Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Ágyszámcsökkentéssel járhat az ÁNTSZ-vizsgálat Csornán

Az ÁNTSZ-vizsgálat eredményétől függ, megszüntetnek-e újabb huszonnégy ágyat a csornai Margit Kórházban. Feljelentés miatt nézik át az intézmény működésének részleteit.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tovább vizsgálódik hétfőtől a csornai Margit Kórházban. Egy feljelentés nyomán ellenőrzik az intézményt.

Az önkormányzat közben menteni szeretné, ami menthető: ez esetben hat kórházi ágyat és velük a finanszírozást. A polgármester szerint a feljelentő nem gondolt bele, milyen következményekkel járhat tette.

˝Előbb-utóbb kiderül, ki írta a levelet˝

– 2007. áprilisban a százhetvenöt aktív ágy nyolcvanra csökkent, s a Margit Kórház finanszírozása az országos átlaghoz képest is jóval kevesebb lett. Ekkor kezdődtek a gondok, érzékenyen érintette az önkormányzatot is a kialakult helyzet – vázolta Turi György polgármester. – A háromszázöt dolgozóból kétszáznegyvenöten maradtak. Ez nagy érvágás volt. Több alkalommal is tárgyaltunk a megyei egészségügyi intézményekkel, megoldást keresve. Ezek a megbeszélések eredménytelenek lettek.

Azt tapasztaltam és el is hangzott ez a vélemény, hogy a csornai kórház bukására számítottak. A kórházak pedig azt figyelték, mit tudnak megszerezni ágyainkból. Ki is jelentették: Kapuvárt egyetlen mozdulattal lefejezték, megszüntették az aktív ellátást. Csorna viszont lassú halálra van ítélve. Mindezek ellenére az önkormányzat erőn felül segítette a működést, közel százmillió forinttal. Eddig megőriztük az ágyszámokat. Éppen ezért is megdöbbentő, hogy megint támadás érte az intézményt. A regionális tiszti főorvos által összehívott megbeszélésen egyértelműen elhangzott, hogy nem az ÁNTSZ volt a kezdeményező, hanem feljelentették a kórházat. Kérdés, hogy mi lehetett a célja a feljelentőnek: milyen szándék, milyen érdek vezette. Bízom benne, hogy ez előbb-utóbb kiderül és az is, hogy ki írta meg ezt a sokat ártó levelet. A vizsgálat tehát most is tart.

A csornai kórházat újabb támadás érte, ezúttal egy feljelentés formájában, véli a polgármester és az igazgató főorvos.
A csornai kórházat újabb támadás érte, ezúttal egy feljelentés formájában, véli a polgármester és az igazgató főorvos.

Átcsoportosítás

A képviselő-testület legutóbbi ülésén az ágyak átcsoportosításáról is tárgyalt. Az ágyszám húsz százalékával ugyanis a fenntartó rendelkezhet. A részletekről dr. Boga Attila megbízott igazgató főorvos tájékoztatta portálunkat.

 

˝Eddig megőriztük az ágyszámokat. Éppen ezért is megdöbbentő, hogy megint támadás érte az intézményt˝ - mondta Turi György polgármester.
– Egy új, a kis osztályokra vonatkozó stratégiát akarunk bevezetni. Megszüntetnénk a neurológiát, a stroke-ot, a kardiológiát és beépítenénk a belosztályba. Úgynevezett egyes csoportú kezelések maradnának és kiszűrve a betegeket irányítanánk őket Győrbe – tájékoztatott dr. Boga Attila. – A Petz-kórház fel is ajánlotta, hogy cseréljünk ágyat. Tizenöt kardiológiaiért adnának tizenöt belágyat. Erre azonban nincs törvényi lehetőség. Arra azonban igen, hogy húszszázalékos ágymódosítást kérjünk. Így hat ágyat a magunk erejéből beles ággyá nyilváníthatnák, azaz huszonhattal működne az osztály. Hárommal kevesebb kardiológia, kettővel kevesebb neurológia és eggyel kevesebb stroke. Mi megmutatjuk, hogy a szándékunk megvan a működtetésre.

Az ÁNTSZ vizsgálatáról a főorvos megjegyezte: a kórházszövetség legutóbbi ülésén kiderült: az országban szinte egy intézmény sem felel meg a minimumfeltételeknek. Máshol nem vizsgálódnak, Csornán azonban igen. A feljelentéssel kapcsolatban elmondta: a feljelentő jól ismerheti a kórház működésének részleteit is.

