Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Egyedülálló együttműködési szerződés Kapuváron

Az Európai Unió által is támogatott, hazánkban egyedülálló együttműködési szerződést írnak alá kedden Kapuváron. Magyarországról és Szlovákiából is négy-négy település vesz részt a csoportosulásban.

A határtérségek együttműködésének fejlesztése az Európai Unió kezdettől vállalt prioritása. Az Európa Tanács rendeletben szabályozza az Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) jogi hátterét. Az EGTC az EU keretén belül eddig még soha nem ismert olyan új önrendelkezési forma, amely szuverén, autonóm régiókat, településeket, valamint széles körű lakosságot érint.

Egy ilyen – az Európai Unió által törvényileg támogatott és motivált – önrendelkezési lehetőség (EGTC) létrehozását határozták el Kapuvár és a szlovákiai Nagymegyer (Velký Meder) testvértelepülések az elmúlt évben.

Az eltelt időszakban számos egyeztetésre került sor, amelynek eredményeként napjainkra nyolc település szoros együttműködése valósul meg a szlovák–magyar határtérségben. A kezdeményező Kapuvár és Nagymegyer mellett a Rábaközből Beled, Bősárkány és Szany, illetve a Csallóközből Dunaszerdahely (Dunajská Streda), Ekecs (Okoc) és Bős (Gabcíkovo) települések vesznek részt ebben a minőségileg új kooperációban. A szerveződés a Pro Comitatu Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás nevet veszi föl.

A Pro Comitatu-csoportosulás négy kiemelt fejlesztési irányt jelöl meg céljai elérése érdekében.
Az alapító települések önkormányzatai által vállalt stratégiai cél a helyi gazdaság fejlesztése, a foglalkoztatás bővítése, valamint a társadalmi kohézió erősítése a tagok által lehatárolt területen, továbbá e települések vonzáskörzetében. A Pro Comitatu-csoportosulás négy kiemelt fejlesztési irányt jelöl meg céljai elérése érdekében: régió- és területfejlesztés, ökológia és természetvédelem, emberierőforrás-fejlesztés, valamint az identitás célterületeket (több mint 57 ezer ember él és érintett a lehatárolt területen).

A Pro Comitatu-csoportosulás a nyugat-dunántúli régió és Nyugat-Szlovákia első – a megalakulás ilyen magas stádiumába jutott – kezdeményezése, de az egész szlovák–magyar határtérségben is az elsők között létrejött ilyen irányú szerveződések egyike. A most megalakuló szervezet alapításának, bejegyzésének és működésének háttere – az alapító tagok egyhangú döntése alapján – a Magyar Köztársaság joggyakorlata szerint történik. A szervezet székhelye Kapuvár lesz.

A szervezet egyezményének ünnepélyes aláírása kedden, szeptember 7-én Kapuváron lesz.

Olvasóink írták

 • 4. kishektor 2010. szeptember 08. 19:56
  „Gratulálok az újságírónak,hogy a szlovákiai helység neveket magyarul, majd zárójelben ,szlovákul írta !
  Haladunk..............”
 • 3. Baradlay 2010. szeptember 08. 00:14
  „Hajra Kapuvar!!!!!!!!!”
 • 2. hajracsorna 2010. szeptember 07. 08:54
  „Nocsak: Turi urat nem érdekelte? Pedig mintha foglalkoztatásbővítést is célozna az együttműködés. Turi úr! Csornának nincs szüksége munkahelyteremtésre?

  A cikk írója megkérdezhetné Csorna polgármesterét, hogy vajon miért maradt ki a város?

  Hajrá Csorna!”
 • 1. rick_ 2010. szeptember 06. 14:22
  „Csorna ebből is simán kimaradt... Pedig gondolom szóltak, hogy csatlakozzon...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályafelújítás segítséggel Bágyogszováton

A nyár eleji rendkívüli időjárás tönkretette a bágyogszováti futballpálya talaját. A focisták azóta… Tovább olvasom