Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Chef-kupa: népszerűsítenék a szakácsmesterséget

Hagyományteremtő szándékkal szakácsversenyt rendeztek a héten jubiláló kapuvári Berg-szakiskolában.

Az itt oktatott szakácsszakma egyre népszerűbb a diákok számára, ám később külföldön kamatoztatják a megszerzett tudást. A szakember szerint ingadozó a hazai vendéglátás színvonala.

Az utóbbi években hiányszakmának kikiáltott szakácsképzés egyik fellegvára, a kapuvári szakiskola jubileumi rendezvénysorozattal ünnepli a városi szakképzés százharmincadik, az iskola új épületének negyvenedik, valamint az iskola névadásának tízéves évfordulóját. A nagy múltú kapuvári szakoktatás egyik húzóágazata a helyi szakácsképzés, melynek népszerűsítésére egy szakácsverseny indítását határozta el az intézmény vezetése.

– A hagyományteremtő szándékkal indított első Berg Chef Kupa elsődleges célja az, hogy a szakácstanulók megismerkedjenek egymás szakmai fogásaival, nem mellesleg tanuljanak egymástól – jelentette ki a megnyitón Nagyné Szabó Nikoletta, az intézmény vezetője. A kapuvári versenyre három város négy csapata nevezett be, a viadalt a mosonmagyaróvári Haller-iskola csapata nyerte. A Kisalföldnek Puska Miklós, a zsűri szakmai vezetője értékelte a versenyt és ezen keresztül a hazai vendéglátást.

Hiányszakmát tanulnak: Huszár Csaba a tanulmányi versenyen.
Hiányszakmát tanulnak: Huszár Csaba a tanulmányi versenyen.


– Elöljáróban annyit, hogy ebben a nagyon kreatív és szép szakmában kevés az utánpótlás, a végzős szakácsok jó részét pedig felszippantja a nyugat-európai jobb fizetés, így itthon eleve kevesebb a fakanálra fogható szakács – mondta az egyik dunakiliti szálló munkatársa. Puska Miklós kijelentette, a hazai vendéglátás színvonala ingadozó, nagyok a különbségek egy-egy konyha, vendéglő között.

– Úgy vélem, a változásokat az oktatáson kell kezdeni, a diákoknak több szakmai gyakorlatra lenne szükségük – mondta a kapuvári verseny zsűrielnöke.

Az oktatásra vélhetően a Bergben tanuló diákoknak nincs okuk a panaszra, hiszen Nagyné Szabó Nikolettától megtudtuk, a helyi szakácsképzés 2009–2010-es kezdeti tanévé- ben 16 diákkal indultak, mely napjainkra a többszörösére duzzadt. A következő tanévekben előbb 27, majd 29, napjainkban pedig 62 diák ismerkedik a szakácsszakma rejtelmeivel.

– A létszám ugrása annak is köszönhető, hogy már a kilencedik évfolyamtól lehet tanulni ezt a szép szakmát, melyhez – hiányszakma révén – állami ösztöndíj jár a tanulóknak. A Berg igazgatójának tájékoztatása szerint már 2,5-es átlagtól havi 10 ezer forint jár a diáknak, mely 4,5-es átlagtól havi 30 ezer forintra nő.

– Sajnos az idei évben nincs ilyen kiemelkedő teljesítményű diákunk, ám az elmúlt évben volt rá példa, a tanulólány szakmai színvonalát a soproni Pannónia Szálló egy felajánlott munkahellyel díjazta – mondta Nagyné Szabó Nikoletta.
A kapuvári szakoktatás bizonyos feltételei változhatnak a következő években, ám az igazgatótól megtudtuk, a szakácsképzés marad a városban, így a mostani szakácsverseny hagyományát a következő évben is folytathatják.

A Berg Gusztáv Szakiskola jubileumi rendezvénysorozata az öregdiákok és tanárok találkozójával, valamint a szakképzés aktuális kérdéseiről tartott szakmai konferenciával folytatódott Kapuváron.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyre költözik a NAV csornai ügyfélszolgálata

Szerdától a Csorna, Laky Döme utca 1. szám alatti épület I. emeletén lesz az ügyfélfogadás. Tovább olvasom