Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Átszervezések és iskolák összevonása Kapuváron

A kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén második körben tárgyalta a város általános iskoláinak összevonását. Megválasztottak két intézményvezetőt és döntöttek a házhelyi iskola eladásáról is.

Pócza Mihály, a Kisalföld Volán vezérigazgatójának beszámolójával kezdődött a kapuvári képviselő-testület ülése. Elhangzott: a Kapuvárt érintő járatokon észrevehető az utasszám és ezzel együtt a megváltott bérletek számának csökkenése. Pócza Mihály ennek okaként a helyi foglalkoztatottság csökkenését jelölte meg.

A képviselők tárgyalták a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló rendeletet is. Ennek egyik új eleme az, hogy közterületet esetleges bontása után az eredeti állapotába kell visszaállítani. Horváth Ferenc (MSZP) képviselő azonban hozzátette: minden rendelet annyit ér, amennyit betartatnak belőle.

A testület második körben tárgyalta a város két általános iskolájának összevonását. A kialakítandó Kapuvári Térségi Általános Iskola igazgatói állására Harmath Lajost szemelte ki a városvezetés, a Széchenyi igazgatója, Horváth László igazgatóhelyettesként vezeti az intézményt. Hámori György polgármester hangsúlyozta: az iskolák összevonását gazdasági szükségszerűség motiválta, hiszen havonta hétmillió forinttal többet fizet ki az önkormányzat a fenntartásra, mint a befolyó állami normatíva.

Az átalakítás során igyekeznek minden pedagógust megtartani, a testület előtt csak egy dolgozó leépítését említették, aki nyugdíjba vonul.

– A következő tanév szolgál a két intézmény közös programjának kidolgozására – tette hozzá a polgármester. A város egyéb intézménytársulásairól szólva elhangzott, hogy a höveji óvoda kilép a kapuváriakkal kötött társulásból, más településsel oldják meg óvodájuk fenntartását, Babót viszont Kapuvárral „közösködik".

A képviselők határoztak arról is, hogy az ipari parkban több jelenlegi külső parcellát nyilvánítanak belterületté, ezáltal is egységes területet ajánlhatnak a reménybeli befektetőknek. Az önkormányzat határozott a volt rendőrség melletti egykori ügyvédi iroda eladásáról. A helyiséget kétmillió-nyolcszázezer forintért értékesítik.

Az első forduló sikertelensége után másodszori nekifutásra, de szintén eladják a házhelyi iskola épületét, az önkormányzat nettó negyvenegymillió forintot kér az ingatlanért. A jelenlegi bérlő, a Vocational alapítvány már szándéknyilatkozatot tett az épület megvásárlására. A testület megszavazta egy városi csendrendelet kidolgozását, a jegyző által elkészítendő anyag a következő ülésen kerül a városatyák elé.

A képviselők zárt ülésen szavaztak két városi intézmény igazgatói posztjának betöltéséről. A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium vezetői posztjára csak egy aspiráns, a jelenlegi igazgató, Bernád Csaba jelentkezett, akit a testület egyhangúlag választott meg.

A Rábaközi Művelődési Központ vezetői helyére viszont hárman is jelentkeztek. A másodszor kiírt pályázat nyomán a testület végül egy ellenszavazattal a jelenlegi megbízott igazgatót, Nagyné Henye Zsuzsannát erősítette meg beosztásában. A kinevezés öt évre szól.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld Off-road negyedszer

Az immár negyedik, megrendezésre kerülő és lapunk által is támogatott versenyre idén rekordszámú versenyző jelezte érkezését a csermajori iskolában berendezett versenyközpontba. Tovább olvasom