Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az idősekért, családokért Csornán

Csorna önkormányzata legutóbbi ülésén tűzte napirendre és fogadta el a Szociális Szolgáltató Központ tavalyi szakmai munkájáról szóló beszámolót.
A Kovácsné Varga Ildikó intézményvezető által jegyzett előterjesztés részletesen taglalta az intézmény feladatait, szakmai egységeit, a szakképzettségek megoszlását.

A házi segítségnyújtást részletező fejezetből kiderül, hogy tavaly négyen kikerültek a gondozásból, tizennégy embert viszont felvettek. Az év végén huszonhét idős helybeli ellátásáról gondoskodtak. Ez idő tájt a házi gondozás óradíja 230 forint, a térítési díjat százalékos arányban, a nyugdíj összege alapján kell fizetni. A szociális étkeztetés keretében napi egyszeri meleg ételt kell biztosítani, amit a Margit Kórház konyhájáról vásárolnak. Lehetőség van normál, illetve diétás ebéd igénylésére.
Az elmúlt esztendő végén hetvennégy rászorulónak biztosítottak ellátást. Tavaly augusztus elsejével bevezették a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, amely ma már kistérségi szinten működik és eddig több mint harminc riasztás volt. A helyi ügyeletet a gondozónők huszonnégy órás váltásban látják el.

A családsegítő szolgálat célja, hogy olyan alapellátást biztosítson, amely segíti az ide fordulók szociális érdekeinek érvényesítését. A családgondozók 2005-ben 2278 ügyfelet jegyeztek fel. Az év során 2036-an vették igénybe a szolgáltatást, s 242 egyén, család került a szolgálat látókörébe. Az igénybevevők jobbára 18–59 éves nők; dolgozók és munkanélküliek egyaránt vannak köztük. Gondjaik legtöbbször anyagi jellegűek, illetve az életvitelből adódnak, többen információt kérnek.

A családsegítő és gyermekjóléti szolgálat gondozási területe tavaly október elsejétől bővült, mivel azóta Dörben is ellátják e feladatot. Az elmúlt évben 29 gyereket vettek védelembe, 15 gyerek védelme pedig megszűnt. A gyermekjóléti szolgálat 2005-ben 1048 esetben nyújtott segítséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyszűlök barátkoznak az internettel

Unokáik biztatására ültek be az iskolapadba azok az idős emberek, akik Szilban elvégezték az… Tovább olvasom