Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Barbacson megszűnik az iskola

A falu tavaly októberben megválasztott polgármesterétől azt is megtudtuk, hogy a reményei szebbek voltak, mint amilyenek az eddigi tapasztalatai.
Giczi Andrást hat jelölt közül választották polgármesterüknek a barbacsiak. A falu új vezetője „civilben" Veszprém megyében fővadász, a konszenzusteremtés szándékával vállalta a feladatot. Barbacson nem csak a polgármester új, a hét képviselő közül mindössze ketten maradtak a korábbi csapatból.

Építés helyett rombolni?

– A faluban egyfajta széthúzás alakult ki, s úgy gondoltam, hogy helyre kell állítani az egységet. Emiatt, na meg elsősorban azért vállaltam a jelöltséget, mert többen felkértek erre. A kopogtatócédulákat is az utolsó napon adtam le, tehát nem akartam mindenáron önkormányzati vezető lenni – mondta Giczi András. – Szebb reményekkel láttam munkához, mint amit eddig tapasztaltam. Érzelmileg is megvisel, hogy építkezés helyett rombolni kell, hisz meg kell szüntetni az önálló iskolát, az óvodában pedig egy csoportot kell kialakítani. Emberi sorsokat érintő súlyos döntésekre kényszerülünk. Ez eléggé lehangoló, de nem tudunk mást tenni, mert a kormány pénzügyi eszközökkel erre kényszerít bennünket.

A polgármester szerint semmi remény sincs arra, hogy növekedjen a gyereklétszám a faluban. Jelenleg 69 iskolás és 30 óvodás van, de hamarosan ez a létszám is csökken, mivel két család elköltözik és ez hat gyereket jelent.


Átszervezés és pályázat

– A felső tagozatosokat szeretnénk Csornára vinni a Széchenyi-iskolába, s jó lenne, ha az alsó is a Széchenyi tagiskolájaként mqködhetne. Azt szeretnénk továbbá, ha az óvodánk ugyancsak a csornai önkormányzati óvoda tagintézménye lehetne. A nyolc pedagógus közül várhatóan három maradhat nálunk – tudatta Giczi András, aki szerint az iskolára évente 19 millió forintot, az óvodára 7–8 milliót kellett a normatíván felül költeni. Az átszervezések után abban bíznak, hogy 8–10 millió forint felszabadul, amit utak, járdák rendbetételére, épületek karbantartására fordíthatnak. Ugyanakkor a pályázati lehetőségeket is szeretnék kihasználni, például a kultúrház felújítására próbálnak ilyen forráshoz jutni.
Barbacson is évek óta várat magára a csatornázás, noha a tervek már korábban elkészültek, ám a pályázatok rendre sikertelenek voltak.
– Különös, hogy egy európai uniós tagország településein nincs szennyvízcsatorna – jegyezte meg a falu vezetője.


Arculatformálás

S hogy Giczi András mit szeretne elérni polgármestersége idején? Nos, mindenekelőtt azt, hogy rendeződjön az iskola és az óvoda helyzete, megoldódjon a bejáró gyerekek szervezett utaztatása, nyugalom legyen a faluban, formálódjon a település arculata. Miközben tisztában van azzal, hogy csodát tenni nem lehet.

– Igyekszünk fejleszteni a települést, közben meg olyasmit hallani, hogy a kormány mikrotérségek létrehozását tervezi. Ha ez megvalósul, akkor ez a kisfalvak önkormányzatának megszqnéséhez vezethet – vélekedett Barbacs polgármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világhírű a csornai hun fejedelmi diadém

A földből előkerülő tárgyi emlékekről Aszt Ágnes megjegyezte: gyakorlatilag minden korból település- és temetőanyag egyaránt maradt az utókorra. A szántóföldeken folyamatosan forgatott talajból rendszeresen a felszínre kerülnek kerámiatöredékek. Ezek ugyan nem szépek és kevésbé látványosak, de nagyon fontos tudományos adathordozók. Jelzik ugyanis, hogy hol rejt a föld településnyomokat. Tovább olvasom