– Érdekes módon nem is a stroke-, a kardiológiai és a neurológiai
 

˝A feljelentő jól ismerheti a kórház működésének részleteit is˝ - mondta
Dr. Boga Attila megbízott igazgató főorvos.
osztályokra vonatkozott a bejelentés. A szülészetre gondolt a levélíró elsősorban. Ott azonban egy évvel ezelőtt is vizsgálódtak és a hiányokat megszüntettük – fogalmazott. – A feljelentő talán bele sem gondolt, hogy milyen következményei lehetnek tettének. A finanszírozásunk amúgy is szoros, ha újabb elvonások lesznek emiatt, az megint csak bevételkiesést jelent. Havi tízmillió forinttal kevesebb a támogatásunk most, mint egy évvel ezelőtt. Ez az állapot júliusig tartható. Abban bízunk, hogy addig országos szinten is elkezdik rendezni a helyzetet.


˝Megfelelünk-e a minimumfeltételeknek vagy sem?˝

 Turi György úgy véli, a legrosszabb helyzetet; a neurológia, a kardiológia és a stroke megszüntetését feltételezve, huszonnégy aktív ágyvesztéssel számolhatnak.

– Csökkenne a finanszírozás is, de újabb elbocsátásokra is szükség lenne. Nem tudom, hogy a feljelentő ebbe belegondolt-e. Az ágyak átcsoportosításával legalább a húsz százalékot megmenthetjük és nem harminc ágyat vonnak el tőlünk. Minden attól függ, hogy az ÁNTSZ-vizsgálat mit állapít meg. Megfelelünk-e a minimumfeltételeknek vagy sem – fejtette ki.

Olvasóink írták

 • 20. PrtG4 2010. május 06. 11:51
  „Érdekelne a véleménye a témával kapcsolatban Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőnknek is.”
 • 19. GYMS 2010. május 06. 11:07
  „19. Reménytelen...”
 • 18. miro132 2010. május 06. 10:23
  „Ja még annyit hogy tőlem a munkahelyemen megkövetelik azt hogy az összes törvényt és belső szabályt betartsam és lelkiismeretesen dolgozzam. Mindez egy magán cégnél. Akkor kérdezem azt hogy az közszférában dolgozóknak ez miért derogál ?”
 • 17. miro132 2010. május 06. 10:02
  „nem értem a felháborodást. szerintem a cikkben nincs szó bezárásról csak vizsgálatról. egyébként én inkább arra törekednék hogy a kórház megfeleljen az összes szabálynak mert biztos akarok benne lenni hogy ha befekszem akkor ki is jövök onnan és nem a szemályzet hiánya miatt esetleg a higénia hiánya miatt elpatkolok.
  Minden évben az adóüm 1% át a csornai kórháznak adom melyet jó lenne ha arra költenének hogy javitsák a kórházi gyógyitás szinvonalát. Ezért támogatom a vizsgálatot.
  Kedves aggódók : akkor mit tsztek ha az ANTSZ megállapitja hogy a bejelentés alaptalan? Illetve akkor mit szóltok ha azt hozzák ki hogy a halálozási arány azért magas mert a kórház nem tartja be a szabályokat ?

