Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Bogyoszlón zeng az ország legöregebb harangja

Ezúttal Bogyoszló adott otthont a Rábaköz helytörténete iránt érdeklődők szakmai napjának.

A helyi templom szokatlan formájú tornyában „lakik" az ország egyik legrégibb harangja, amely a német nyelvű felirata szerint 1513-ban készült.

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata hatodik alkalommal szervezte meg a Rábaköz-kutatók napját. Ezúttal Bogyoszló nevezetes szülötteivel és értékeivel ismerkedtek.

Sebestyén Katalin a rábaközi fafaragók – Áder István, Csiszár Árpád, Fazekas Sándor, Fürtön István, Gyalókai Bálint és István, Herczeg Zoltán, Kálmán Gyula, Kiss Ernő, Nagy Ignác, Pintér Jenő, Pozsgai Aladár, Szalai József, Termeczky József, Tóth Vilmos és Varga László – pályáját és alkotásait mutatta be előadásában. A nap egyik megható pillanata volt, amikor Kiss Ernő (1898–1989) dédunokája a család nevében köszönte meg Sebestyén Katalinnak a hagyaték gondozását. Horváth Győző az egykori iskola két termében elhelyezett, közel kétszáz darabos néprajzi gyűjteményét mutatta be a hallgatóknak. Bemutatkozott két helyi szervezet is. A közelmúltban alakult Bogyoszló Dalkör férfikórusa énekelt, míg a Rábaközi Népművészeti Alapítvány törekvéseiről Németh Vilmos beszélt.

Rábatamásiban a közelmúltban átadott tájházat is megtekintették a helytörténészek.
Rábatamásiban a közelmúltban átadott tájházat is megtekintették a helytörténészek.

A helytörténészeket vendégül látó község híres szülötte Király Iván (1894–1987) nemzetközileg is elismert madártantudós. A kiváló tanár pályafutását Kálmán Gyula mutatta be. Király Iván öccséről, Király Árpádról viszonylag kevesen tudnak a faluban, pedig hivatásos katonaként megjárta a világháború harctereit és 1919-ben a vörös terror áldozata lett Szolnokon. A mártírról Szalay Balázs tartott előadást. A Szent Kozma és Damján tiszteletére emelt templom történetéről, értékeiről és felújításáról Varga Imre polgármester, az egyházközség világi elnöke beszélt, majd Boros Imréné kántor orgonajátékát élvezhették a látogatók. A templom szokatlan formájú tornyában „lakik" az ország egyik legrégibb harangja, amely német nyelvű felirata szerint 1513-ban készült. A dél- előtti programok zárásaként megkoszorúzták Kiss Ernő és Király Iván emléktábláját egykori szülőházuk falán.

A helytörténet iránt érdeklődők délután megtekintették a szomszédos Rábatamásiban lévő Jászai-emlékházat és a nemrég nyílt tájházat, melyet a házigazda mutatott be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázatból akarnak gyarapodni a rábaközi települések

Mindegyikük a sokadik ciklusát kezdi, mindegyikük a falu élhetőségét fejlesztené és mindenki a… Tovább olvasom