Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Alig akad szálláshely a kistelepüléseken

A Rábaköz kistelepülésein jelenleg szinte egyáltalán nincs szálláshely a falusi turizmus támogatására. A programok már körvonalazódnak, a turistákat viszont így nem tudják helyben tartani.

– A falusi turizmushoz szükséges infrastruktúra szinte teljesen hiányzik a Rábaköz kistelepülésein – jelentette ki érdeklődésünkre Hutflesz Mihály, a téma szakértője. Elmondta, például a kerékpáros turizmus alapját jelentő kerékpárút-hálózat kiépítését még csak most alapozzák, a turisták helyben tartásának feltételei hiányosak, szálláshely szinte egyáltalán nincs.

– Úgy gondolom, az induló kulturális és egyéb programok mellett talán a vendéglátás mutat fejlődési jeleket, gondolván itt többek közt Szany, Mihályi vagy éppen Beled vállalkozóira – mondta a szakember.

˝A rendezvényszervezés hátterével is problémák vannak, nincsenek megfelelő sátrak és egyéb kellékek, amelyek a kistérségek számára felhasználhatók lennének˝ - mondta Hutflesz Mihály.
Hozzátette, a rendezvényszervezés hátterével is problémák vannak, nincsenek megfelelő sátrak és egyéb kellékek, amelyek a kistérségek számára felhasználhatók lennének. Szakemberekből is hiány mutatkozik, ám annyit Hutflesz Mihály is hozzátett, utóbbiak lennének, ha lenne állami vagy önkormányzati fogadókészség.

A legnagyobb probléma a szálláshelyek hiánya. Horváth Ferenc szárföldi polgármester például elmondta, településén működtek vendégházak, ám az összesen tíz embert befogadó szállásokat már más célra hasznosították. Hasonló véleményt fogalmazott meg Pap Lajosné, Mihályi polgármestere. Mint mondta, saját tulajdonú vendégházuk nincs, a Dőry-kastélyban lennének szobák, ám a tulajdonos állam nem használja ki a lehetőséget. Magánházaknál fogadnak öt-tíz turistát, az önkormányzat egy pályázatból most a kerékpáros infrastruktúrát fejleszti.

Hövejen viszont a meglévő turisztikai programok (csipkemúzeum, vízi turizmus) mellé egy vállalkozó üdülőházat épít szintén pályázati forrásokból. A hat-nyolc turista befogadására alkalmas szálláshely mellé kerékpáros infrastruktúra készül, a Mihályihoz hasonló forrásokból. Csak a vállalkozók üzemeltetnek szálláshelyet és vendéglátást a madárturizmusra alapozó Öntésmajorban is. Ezekre nagy az igény, ˝beeső˝ vendégeknek nem is adják ki.

Pintér Csaba: ˝Megőrizve az eredeti értékeket, turistaszállót szeretnénk építeni itt az egykori kovácsházból.˝
Pintér Csaba: ˝Megőrizve az eredeti értékeket, turistaszállót szeretnénk építeni itt az egykori kovácsházból.˝

A Rábaköz kevés önkormányzati tulajdonú szálláshelyeinek egyikével rendelkezik Dénesfa. Takács Lajos polgármester elmondta, 2006 óta körülbelül húsz turista befogadására alkalmas ingatlanuk van.

A hiányzó szálláshelyek pótlására már történtek lépések a Rábaközben.

Bogyoszlón a több száz taggal rendelkező Bogyoszlói-Tölösi Erdőbirtokossági Társulat pályázati forrásokból újítaná fel a település egykori kovácsházát. Pintér Csaba elnök elmondta, a jelenleg meglehetősen leromlott állapotú épület főbb jellemzőinek megtartása mellett két szobát és vizesblokkot alakítanának ki négy-öt millió forintos pályázati forrásból. Hasonló pénzből készülne szálláshely Szanyban is.

