Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Alkalmazkodás a bejáróélethez

A rábaközi falvakból jókora időveszteségekkel ugyan, de megfelelő a buszközlekedés a városokba. A Volán alkalmazkodik az iskola- és műszakkezdésekhez, persze mindenki igényeit így sem lehet kiszolgálni.
A rábaközi községekben élők már megszokták, hogy életritmusukat az éppen érvényben lévő autóbusz-menetrendhez igazítsák. Gondok persze vannak a bejárással, annak ellenére, hogy a Volán minden évben egyeztet a falvak vezetőivel. A bágyogszovátiak azt kifogásolják, hogy a 85-ös főút mellett teszi le őket a busz, Babóton sűrűbb járatokat szeretnének.

Tömegigények

Babóton a „tanulóbusz" reggel fél hétkor indul Győrbe, amivel a diákok beérnek az iskolakezdésre. Ugyanígy a hazautazás is megoldott számukra. Napközben is indulnak járatok a megyeszékhelyre és Kapuvárra is. Molnár János polgármester érdeklődésünkre elmondta: jöhetnének a faluba sűrűbben is a buszok, és nem ártana, ha több közvetlen járat lenne például Győrbe, Csornára is és vissza. Problémaként említette a vonatok és autóbuszok nem összehangolt közlekedését. „A kulturált utazás nem mindig biztosított a bejáróknak. A Volán minden évben egyeztet a községvezetőkkel a menetrendről, de javaslataink nem mindig találnak meghallgatásra" – jegyezte meg Molnár János.

Napközben több kellene

Hasonlóan vélekedik Takács Lajos, Dénesfa első embere is: akkor lehet eredményt elérni, ha több település igényéről van szó. A dél-rábaközi falu tömegközlekedése egyébként megoldott: az első busz már reggel öt órakor elindul Kapuvárra, amivel a bejáró dolgozók utaznak. Az iskolások számára is kedvező a későbbi járat. Ugyanígy Répcelak felé sincs gond az utazással. Este fél tizenegykor érkezik meg a faluba az utolsó busz Kapuvár és Répcelak felől is. A dénesfai polgármester gondként inkább a Kapuváron belüli közlekedési lehetőségeket említette. Mint mondta, az idős, esetleg beteg embereknek jó volna, ha a dénesfai busz eljutna a városban egészen az orvosi rendelőig, a kórházig.

Reggel nincs gond

Takács Csaba bágyogszováti polgármester szerint a reggeli járatokkal nincs probléma a faluban. Napközben azonban igen. Reggel nyolc órától déli tizenkét óráig ugyanis nincs autóbusz-közlekedés, befele is csak tizenegy óra körül. A másik hátrányuk a bágyogszováti utazóknak az, hogy hazafelé a 85-ös főúton kell leszállniuk a távolsági kocsikról. Ott át kell kelni a forgalmas úton, és tíz-tizenöt perc várakozás után indul a csatlakozás. Ezért jó lenne, ha a buszok a bágyogszováti vasútállomáson tennék le az utasokat. A „volános" egyeztetésekről Takács Csaba megjegyezte: ha tömegigényekről van szó, akkor lehet megállapodni.

„ Nem lehet elhagyni..."

Soborról hajnali négy óra körül indul ki az első buszjárat Győrbe, átszállni nem kell. Ezután hatkor, háromnegyed kilenckor, délben indul a busz. Délután fél négyig viszont „nem lehet elhagyni" a falut tömegközlekedéssel. Este még hat órakor és nyolckor van járat. A Győrből először reggel fél nyolckor érkezik busz, aztán délig nem. Délután nem sokkal öt óra előtt jön a következő, ezt követi a fél tízes és az éjféli.
„ Ha így marad, nem panaszkodunk a járatokra" – jegyezte meg érdeklődésünkre Mizser Edit. Rábasebes polgármestere szerint a helyiek alkalmazkodtak már a buszok indulási, érkezési idejéhez és e szerint tervezik utazásaikat. Sokat segít a néhány éve működő falugondnoki szolgálat autóbusza. A jármű kérésre az időseket például orvosi vizsgálatra viszi.

Másfél óra oda-vissza

Könnyebb helyzetben vannak azok, akik főút menti településeken élnek, például a kónyiak, eneseiek, szárföldiek, sziliak. Ezekből a falvakból rendszeresen indulnak járatok a városokba.
Farkas Géza Markotabödögéről jár be dolgozni az egyik győri multicéghez. Munkakezdés előtt másfél órával indulnak a buszok a faluból, Győrben egy másik helyközi járatra szállnak át, ami kiviszi őket az ipari parkig. Hazafelé Enesén szállnak a Markotabödögére induló járműre. Így például a délutános műszakból éjjel fél tizenkettőre, az éjszakás beosztásból reggel fél nyolcra érnek haza. „Megszoktuk már és beletörődtünk, hogy faluról csak így lehet munkába járni. Szerencsére a Volán úgy indítja a járatokat, hogy a bejáróknak megfelelő legyen" – jegyezte meg Farkas Géza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konzorciumot alakítanának ki

A kapuvári távfűtés rendezése az új szolgáltató(k) színrelépésével is folytatódik. Az egyik oldalon a Greenergy által üzemeltetett lakossági távhő (amihez még két intézmény fűtése társul), a másik oldalon a Ras-Hő Kft. által tulajdonolt és üzemeltetett, egykori „Prometheus-kör" áll. Ez utóbbinál azonban tulajdonosváltás történt az eredeti cégnév megtartásával. Tovább olvasom