Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Az áfa-visszaigénylés csábító

Egyre több rábaközi település tervezi önkormányzati cég alapítását. A legfontosabbak számukra a gazdasági szempontok.
Gazdasági okokból egyre több megyei, illetve rábaközi település alakítja meg önkormányzati cégét, legutóbb éppen Gönyűről érkeztek ilyen hírek.

A Rábaközben elsőként Kapuvár hozta létre saját cégét. Az egykori Kapuvári Ipari Park Kft. jogutódjaként, 2010. október elején alakították meg a Kapukom kft.-t Németh D. László ügyvezető igazgató vezetésével. A száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég elsőként a parkolók üzemeltetését, majd a zöldterületek gondozását és a helyi rádió működtetését vette kézbe. Utóbbi cég beolvasztása egy rövid ideig még meghatározza a Kapukom gazdasági eredményét. A cég ügyvezetője lapunknak elmondta, napjainkra jócskán kibővült a kft. feladatköre. A hagyományos önkormányzati feladatokon túl egyre több a vállalkozói tevékenység. – Működtetjük az ipari parkot, az ottani inkubátorházat, a balatonakali tábort, egy helyi húsboltot és a Hany Istók Kerékpáros Centrumot (panzióval, étteremmel és a konferenciateremmel) – mondta Németh D. László. A cég a város kommunikációjáért is felel.

A Kapukom egy húsboltot is működtet a városban. Fotó: Archívum
A Kapukom egy húsboltot is működtet a városban. Fotó: Archívum

Az ügyvezető hangsúlyozta, a Kapukom nyereséges, ám a 2011-ben a kft.-hez „hozzácsapott" helyi rádió akkori 11 milliós költségvetési hiányát a Kapukom görgeti tovább. Ez a veszteség tavaly már csak 5 millió forint volt, ami azt jelenti, hogy a Kapukom eddig több mint 6 milliós nyereséget termelt a városnak.

– A kezdetben 5, jelenleg 25 fővel dolgozó cégben az a célunk, hogy meglévő feladataink hatékonyságát tovább növeljük, egyre több forrást biztosítva a tulajdonos önkormányzatnak – hangsúlyozta Németh D. László.

A kapuvárihoz nagyban hasonló feladatokkal látták el a csornai képviselők a Vilmos Park Egészségturisztikai Kft.-t, melyet a csornai önkormányzat 2003-ban hozott létre. Majd 2012-ben határozta el, hogy az addig „alvó kft.-ként" működő vállalkozást újraindítják. Csornán is elsősorban olyan feladatköröket szerettek volna adni a cégnek, amelyek így hatékonyabban, gazdaságosabban elvégezhetők, mint hivatali keretek között. Így a Vilmos Parké lett a városi parkolók, illetve a heti piac üzemeltetése, a közterületek gondozása, az önkormányzati oktatási intézmények takarítása és karbantartása, a közhasznú munkások foglalkoztatása is. A tevékenységhez időközben „hozzácsapták" a két balatoni, önkormányzati üdülő vagyonának kezelését is.

Nyerges Roland üzletvezető (balra): A Hany Istók-centrumot az önkormányzat üzemelteti.
Nyerges Roland üzletvezető (balra): A Hany Istók-centrumot az önkormányzat üzemelteti.

– Az önkormányzati cég napjainkban húsz munkatársat foglalkoztat. Öttel kezdtünk – jelentette ki dr. Kocsis Ottó ügyvezető igazgató. Hozzátette, feladatkörük bővítéséről a májusi testületi ülés dönthet.

Egy hónapja, Godena Kft. néven indult el a himodi önkormányzat cége. Módos Ferenc polgármester azonban hangsúlyozta, a fenti gazdasági célok a kisközségre is igazak, ám a feladatokat és a létszámot a tegnapi testületi ülés határozta meg részletesen.

– A jelenlegi rossz gazdasági helyzet kompenzálása elsőrendű célja cégünknek úgy, hogy a helyiek ne adóemelések formájában találkozzanak az önkormányzati gazdálkodás nehézségeivel – fogalmazott Módos Ferenc polgármester.

Az önkormányzati cégek visszaigényelhetik az áfát és a pályázatokon is nagyobb eséllyel szerepelhetnek, ezért a cégalapítás a beledi önkormányzat figyelmét is felkeltette. Tompáné Balogh Mária polgármester kijelentette, foglalkoznak egy önkormányzati cég létrehozásának gondolatával, a képviselő-testület rövid időn belül meghatározza a feladatokat. Utóbbiak között Beledben az ipari terület üzemeltetése is szerepel a hagyományos feladatkörök mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miniszteri kitüntetés a karatékának

Fábián Márk, a kapuvári Castrum SC fiatal versenyzője és a soproni Széchenyi István Gimnázium diákja a minap kapta meg a Magyarország Jó tanulója – Jó sportolója kitüntetést. Tovább olvasom