Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Az EU-ban jobban megéri?

Kitartásra biztatták a feldolgozó- cégek képviselői a termelőket a szombati markotabödögei uborkapartin. A szakemberek abban bíznak, az uniós csatlakozás után az átvételi árak is magasabbak lesznek.
A rendezvényen uborkából készült ételeket és italokat is felszolgált az Együtt Markotabödögéért Egyesület.
„ Idén volt hús- és tejbomba, uborkabomba szerencsére nem" – így értékelte a szezont Lengyel Ferenc, a Dunakiliti Konzervüzem Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember azért tartotta fontosnak hangsúlyozni ezt, mert májusban még mindig hatalmas tavalyi készletek álltak a raktárakban, s akkor közel sem volt biztos, hogy nyáron nem lesznek értékesítési gondok. Ráadásul az erős forint is gyengítette a feldolgozókat.

Lengyel Ferenc azon véleményének adott hangot, hogy van jövője a rábaközi uborkának, s bízik abban, hogy európai uniós tagként az árak is emelkednek. Mindezt arra alapozza, hogy Nyugat-Európában sehol sem szednek cornichon méretű – azaz apró, 2–5, 3–6, 4–7, 5–8 centiméteres – uborkákat, s ebben ez a tájegység továbbra is erős lehet.

Az átvételi ár persze valóban lehetne magasabb – ismerte el Mótusz Antal. A Konzervuborka Terméktanács titkára szerint a jelenlegi túlkínálatban nem várható más, mert a gyártók is csupán 90–100 forintért tudják eladni a 720 milliliteres ecetes uborkát. Hazánk uniós csatlakozása mindenképpen új helyzetet teremt, hiszen sem a magyar, sem a nyugati feldolgozó- cégeknek nem kell vámmal számolniuk, ha uborkát akarnak exportálni.

Szalánczy Zsolt, a koroncói Horker Kft. termeltetési igazgatója, a Rábaközi TÉSZ Szövetkezet elnöke a TÉSZ megalakításáig vezető nehéz utat ecsetelte, és bejelentette: az agrártárca hamarosan hivatalosan is elismeri a szervezetet. Kara Ákos, Szakács Imre megyei közgyűlési elnök kabinetfőnöke a hagyományok fontosságát, valamint azt húzta alá, hogy a rendezvényre ezúttal a határon túlról, a Vajdaságból is érkeztek magyarok.

Az eseményen elismeréseket is átadtak. A Konzervuborka Terméktanács Gazdag László fehértói, Lévai László ciráki, Nagy Róbert csornai, Varga Tamás csornai és Fenyő György rábapordányi termelőt, Horváth Ottó kónyi és Varga László döri felvásárlót, valamint Pető Zoltán szanyi integrátort díjazta. A Dunakiliti Konzervüzem Kft. Simon László bogyoszlói felvásárlónak és Dani György fehértói gazdának, valamint a cég két munkatársának, Ruzsits Sándornak és Jakab Józsefnek adott jutalmat. A Horker Kft. Németh Ferencné markotabödögei termelő, Giczi László csornai felvásárló és Szórádi Gusztáv szili termelő-felvásárló munkáját ismerte el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a nemzetiségi napról

Meglehetősen nagy vihart kavart Pádár Lászlónak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi… Tovább olvasom