Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Biogázüzem épül Csornán

Biogázüzem építését tervezi a Vill-Korr kft. Csornán. A vállalkozás nyolc-tíz új munkahellyel számol, és a mezőgazdasági termelők is jól járhatnak a fejlesztéssel. Várhatóan jövő év végén adják át az üzemet.

Bioenergia-erőmű épül Csornán, a beruházó a Vill-Korr Energia Kft. A vállalkozás a barbacsi út mentén a 2009-ben rekultivált, 1,8 hektáros területet vásárolja meg. Ott működik egyébként a szintén a cégcsoport érdekeltségébe tartozó szélerőmű is. Új munkahelyeket teremt és a város számára olcsó hőenergiát termelne az üzem.

A Vill-Korr német technológiát alkalmaz majd a kivitelezéskor, a blokkfűtőmű 800 kilowattos teljesítményre lesz képes. Alapanyagként csicsókaszilázst, fűszilázst, szennyvíziszapot, sertéshígtrágyát, szarvasmarha-almostárgyát használnának fel. Az üzem működése a levegőt nem terheli, szaghatás nem lesz. A biogázüzemben egyébként felhasználhatják még a város éttermeiben keletkező ételmaradékot, a városi zöldterületek hulladékát, illetve a város szennyvíziszapját is hasznosíthatják.

A tervek szerint a beruházás nyolc-tíz alkalmazottnak közvetlenül, további közel harminc munkavállalónak közvetve adna munkát. Az sem mellékes, hogy garantált áron olcsó hőenergiát ad át a városi fűtőműnek, maximum 2200 forint/gigajoule áron. A beruházó tervezi egy fa- és faapríték-szárító üzemeltetését is, mivel az összes hulladékhőt a Csornahő kft. nem tudja átvenni. Az üzem későbbi bővítésével lehetőség lesz a biogáz városi földgázhálózatba való átadására.

Gasztonyi László
Gasztonyi László
Gasztonyi László, a Vill-Korr kft. tulajdonosa a elmondta: érzelmi okok is közrejátszottak, amikor a csornai beruházás mellett döntött. Édesanyja ugyanis acsalagi, édesapja vági származású, gyerekkorában gyakran járt ezen a környéken, ezért a két falu között félúton építkezik.

– A beruházás előkészítése már megkezdődött, a megvalósíthatósági tanulmány elkészült – tájékoztatott Gasztonyi László.

– Jelenleg a kivitelezéshez szükséges kiviteli és egyéb engedélyezési tervek előkészítése folyik. A tervek engedélyeztetése legkésőbb idén év végére megtörténik. Terveink szerint tehát a kivitelezést a téli időszakot követően, jövő tavasszal kezdenénk meg. Befejezése 2012 végére várható. A beruházás megvalósításában elkötelezettek vagyunk, a kivitelezéshez szükséges pályázat felfüggesztése ellenére is meg kívánjuk építeni a biogázüzemet. Ez azonban nagyban függ a kormány energiapolitikájától is – mondta.

A beruházás az előzetes üzleti terv, valamint megvalósíthatósági tanulmány alapján – amelyet még módosíthatnak a konkrét kiviteli tervek – megközelítőleg 800–850 millió forintba kerül.

A Vill-Korr elképzelései között további fejlesztések is vannak. A biogázüzem megvalósításával párhuzamosan – vagy még azt megelőzően – mintegy 400–500 kilowatt teljesítményű naperőművet szeretnének létrehozni, melynek engedélyeztetése ugyancsak folyamatban van.
– Amennyiben terveink az elképzeléseinknek megfelelően alakulnak, úgy Csornán megvalósulhat egy olyan zöldenergia-hasznosító rendszer, amely Magyarországon ma még egyedülállónak számít. Egy helyen üzemelhet a szélerőmű, biogázerőmű, valamint naperőmű is, amely a jövő nemzedéke számára is példaértékű – fogalmazott Gasztonyi László.

A Vill-Korr kft. a barbacsi út mentén vásárol területet. A szélerőmű is a cég érdekeltségébe tartozik.
A Vill-Korr kft. a barbacsi út mentén vásárol területet. A szélerőmű is a cég érdekeltségébe tartozik.

Olvasóink írták

 • 15. janika 2011. június 19. 14:54
  „"Sógoroknál jól működik, csak nálunk nem. Aszt a kvóta mindenit" ! Magyaroknál a maffia működik jól! Egyébként most hallottam, hogy egy képviselőnk másodállásba elment egy gazdához egy trágyaszórógépen dolgozni. A gazda meg is dicsérte a jó munkáért.
  Másnap más munkát adott neki. A piros almát kellett az zöld alma közül kiválogatni Eredmény semmi! Kérdés, hogy van ez? A Képviselő e-képp: Hát a szardobálás az megy, de dönteni, hogy hova tegyem a pirosat a zöld közül az nem megy.”
 • 14. Hedon 2011. június 18. 13:02
  „#12

  A következő években nem épül sem ott sem máshol az országban.
  Az utolsó projekt az Ikervári volt 17 db Gamesa géppel spanyol
  ( Iberdrola) beruházásában.
  Tavaly a kormány visszavonta a 430 MW durván 220 db toronyra
  korábban kiírt - építésére vonatkozó - pályázatát
  Ennek hiányában nincs csatlakozási engedély, átvételi tarifa vagyis a KÁT.

