Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Csorna költségvetése: nehéz év jön

Nehéz gazdasági év elé néz a csornai önkormányzat. A bevételek csökkenek.
Igaz, az adósságkonszolidáció 80 millió forintos könnyítést jelent a városnak. Elkészült a 2014-es költségvetési koncepció.

Csorna jövő évi költségvetéséről tárgyaltak a város elöljárói legutóbbi ülésükön. A büdzsé pénzügyi adatait természetesen még nem ismerhetik, egyben azonban megegyeztek: a kötelező feladatok betervezése után igencsak meg kell gondolni, hogy mit vállal az önkormányzat.

Jelentős segítséget jelent a következő évben az idei adósságkonszolidáció. A hitel- és kamatkiadások több mint 80 millió forinttal csökkennek 2014-ben a 2012-eshez képest. A képviselők bíznak továbbá abban is, hogy jövőre is lesz lehetőség a nehéz helyzetbe kerülő települések támogatására. Az viszont biztos, hogy a működési kiadások finanszírozhatósága miatt szükség lesz áthidaló hitelre.

A Szent István téri nyilvános illemhely régóta csúfítja a belvárost. Jövőre talán elbontják
A Szent István téri nyilvános illemhely régóta csúfítja a belvárost. Jövőre talán elbontják


A közigazgatás átalakítása, a bevételek csökkenése, a támogatási rendszer átalakulása miatt viszont jelentősen csökkent a költségvetési főösszeg. A város számlavezető bankja emiatt kilátásba helyezte, hogy az önkormányzat folyószámla-hitelkeretét csökkenti 150 millióról 90 millió forintra. A jegybanki alapkamat csökkentése meg a kötvény utáni kamatokat érinti hátrányosan. A kamatok ugyanis nem fedezik a kamatfizetést és tőketörlesztést. Így a törlesztéseket gyakorlatilag a kötvényből biztosítják.
Előreláthatólag a város jövőre sem számíthat jelentős, rendkívüli bevételre.

Az iparűzési adóbevétel állandósult, a befizetett gépjárműtaksa viszont csökken. 2014-ben várhatóan 1,2 millió forinttal. Bizonytalan helyzetet jelent egyelőre az is, hogy nem ismerik a közoktatási intézmények működtetésének költségeit.

A költségvetési koncepcióban leírják: át kell gondolni a 2014-ben indítandó fejlesztéseket. Ezek közül kiemelkedő lehet a Vill-Korr kft.-vel közös projekt, a biogázüzem létesítése.

A koncepció tárgyalásakor hangzottak el képviselői javaslatok is. Kenesei Gáborné alpolgármester (Korona Egyesület) kérte, különítsenek el pénzt a Szent István téri, egykori nyilvános illemhely elbontására. Bella Rudolf (Fidesz–KDNP) ismét felhívta a figyelmet a kis-csornai városrész illegális szemétlerakóira. Úgy vélte, jövőre fontos lenne egy kamerarendszer kiépítése. Háncs Károly (Fidesz–KDNP) azt javasolta, vizsgálják felül a nem kötelező feladatokat, illetve a különböző önkormányzati szerződéseket gazdasági szempontok szerint. Turi György polgármester egyetértett azzal, hogy elsősorban a kötelező feladatokra kell koncentrálni, és utána mérlegelni, mit vállalhat ezeken túl a város.

Olvasóink írták

 • 5. csornafc 2013. november 08. 09:59
  „Azért ahhoz a focipályához mégiscsak érkezett 100 millió forint állami támogatás, így pedig bőven megérte, jó, hogy megépült!Úgy látszik itt senkit nem érdekel, hogy nap mint nap több 100 fiatal, rengeteg utánpótlás csapat sportol rajta és nem a számítógép előtt vagy a kocsmában lóg!Valószínűleg ha az ő szüleiket kérdezik meg, hogy kellett e a pálya és jó e városnak, hogy megépült , akkor ők határozott igennel felelnek! Persze az utakat is meg kell javítani és még sokminden mást is!Egyébként most pont megy az útfelújítás, valakinek ez sem jó, mert átmeneti dugó van......vannak emberek akiknek semmi sem jó!Ha nincs útjavítás az a baj, ha van akkor meg az!Mindig találnak egy szálkát!”
 • 4. madaras 2013. november 07. 21:17
  „Nem minden pénzt a focira kéne költeni, nem volt elég 1 focipálya ááá nem ,kell mégegy, inkább az utakat javítsák meg!”
 • 3. dalton 2013. november 05. 20:40
  „Jah az kellett a városnak finom svájci hitelből félig meddig finanszírozott műfüves pálya, megyei 1. osztályhoz végül is alapkövetelmény:D...jah meg idióta szöveg, hogy majd a pálya bérlésből jön vissza pénz, aha 100 év alatt sem:Dnem ártana kicsit ésszerűbben felhasználni a hitelkeretet, esetleg amiből valami hasznot is profitálhatnánk...”
 • 2. e75 2013. november 05. 11:10
  „Valamint vizsgálják felül a civil szervezeteknek nyújtott támogatások rendszerét, szüntessék meg az egyenlőtlenségeket!
  Fontos a város sportja, fontosak a létesítményei is, de ne feledkezzünk meg a cserkészekről, a tűzoltó (!) egyesületről, a nőegyletről, a reménysugárról stb...”
 • 1. kroly 2013. november 05. 09:30
  „Szegény képviselőink kevesebb kerül nektek is .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kútban talált tábla jelöli a községházát Szárföldön

A tavalyi megtakarításból fedezik az idei hiányt Szárföldön. A községháza százmilliós… Tovább olvasom