  Szóval még mindig azt gondolom hogy meg kell várni a vizsgálat végét és utána mondjunk véleményt.”
 • 16. Tavaszanyó 2010. május 05. 15:13
  „Kedves miro132! Szabálytalanság van kis hazánkban bőven. De amíg a "kis"halakkal kezdik a tisztogatást soha nem jutnak el a nagyhalakig. Az ANTSZ akkor bezárja az ország korházainak a 90%-át??? Csornával valaki csak példát akar statuálni. Nem akarod látni a következményeket?”
 • 15. GYMS 2010. május 05. 14:28
  „14. Ne hozz ki a sodromból! Elolvastad te a cikket? Ott le van írva feketén-fehéren, hogy az ÁNTSZ jóindulatából működik Mo.-on szintre az összes kórház! Ha a saját szabályaikhoz betű szerint mindenhol ragaszkodnának, akkor max. 3-4 kórház működhetne országszerte! "Érdekes módon" most mégis nálunk fognak vizsgálódni... És mi a célpont most éppen? A szülészet... Akinek van összehasonlítási alapja (nekem van), az tudja, hogy "ÁNTSZ-kritériumok" alapján abba lehetne a legkevésbé belekötni és most mégis ez fog történni.
  Az ártás szándéka nyilvánvaló a feljelentő részéről! Ez mindenkinek pofonegyszerű képlet, kivéve téged...”
 • 14. miro132 2010. május 05. 12:58
  „tavaszanyo > nem ertek veled egyet de nem is fontos. Ha valaki torvenytelenseget tapasztal akkor igenis jelezni kell a hatosagoknak. Csornan sajna meg az a divat hogy osszekacsintunk es csinalunkvalami okosat. ezen a felfogason kellene valtoztatni de nem ez nem konnyu..”
 • 13. Tavaszanyó 2010. május 05. 12:51
  „Ha az illető vagy hozzátartozója nem volt megelégedve a betegellátással vagy nagyon-nagy szomorúságot érte (sajnos itt a halálra gondolok), akkor sem az ÁNTSZ-hez kellett volna fordulnia feljelentésével egyből. Belső vizsgálatot is kérhetett volna, szükség esetén bírósági per. Ismételve önmagamat több ezer rábaközi lakosnak komoly gondot okozhat ezzel a tettével. Ha nincs kórház lehet Győrbe utazgatni, látogatás, plusz idő, aki sajnos már volt kórházba azt tudja, hogy mit jelent a napi kapcsolat a hozzátartozókkal. Ez mind többlet kiadást jelent a családoknak. De, mint azt az igazgató úr is nyilatkozta "A feljelentő jól ismerheti a kórház működésének részleteit is"!”
 • 12. felsoszeri 2010. május 05. 12:32
  „miro!

  nem az ÁNTSZ gyógyít, hanem az orvosok és a nővérek. Eddig tudtak dolgozni, most a szükségtelen "minimumfeltételek" miatt ellehetetlenül a munka. Úgy van, ahogy GYMS írja, ez az új rendelkezés nem csak a csornai Kórházat sújtja, hanem az ország intézményeinek 90%-át.”
 • 11. miro132 2010. május 05. 11:24
  „nem tudom lehet hogy az én készülékemmel van a baj. Itt mindenki csak vagdalkozik holott azt sem tudja mi van a feljelentésben.
  Bezzeg ha a családtagja a miatt hal meg mert a kórház nem fele meg az ÁNTSZ vizsgálaton akkor gondolom itt mindeki pereskedne a várossal és a kórházzal is.

