Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Csorna régi népviselete és eszközei a kamrában

A csornai népviseletet és a Rábaköz egykori használati eszközeit gyűjti a farádi Molnár Lászlóné. Az idős asszony babákon jeleníti meg a híres kékfestőből készült ruhát is.

Több mint száz, viseletbe öltöztetett baba, néhány régi kép és használati tárgy és egy valaha az országutak királyának számító Danubia motor hirdeti Farádon, hogy a nyolcvanéves Molnár Lászlóné őrzi a csornai és rábaközi hagyományokat. Ahogy a helyiek hívják, Annus néni 1972-ben kezdte gyűjteni a viseletes babákat.

– Még dr. Barsi Ernő egyik előadásán hangzott el, hogy eltűnni látszik például a csornai népviselet – kezdte történetét Annus néni, aki ennek hatására nem volt rest és azonnal gyűjtésbe fogott.

– Kezdetben minden fellelhető viseletet, használati tárgyat igyekeztem Csorna múltjából begyűjteni, de a házam elkezdett „zsugorodni" a rengeteg tárgy miatt, így a ruhákat igyekeztem az eredetik nyomán a babákra kicsinyíteni – mondta Annus néni.

Érdekességképpen hozzátette, viseletet még az 1900-as évek elejéről is tudott szerezni, ám napjainkra megfogyatkozott ruházati gyűjteménye, nyomai a kamrában őrzött babákon maradnak meg. Megjegyzendő, a kicsi viseleteket Annus néni próbálja eredeti anyagok felhasználásával elkészíteni.

Molnár Lászlóné a beöltöztetett babákkal – csornai, rábaközi viseletek is megtalálhatók a kamrában.
Molnár Lászlóné a beöltöztetett babákkal – csornai, rábaközi viseletek is megtalálhatók a kamrában.

Az eredeti ruhák alapján kezdte varrni a babákra a csornai viseletet, többek között a híres kékfestő ruhát is. – Eleinknél a kékfestő volt a hétköznapi, a selyem és a brokát az ünnepi viselet, mindegyikbe öltöztettem egy-egy babát – mondta. Kiemelte, babagyűjteménye esetében a babák csak a különböző viseletek hordozói. – Egyik-másik kiállításra életképeket is készítek a régi Csornáról, ahol a beöltöztetett babák mellett megjelennek a régi tárgyak, többek közt az ökrös szekér is – tette hozzá. Vannak a gyűjteményben kedvesnővér, piacozó és még kollégista babák is.

– Sajnos azonban el kell mondani, ezek a viseletek, babák jobbára a korosztályomat érdeklik, a fiatalok nem nagyon értékelik a gyűjteményt. Megjegyzendő, volt olyan gyermek vendég is, aki megkérdezte, hogy milyen egy disznó – mondta Annus néni.

A nyolcvanéves születésnapját nemrég ünneplő asszony napjainkban még aktívan készíti a különböző viseleteket, időseknek vagy akár a környék néptáncosainak is. – A farádi Honfoglaló-bemutatóhoz, színdarabokhoz is készítek viseleteket és vannak még ötleteim további ruhákhoz is – mondta a Kisalföldnek Molnár Lászlóné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gazda vadászkése is ihlethette az ételt

A Kisalföld egyik olvasóját az „Ilyenek vagyunk, kapuváriak” plakát megihlette és… Tovább olvasom