Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Apad a csornai térségi önkormányzati társulás

Nem csak a tagtelepülések száma csökkent a Csorna térségi önkormányzatok társulásánál. A feladat, és úgy tűnik, a lehetőség is sokkal kevesebb lett a közigazgatás átszervezése után.

Január elsején három községgel „szegényebb lett" a csornai kistérségi társulás. Illetve ma már úgy hívják: Csorna térségi önkormányzatok társulása. Fehértó, Bezi és Tárnokréti elöljárói döntöttek úgy, hogy kilépnek. Az első kettő a győri társulásnál kérte felvételét. Bősárkány is ki-, majd visszalépett.

– Mivel a Csornai járástól a Győrihez kerültünk, logikusnak tűnt, hogy kistérséget is váltsunk. Ezt indokolta egyébként az is, hogy közös önkormányzati hivatalunk gesztorközsége, Enese is a győrihez tartozik. A csornai- ból való kilépéssel együtt kértük a felvételünket. Jól megvoltunk Csornánál, de a közigazgatás új rendszere, az átszervezések miatt ez a lépés volt az ésszerű – indokolta döntésüket Tóth Alice, Fehértó polgármestere.

A kistérségi polgármesterek a továbbiakban szociális intézményeik működéséről tárgyalnak leginkább. Fotó: Kisalföld-archívum
A kistérségi polgármesterek a továbbiakban szociális intézményeik működéséről tárgyalnak leginkább. Fotó: Kisalföld-archívum

A korábbi nevén csornai többcélú kistérségi társulásnak így harmincegy tagtelepülése van. A szervezet feladata gyakorlatilag a szociális intézmények fenntartására korlátozódik. A bágyogszováti és a magyarkeresztúri idősek otthona, illetve a csornai fogyatékosok napközi otthona és támogató szolgálata tartozik hozzá. A társulás működteti a Városi Művelő- dési Központban üzemelő fel- nőttképzési központot is.
Korábban még voltak közös pályázataik, programjaik, de a továbbiakban hasonlókra nem sok esély van. Tárnokréti önkormányzata azért határozott a kilépés mellett, mert így megspórolják a társulási tagsági díjat. Ez lakosonként kétszáz forint minden évben. Molnárné Boros Katalin polgármester érdeklődésünkre kifejtette: a szociális intézményekben nincs tárnokréti ellátott és nem is volt az elmúlt években. Emiatt érezték feleslegesnek maradásukat.

A bősárkányi képviselő-testület is letette voksát a kilépés mellett. Aztán visszavonta döntését. Szalay Imre polgármester mondta el, miért.

– Falunkból három fiatal gondozottja van a csornai fogyatékosotthonnak. Velük szemben lett volna méltánytalan, ha kilépünk, hiszen akkor ők sem kaphatták volna meg az egyébként színvonalas és szakmailag is kiváló ellátást. A területhatárok módosításával az önkormányzati társulás kizárta volna Bősárkányt az ellátási körzetből. Nekünk az volt a kifogásunk a társulás átszervezett működésével kapcsolatban, hogy csupán szociális területen létezik az együttműködés. Igaz, hogy kértek tőlünk a megyei területfejlesztési koncepcióhoz adatokat és a helyi területfejlesztési programra is kíváncsiak voltak. Térségi fejlesztési elképzeléseket is vártak a községektől, de félek, hogy ez csak mindössze formális együttműködés. Igazi haszna nem lesz belőle a településeknek – fogalmazott Szalay Imre bősárkányi polgármester.

A társulás egyik „legnagyobb" ügye a közelmúltból a közel
százmillió forintos tartozás volt. A két idősotthonban évekkel ezelőtt jogtalanul használtak fel állami normatívát, amit egy vizsgálat kiderített. A pénz visszafizetésére kötelezték a 34 tagtelepülést, de nem nagyon volt miből ennek eleget tenni. A bíróságot is megjárta az ügy, de a kötelezettség maradt, kamatokkal együtt. Végül az állam nyújtott segítséget: az önkormányzatok működőképességét megőrző támogatásból Csorna mint gesztortelepülés megkapta a 98 millió forintot. Előtte a Magyar Államkincstár már megkezdte az inkasszót: két részletben összesen 51,2 millió forintot emelt le a város számlájáról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hálaadó szentmise jubiláló házaspárokkal

A jubiláló házaspárokat köszöntötték az év végén Bágyogszovát két templomában. Tovább olvasom