Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Elapadóban az artézi kút vize

Négy évvel ezelőtt jelöltek híján elmaradt az önkormányzati választás Dörben, a helyiek csak hat hónappal később voksolhattak.
Közel négy éve, 2002 októberében, amikor az országban a települések túlnyomó többségén helyhatósági választást tartottak, Dörben a megszokott módon telt a vasárnap. Ebben a rábaközi faluban ugyanis nem akadt öt olyan ember, aki vállalta volna a képviselő-jelöltséget. Mindössze egy polgármesterjelölt volt, ám a körülmények fura alakulása miatt ő is visszavonult. Fél év elteltével aztán sikerült megválasztani a helyi vezetőket. Most ismét önkormányzati választások előtt állunk, de vajon lesznek-e jelöltek Dörben?

– Úgy tűnik, ezúttal mi is időben voksolhatunk – válaszolt a Kisalföld érdeklődésére Dóczy Géza polgármester, aki szerint ez azért is fontos, mert a következő négyéves ciklusban lesz mit tenniük a falu elöljáróinak. Például elkészültek a tervek az utcák aszfaltozására, fel kell újítani a kultúrház tetőzetét, a ravatalozót, rehabilitálni szeretnék az úgynevezett Veremszeri-tavat, amely mellett gyerektábort alakítanának ki. A szomszédos futballpályán pedig egyfajta szórakoztatóközpont létrehozását tervezik. Ezt a létesítményt átadnák üzemeltetésre a Csornai Többcélú Kistérségi Társulásnak.

A döri általános iskola immár a második tanévet kezdi a csornai Széchenyi tagintézményeként. A felső tagozatosok Csornára járnak és egy évre harmincötezer forint utazási hozzájárulást kapnak az önkormányzattól.

– Bevált a tagiskolai rendszer, kedvezőek a tapasztalataink – jegyezte meg Dóczy Géza.

A településvezető az elkövetkező időszak fontos feladatának nevezte a csaknem százéves, 460 méter mély artézi kút rendbetételét, melynek igencsak lecsökkent a vízhozama.

– A falubeliek kedvelt közösségi helye az artézi kút környéke, ahol – főleg az idősebbek – szívesen nosztalgiáznak, idézik fel múltbéli emlékeiket. Valaki azt mondta, nem is annyira a víz, mint a kút melletti beszélgetés hiányzik majd, ha netán teljesen elapad a víz. Természetesen alaposan meg kell vizsgálni, érdemes-e hozzálátni a javításhoz és az mennyibe kerül – tette hozzá a település vezetője.
Az artézi kút „gyengélkedése" valóban gondot okoz Dörben. Beszprémy Antalné Erzsi néni régóta fogyasztja a közel félezer méter mélyből feltörő vizet.

– Nekem ez a kedvenc italom, az ásványvizeket nem szeretem. Bizony baj lesz, ha végleg elapad ez az öreg kút. Azt hallani, szeretnék megjavíttatni, de mint mindenütt, itt is kevés a pénz – mondta szomorúan.

A falu másik részén Beszprémi Ferenccel találkoztunk. P is sajnálkozik a kút miatt.

– Jó lenne, ha sikerülne megjavítani – vélekedett. – Különben készülünk a választásra, aztán szó van arról is, hogy elkezdődik a ravatalozó felújítása. Ebben a pénzhiányos időben is arra törekednek a vezetők, hogy fejlődjön a falu.

Az óvodások viszont mit sem törődnek a gondokkal. Vidáman játszanak az udvaron Horváth Ildikó óvónő és Vörös Gyuláné dajka felügyelete mellett.

– A nyári hónapokban általában huszonkét gyerek jött rendszeresen. Később többen is lesznek, várhatóan huszonötre-huszonhatra emelkedik a létszám – tájékoztatott Horváth Ildikó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszámoló a testületnek: nem tud fejleszteni a Pannon-Víz?

A Pannon-Víz zrt. beszámolójával kezdődött a kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülése. A cég helyi üzemmérnöksége a környék huszonegy településének vízközműveit üzemelteti, ötvenegy dolgozóval. A részvénytársaság képviselője elmondta: évente negyven-ötvenmillió forintot forgatnak vissza a környékbeli fejlesztésekre, a régi rendszerek felújítását folyamatosan végzik. Tovább olvasom