Németh Gergely polgármester tájékoztatása szerint egy magánszemély, egy cég és a helyi vadásztársaság készül ilyen beruházásra. A szálláshelyeket a település legnagyobb cége és a vadászturizmusra épülő idegenforgalom töltené fel.

Olvasóink írták

 • 11. füstbement 2010. július 28. 09:19
  „watchman

  Az, hogy milyen ügyben nyilatkozik az az Ő ügye.Valószínűleg szeretné a magáénak érezni, de sajnos a bürokrácia és a tulajdoni jogviszonyok ezt nem teszik lehetővé.A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak pedig nincs elég pénze,hogy felújítsa a kastélyt.ez egy patthelyzet, amiben a helyi önkormányzat a legkevésbé bűnös.Ha Önkormányzati tulajdonban lenne talán több mindent lehetne kezdeni vele.Így viszont nem.Turisztikailag is sokat érhetne hiszen szálláslehetőség, sportolási lehetőség is lehetne benne.Egyébként nem elhanyagolható a botanikailag és esztétikailag is különleges parkja.”
 • 10. watchman 2010. július 28. 01:10
  „füstbement
  Akkor miért nyilatkozik olyan dolgokban amihez
  semmi köze.”
 • 9. füstbement 2010. július 27. 15:41
  „watchman

  Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal tulajdonában, kezelésében van a Dőry kastély.A Mihályi Polgármesternek nem sok köze van ehhez.”
 • 8. watchman 2010. július 25. 23:18
  „http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/dory-kastely_180_millio_kellene/1156859/

  http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/pakoljak_a_dory-kastely_butorait_/1144849/

  http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/bezarjak_a_mihalyi_kastelyt_/1140783/

  http://www.kisalfold.hu/embargo/a_vagyonkezelo_veszi_at_a__dory-kastelyt/2135397/

  http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/a_muemleki_vilagnapon_nyilik_ujra_a_dory-kastely/2094715/

  http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/alagutat_nem_de_ciszternat_talaltak/2071304/

  http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/regeszek_kutatjak_a_mihalyi_kastelyt/2055495/

  http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/harmincmilliot_forditanak_a_kastelyra/2010510/

  Ezt is rick nicknevű emberkének küldeném,
  meg akit érdekel.”
 • 7. watchman 2010. július 25. 23:06
  „rick
  Olvastam és utána leírtam amit leírtam.
  Mi a gond?”
 • 6. rick_ 2010. július 24. 19:22
  „3--4.

  Olvastad a cikket? Ha igen, akkor fuss neki mégegyszer...”
 • 5. sivatag66 2010. július 24. 01:54
  „janika ! :(((((((”
 • 4. watchman 2010. július 23. 19:43
  „Beleértve a kerékpár utakat is.”
 • 3. watchman 2010. július 23. 19:42
  „A mihályi polgármester asszonytól megkérdezném,
  egy kastély mióta falusi turizmus?
  Amennyi pénzt arra már elköltöttek abból lenne az
  összes környező településen az ami nincs.”
 • 2. janika 2010. július 23. 12:29
  „Vajon melyek azok a turisták, akik a Magyar falvak nyomorát óhajtják látni? Igaz már régóta nem fröcsög a tehén lepény az autók kerekei alatt a főutakon, de még a mellék utakon sem. Szépen tönkre vágták a TSZ gazdaságokat, Állami Gazdaságokat. Igaz vannak látványosságok a lepusztult ingatlanok amelyek többnyire már a bankok tulajdonában vannak! Szinte kész őserdő az efféle telek! Csupán a Tarzan és a majmai hiányoznak néhol belőlük. Az önkormányzatoknak meg kisebb gondja is nagyobb annál, hogy a tulajdonost felszólítása a rend teremtésre.”
 • 1. sont 2010. július 23. 10:54
  „Ez nem igaz, magánháznál van csak szállás Öntésmajorban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánpénzből egymillió a városnak

Kapuvár - A hétvégén megrendezendő Szent Anna-napi Vigasságok pénteki és vasárnapi napjának… Tovább olvasom