  A szélerőművek bűne hogy nem teremt elég munkahelyet. Csak tiszta és olcsó.
  A kitalált jövő most az energia fű, energia nád és szalma égetése.
  A szomszéd osztrákok most fogadták el hogy 3x-ra bővítik szélerőmű kapacitásukat.
  Mi pedig most állítottuk le az egészet.”
 • 13. Rigó 2011. június 17. 23:49
  „"Az sem mellékes, hogy garantált áron olcsó hőenergiát ad át a városi fűtőműnek, maximum 2200 forint/gigajoule áron." Remek, ebből egyenesen következik a csornai távfűtéses lakások és intézmények fűtési költsége is számottevően csökkeni fog.
  "A beruházó tervezi egy fa- és faapríték-szárító üzemeltetését is, mivel az összes hulladékhőt a Csornahő kft. nem tudja átvenni." Na! Örömteli fejlemény, a Csornahő kft. dúskál a feles olcsó hőenergiákban, miután a Tejporgyár már levált a drága távhő rendszeréről, mert saját maga a drága földgázból jóval olcsóbban képes a szükséges hőenergia előállítására. Érdekes dolgok történnek ám Csornán!
  "Az üzem későbbi bővítésével lehetőség lesz a biogáz városi földgázhálózatba való átadására." Na! Csupa jó hírek. Reméljük, nem megy füstbe egy sem, és meg is valósulnak. Szélkerékből is kettőt terveztek, de mégis árván maradt a szemétdombon. Szél pedig lenne a 2. nak is, de az olcsó villamos energiát át is kéne venni, na ez már a komplikáltabb része Magyarországon. Sógoroknál jól működik, csak nálunk nem. Aszta kvóta mindenit”
 • 12. Nózi 2011. június 16. 19:10
  „Szerintem ez nagyon jó dolog! Nem kellene leszólni! Végre elkezdődik valami Csorna környékén!!! Én bízok benne! Lenne kérdésem: pár évvel ezelőtt szó volt Rábasebes határában épülő szélerőművekről!!! Tud róla valaki valamit?”
 • 11. kerteszb 2011. június 16. 09:17
  „Paks bezárása teljesen irreális, nézz utána hány %-át adja a magyar villamosenergia termelésnek.”
 • 10. merzsebet 2011. június 15. 21:25
  „9 .Mi közünk hozzá?Nem a mi pénzünk hanem a tulajé.Nem értelek.Tavasz meg régen volt ,mit is jelentett be Merkel és nem tavasszal ?Az atomerőműveik bezárását!Előbb utóbb mi is megyünk utánuk”
 • 9. kerteszb 2011. június 15. 16:04
  „Nyilván bankhitelből megy a nagy része, a bankok meg csak tisztában vannak már az 5-ös hsz-ben foglaltakkal.”
 • 8. merzsebet 2011. június 15. 15:53
  „7 .??? Vagy csak írtál valamit ?
  A cég megteszi! /Vill-korr kft./ a gyengébbek kedvéért.Mikor hozzászóltál először/5/azt hittem ...de tévedtem
  Mindenképp meg akarja valósítani a beruházást,egy olyan helyen ami nem kell a kutyának sem..”
 • 7. kerteszb 2011. június 15. 09:51
  „Akkor finanszírozd, merzsebet.”
 • 6. merzsebet 2011. június 14. 17:10
  „Miért nem csodálkozom?Ha nincs semmi akkor sírunk és sajnálkozunk, ha végre van valami akkor gyorsan leszóljuk.
  Pató Pál úr effektus!Na de még most is ?”
 • 5. kerteszb 2011. június 14. 16:44
  „Láthatóan nincsenek tisztában azzal, hogy a fidesz tavasszal hogyan változtatta meg a biogáz üzemek számára kedvezőtlen módon a kötelező áramátvételi szabályt, valamint hogy biogáz üzemek helyett mit preferál.
  Bár az is igaz, a narancskommancsok akár egy nap alatt megváltoztatják a véleményüket, meg a törvényeket.”
 • 4. miracle 2011. június 14. 13:38
  „Már megijedtem, hogy a 8 munkavállaló dolga bab- és káposztaevés, valamint ezek megemésztése lesz.”
 • 3. mir 2011. június 14. 12:27
  „Nyugaton már régóta van ilyen csak nálunk az energialobbi meg a többi érdekeltség nem nagyon engedi mert ugye nem véletlenül kullogunk a korrupciós lista legalján. Pedig minél több alternatív energia és más egyéb felhasználású üzemre lenne szükség”
 • 2. sorok_közt 2011. június 14. 11:22
  „-"szennyvíziszapot, sertéshígtrágyát, szarvasmarha-almostárgyát használnának fel."

  -"Az üzem működése a levegőt nem terheli, szaghatás nem lesz."

  Na erre kiváncsi leszek”
 • 1. janika 2011. június 14. 10:42
  „Magyarországon hamarosan feltalálják már a végbélszél energiát is! Nehogy megnyissák újból a szénbányákat, mert, akkor lesz munka olcsó szén és munkahely is.Ez meg nem lesz jó a kereskedelmi, és a spekuláns maffiának”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári SE - A 20 éve megyei bajnokságot nyert csapatot köszöntötték - Galéria

Bajnokcsapatot köszöntöttek Kapuváron szombaton. A labdarúgók 1991-ban nyerték meg a megyei… Tovább olvasom