt vesz a falu életében. A gyerekek például szerepelnek ünnepségeinken, műsort állítanak össze ugyanúgy, mint korábban is.
Fodor József hozzátette: az önkormányzat és az alapítvány kapcsolata korrekt. Mint mondta, ha a helyzet ezután sem változik, elégedettek lehetnek.

Kunszigeten nagy vihart kavart nyáron, hogy a Vocational veszi át az iskolát. A tantestület valamennyi tagja távozott, gyerekeket írattak más intézménybe. A Kisalföld október 3-i számában olvashatták, hogy új tantestülettel rendben megkezdődött a tanév. „A gyerekek és a szülők eddig elégedettek a most már alapítvány által működtetett intézménnyel" – adtuk hírül.

Vecseyné Kocsis Edit, a rábapordányi „vokis" iskola igazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a szakmai munka színvonala nem változott intézményükben szeptember óta.

– A pedagógusok reggel fél nyolctól délután négyig tartózkodnak az iskolában, azaz sokkal több időt töltünk a gyerekekkel – tájékoztatott az igazgató. – Ilyenkor persze a másnapokra nem lehet felkészülni, ezért az otthoni munka is több lett.
A gyerekek szempontjából is azt mondhatom, hogy hatékonyabb lett a munka.
– Most volt például fogadóóra, ahol a szülők valamennyien úgy foglaltak állást, hogy örülnek az új rendszernek.

Vecseyné Kocsis Edit szerint a nyelvtanulás sem terheli le a pordányi diákokat. Angolt az ötödik osztályosok kivételével mindenki tanul.
– Náluk azért nem vezettük be az angolt, mert negyedikben emelt óraszámban tanultak németet, így már nem akartunk váltani. Az elsősöknél érezzük, hogy nap végére elfáradnak, de ez nem a nyelvtanulás miatt van, hanem sokéves tapasztalat. Úgy vettem észre, hogy tanulóink szeretik az angolt, persze ez köszönhető az angolos kollégának is. Nagy előnye a mostani helyzetnek, hogy sokkal több idő jut beszélgetésre a gyerekekkel. A kicsik is, de a nagyobbak még inkább igénylik, hogy elmondhassák gondjaikat, örömeiket, érzéseiket. Az elmúlt három hónap tapasztalata tehát szakmai szempontból mindenképpen pozitív – tette hozzá a rábapordányi igazgató.

(A Kisalföld kereste Nagy Ottót, a Vocational Academy Alapítvány elnökét is, de lapzártáig nem sikerült elérnünk.)

Olvasóink írták

 • 11. gelcsa 2009. augusztus 27. 10:52
  „Nagy Ottó? Hát még valaki is bízik benne????

  http://www.hircity.hu/cgi-bin/hircity/index.cgi?view=ck&tID=619&nID=38446”
 • 10. vokiska 2008. február 26. 12:58
  „Hát , igen. Gondolom, mostanra már a mindenki csalódott és kibrándult. És az is marad, amíg nem lesz pénze!”
 • 9. kritikus 2008. január 16. 14:28
  „arról nem tudom szólt-e valaki,hogy karácsony előtt az alapítvány étkezési csekket és jutalmat/azt is vás.utalvány formájában/ osztott szét-különböző értékekben.nem tudom volt-e olyan ember aki ezt megköszönte Nagy Ottó úrnak.”
 • 8. csekkk 2007. december 13. 12:15
  „Kedves Mega!

  Most látom csak mit írt majd egy hónappal ezelőtt:

  "1. hozzászólás Mega 2007.11.17 07:34

  Köszönet az alapitványnak !
  Tiszta , korrekt viszonyok , minden amit igértek - betartják .
  További sikereket kívánok nekik !"

  Kiváncsi lennék a véleményére most is.”
 • 7. valaki 2007. november 22. 19:09
  „Talán lenyulták az alapitvány pénzét?”
 • 6. valaki 2007. november 22. 19:04
  „Meg kellene kérdezni Nagy Ottót miért nem kaptak még a tanárok októberi fizetést?”
 • 5. nem hivatalos 2007. november 19. 11:42
  „segg ijkl nekem a korim lopták el”
 • 4. ijkl 2007. november 18. 15:37
  „Ez az alapítvány maga a csoda. Nem is értem, miért is nem csatlakozott már hozzá minden állami fenntartású iskola.
  Lopások? Ugyan már! Itt aztán biztosan nincs olyan! Csak boldogság van, mert minden csupa rózsaszín és tökéletes.

  És még az is van, hogy "hatékonyabb lett a munka". Bizony ám! Bármikor meg lehet válni bármelyik tanáról, ha túl nagy a szája, és nem vállalja a pluszmunkát. Jön a helyére nyolc másik, közülük majd az kapja az állást, aki a legkevesebbért megcsinálja. Minél olcsóbb legyen. Egy üzleti alapon működő oktatásnak ez a legfontosabb, nem? Meg az, hogy erről senki ne beszéljen.”
 • 3. nem hivatalos 2007. november 18. 09:12
  „A lopások még mindig nagyon magasak az általános iskolában.
  Több embernek a pénzét vagy más tárgyit lopják el.”
 • 2. 222 2007. november 17. 11:45
  „Talán nem kéne agyonajnározni a VC-t jópár dolgot kihagytak ugye vagy elfelejtettek megemlíteni!”
 • 1. Mega 2007. november 17. 07:34
  „Köszönet az alapitványnak !
  Tiszta , korrekt viszonyok , minden amit igértek - betartják .
  További sikereket kívánok nekik !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobrot avat Szil Szent Erzsébet tiszteletére

Szil - Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóján Ács Lajos címzetes kanonok, plébános, Szil… Tovább olvasom