Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Éjjel is látnak a mezőőrök

Éjjellátó kamerával is dolgoznak már a csornai mezőőrök. Az eszközzel a szorgos tolvajokat, illetve a szemetelőket érhetik tetten.

Jók a tapasztalatok a csornai önkormányzat mezőőri szolgálatával kapcsolatban. A gazdák nagyobb biztonságban érzik terményeiket, kevesebb a falopás, nagyobb a rend a város határában. A mezőőrök a napokban számoltak be munkájukról a helyi képviselő-testületnek.

Tájékoztatójukból kiderült, hogy nagyobb horderejű szabálysértés vagy bűncselekmény nem történt területükön 2014-ben. Az is kiolvasható a beszámolóból, hogy a mezőőrök – Vitéz László és Ruzsa János – a terepi munkán túl is kiveszik részüket a városi feladatokból. Ott vannak például, amikor a belvíz miatt kell védekezni, homokzsákokat pakolni. Ellenőrzik a Csorna környéki útépítések nyomvonalán a szállítóutak állapotát, figyelik az illegális szemétlerakókat, ellenőrzik az állati hulladéklerakót. Még a csatárimajori és földszigeti ebösszeírásban is közreműködtek.

A csornai mezőőrök – Ruzsa János és Vitéz László – tavaly kétszer is fatolvajokat kaptak el a téglagyári gödrökben.
A csornai mezőőrök – Ruzsa János és Vitéz László – tavaly kétszer is fatolvajokat kaptak el a téglagyári gödrökben.

„Azt tapasztaljuk, hogy a gazdák elfogadják, sőt, ma már igénylik is a munkánkat. Azonnal értesítenek, ha gyanúsat látnak, azaz együtt- működnek a szolgálattal" – jegyezte meg Vitéz László csornai mezőőr. A mezőőrök a gazdák mellett gyakran tartanak közös járőrszolgálatot a helyi rendőrökkel, de a vadászokkal is. Együttműködési megállapodásuk van a környékbeli vadásztársaságokkal, a Fertő– Hanság Nemzeti Parkkal, a Kisalföldi Erdőgazdasággal, a rendőrkapitánysággal.

Tavaly két alkalommal volt tettenérésük, mindkétszer a téglagyári gödrökben kaptak el fatolvajokat. Az ügyet átadták a rendőrségnek. Fontos tapasztalata munkájuknak, hogy az elkövetőkkel szemben csak akkor lehet sikeresen eljárást lefolytatni, ha tetten érik őket vagy tanúk igazolják a szabálysértést, esetleg a bűncselekményt. „A tetten- érés rendkívül nehéz, tanúskodni pedig senki nem akar" – olvasható a mezőőrök jelentésében. A közelmúltban „éjjellátó" mobilkamerát kapott a szolgálat, mely a termény- és falopások megelőzésében, illetve az illegális szemétlerakás visszaszorításában lehet hasznos. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma már csak az emlékek szépek

Volt határőrök találkoztak a napokban Csornán, az egykori laktanya területén. Az emlékeik szépek,… Tovább olvasom