  javaslom hogy várjuk meg a vizsgálat eredményét mielőtt véleményt nyilvánitunk

  -m”
 • 10. Tavaszanyó 2010. május 05. 10:57
  „Remélem kedves feljelentő, hogy egyszer majd szükséged lesz, de lehet hogy csak lenne a Csornai kórházra és akkor átkozod azt a pillanatot amikor az az értelmes ötleted támadt, hogy beárulós levelet küldesz. Sajnos nem tudok, olyan gonosz lenni amilyen te voltál ezért ilyen "átkot" azért még sem kívánok............”
 • 9. pinquin 2010. május 05. 10:34
  „Véleményem szerint az aktív ellátások megszűntetésével, a nővérek, orvosok mellett elsősorban mi a lakosság fogunk rossz helyzetbe kerülni...
  Kíváncsi lennék dr Golyás Zoltán képviselő úr véleményére a kialakult helyzettel kapcsolatban. Ő mit tudna tenni a Margit Kórház érdekében ?
  Horváth Jánosné, Csorna Szent István tér”
 • 8. GYMS 2010. május 05. 00:13
  „A cikkben le van írva fehéren-feketén, hogy az ÁNTSZ minimumfeltételeinek szinte egyetlen kórház sem felel meg az országban. A szemétláda tehát biztosra ment! Más. Az illetékesek mikor láttak utoljára megyetérképet? Az ugyanis úgy néz ki, hogy a három szegletében van három nagyobb város kórházzal...középen meg még ez az egy sem legyen? Aztán: sokan szoktak Kapuvár példájával jönni, ami megint csak a földrajzi ismeretek minimálisnál is kisebb szintjére vall. Ugyanis tegyük fel, hogy a csornai kórház is bezár (ne adja az Isten): nos kik koppannak akkor a legnagyobbat? Pont ők, mert akkor tőlük a legközelebbi kórház 41 km-re lesz (Sopron), a győri meg még ennél is messzebb van (úgy 46 km). Nem beszélve a Kapuvártól délre fekvő nyugat-rábaközi kistelepüléseket...
  Akik meg ezt az egészet a Turiék nyakába akarják varrni, azzal még vitatkozni sem érdemes, mert az illető úgy hülye, ahogy van.
  És még valami: ha kiderül, hogy ki "nyomta fel" a kórházat, azt az első adandó alkalommal szemen köpöm a városban!”
 • 7. HORIME 2010. május 04. 21:31
  „A szabályokat nem a kórház vezetői hozták elsősorban, itt ismét látszik, hogy a város vezetője elleni támadásról van szó. A kórház bukása jól jövedelmezne politikailag ősszel egyeseknek, gz-nak.!!!!!!!! Személyes érdekek helyett a városét kellene nézni mindenkinek.”
 • 6. Moo 2010. május 04. 17:39
  „A kórház vezetői, az önkormányzat és a csődbiztosok is tisztában vannak azzal, hogy sok téren nem felel meg a kórház a minimumfeltételeknek. Itt elsősorban a személyi feltételek hiányosak, hiszen a leglátványosabb intézkedés a személyzet elbocsájtása volt az elmult időben. Minden tiszteletem azoké az orvosoké és ápolóké, akik még kitartanak. Én szurkolok a kórháznak. Sok minden túlélt, remélem ezt is túl fogja. Egy jó kórházra, amilyen még néhány évvel ezelőtt is volt a csornai kórház , nagy szüksége lenne a rábaközieknek.”
 • 5. Tavaszanyó 2010. május 04. 14:19
  „A szabályokat be kell tartani, abban az esetben ha ez a betegek gyógyulását segíti elő. Mielőtt azonban a "megmondalak az óvónéninek" módszert alkalmazta volna az illető, talán szerencsésebb lett volna, ha a kórház vagy a városvezetéséhez fordul a problémával. Sajnálatos módon a tettével talán azoknak az embereknek ártott a legjobban akiket elbocsátanak a kórházból az ágyszám csökkentés miatt. A feljelentő miért nem nyilatkozik személyesen? Remélhetőleg nem egy személyes "bosszúról" van szó.
  Miért az okoz valakinak örömet, ha azzal nagyon megbánt ártatlanokat?????????????????? (elbocsátásra kerülő nővérekre gondolok)”
 • 4. felsoszeri 2010. május 04. 13:55
  „nyekkmacsek!

  Kicsi olvass a sorok között - az önkormányzat erejét megfeszítve küzd a Kórházért, és a fürdőre is megpróbálnak megoldást találni. Nem az önkormányzat vágja taccsra a Kórházat, hanem a (még utolsó napjait töltő) Kormány.

  A Kormány utolsó intézkedései egyike volt az ún. minimumfeltételek megállapítása, ami egyértelműen azt célozta, hogy a még talpon maradt kórházak bebukjanak.

  Ebben a történetben az a szomorú, hogy kihúzhatta volna a kórház az új kormány felállásig, de sajnos valamilyen érdekcsoportnak ezek szerint más volt a terve. 8 év alatt a feljelentők országa lettünk - én nem tudom, hogy milyen embernek állhat érdekében a feljelentés - mert ha mondjuk észleli a hibát, azt jelezhette volna ennyi erővel a Kórházigazgatónak is például, és lehet, hogy történtek volna intézkedések a hiba kiküszöbölésére.”
 • 3. miro132 2010. május 04. 12:02
  „1> de ha csalnak lopnak akkor az maradjon buntetlenul ? szerintemmielott itelkeznenk varjuk meg avizsg´lat veget. Egybkent ha szabalytalansag van akkor igenis azt tessek korrigalni”
 • 2. nyekkmacsek 2010. május 04. 11:39
  „..mért van az, ha valaki bejelent egy - mondjuk - szabálytalanságot, akkor azt nem, hogy <moderálva> gyerek módjára elismernénk és vállalva a felelősséget, megszüntetjük a problémás dolgokat, ehelyett egyből elvágnánk a torkát a bejelentőnek ????????,!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ..kedves Turi úr !
  ..mint szokták volt mondani az utóbbi időben: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kéne látszani !!!
  ..vagy a kórházzal is úgy járunk, mint a fürdővel ??
  ..az Ön regnálása alatt sikerül taccsra vágni ???”
 • 1. GYMS 2010. május 04. 09:43
  „Ez egy ilyen ország...az egyik ember adakozik azért a kórházért, amit a másik feljelent. SZÉGYEN!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arabok és afrikaiak a kapuvári éjszakában

Három palesztint és egy Burkina Fasóból való férfit fogtak el a kapuvári rendőrök a hétvégén. Tovább olvasom